Ceny bydła – noworoczne podwyżki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – noworoczne podwyżki

05.01.2021autor: Dorota Kolasińska

W Nowym Roku zakłady ubojowe pokusiły się o podwyżki. Na rynku jest bydlęcy dołek, brakuje dobrego towaru.

Nowy Rok, nowe możliwości i nowe cenniki. We wszystkich kategoriach po okresie świątecznym zakłady skupujące żywiec podniosły ceny. Wzrosty obserwujemy w wadze poubojowej w klasach R i O. Średnia cena za byczki w klasie R wzrosła o 10-20 gr/kg, co nie oznacza, że we wszystkich zakładach. Niektóre z nich podniosły ceny nawet o 50 gr/kg. Cena jałówek wzrosła również o około 20 gr/kg i jest bliska 13 zł/kg w klasie R. Ceny krów wzrosły nieco mniej, bo tylko o 5-10 gr/kg. 

Na rynku od pewnego czasu bydła jest mniej niż zwykle. Pracownicy zakładów twierdzą, że wynika to z faktu, że podczas afery leżakowej i dużego spadku cen, hodowcy wstawiali mniej cieląt do opasu. Teraz akurat wypadałby czas uboju dla tamtych wstawień. W skupie jest mały ruch, co oznacza dobry czas dla negocjacji z ubojniami. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,23 zł/kg, za byka w klasie O 12,81 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,96 zł/kg, a za klasę O 12,19 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,64 zł/kg, a w klasie O za około 10,58 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,45 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol



Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – mało byczków, stawki rosną

Na rynku musi być naprawdę mało towaru, skoro zakłady nadal robią podwyżki w cennikach. Sytuacja wygląda coraz lepiej.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Jak wybrać jałówki mięsne na remont stada?

Prawidłowy dobór jałówek remontowych wpływa na rentowność i stabilną produkcję. Niewłaściwy wybór może generować więcej kosztów niż zysków. Zobacz wskazówki, jak przeprowadzić selekcję.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – bez świątecznych niespodzianek

Zakłady ubojowe w tym tygodniu nie przygotowały żadnych niespodzianek. Stawki za bydło są takie same jak w ostatnim tygodniu.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)