r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Buraki cukrowe>Kontraktacja buraków cukrowych 2024/2025 – Ile pieniędzy otrzymają rolnicy?
Kontraktacja buraków cukrowych 2024/2025 – Ile pieniędzy otrzymają rolnicy?
22.06.2023autor: Patrycja Bernat
Rada Związków Plantatorów Buraka Cukrowego i Krajowa Grupa Spożywcza S.A. podczas posiedzenia, które odbyło się 19 czerwca 2023, uzgodnili warunki kontraktacji buraków cukrowych na rok 2024/2025. Na jaką kwotę mogą liczyć plantatorzy dostarczający buraki do Krajowej Grupy Spożywczej?
Przypomnijmy, że w sezonie 2023 Krajowa Grupa Spożywcza płaciła dostawcom buraków cukrowych 45 euro za 1 tonę buraka kontraktowego. Oznaczało to wzrost stawki o niemal 30% w porównaniu do cen za buraki w 2022 roku, która wynosiła 35 euro za tonę.
Kontraktacja na buraki cukrowe
Według ogłoszonych warunków kontraktacji na rok 2024/2025, plantatorzy dostarczający buraki cukrowe do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. w 2024 roku otrzymają za buraki kontraktowe o zawartości cukru 16% w kwocie nie mniejszej niż 46,50 euro netto za 1 tonę.
Eksport cukru z Ukrainy wstrzymany - na jakie kontrakty mogą liczyć plantatorzy buraków?
Z informacji, jakie docierają m.in. od Związku Producentów Cukru wynika, że rząd Ukrainy zdecydował się na wstrzymanie eksportu, zakaz ten ma obowiązywać aż do 15 września. Czy w związku z tym cukier zdrożeje i na jakie kontrakty mogą liczyć plantatorzy buraków cukrowych?
– W naszym przypadku kontraktacja na ten rok zwiększyła się o 14% w stosunku do poprzedniego. Wyprodukowany cukier oprócz konsumpcji krajowej z powodzeniem sprzedajemy też za granicę do krajów, które produkują go znacznie mniej, niż wynika to z ich zapotrzebowania. Są to m.in. Grecja, Włochy, Rumunia czy Hiszpania – mówił Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska S.A. w rozmowie z nami podczas Krajowych Dni Pola w Sielinku. Zobacz więcej w filmie!
Bernat Patrycja
Źródło: KZPBC
Fot: archiwum
– W naszym przypadku kontraktacja na ten rok zwiększyła się o 14% w stosunku do poprzedniego. Wyprodukowany cukier oprócz konsumpcji krajowej z powodzeniem sprzedajemy też za granicę do krajów, które produkują go znacznie mniej, niż wynika to z ich zapotrzebowania. Są to m.in. Grecja, Włochy, Rumunia czy Hiszpania – mówił Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska S.A. w rozmowie z nami podczas Krajowych Dni Pola w Sielinku. Zobacz więcej w filmie!
Bernat Patrycja
Źródło: KZPBC
Fot: archiwum
Patrycja Bernat
<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a