Finisz kampanii cukrowniczej 2022/2023 na Opolszczyźnie. Wysokie plony i polaryzacja, duże problemy z chwościkiem
Kończy się kampania cukrowa. Tym razem rozpoczęła się kilka tygodni później niż zwykle, ale buraków do przerobu jest znacznie mniej, bo 40 procent plantatorów zrezygnowało z uprawy z powodu opłacalności niższej niż innych roślin. Polaryzacja cukru była niższa niż w poprzednich sezonach, ale plony w niektórych rejonach Opolszczyzny są bardzo wysokie.
- Buraki zostały wzięte w 100 procentach bardzo sprawnie mimo ataku zimy. Udało się je wywieźć także wszystko poszło zgodnie z planem. U nas może był poślizg 5-6 dni, a to tylko ze względu na to, że wtedy gdy brali buraki to było -15 st. Celsjusza i tiry przy tych śnieżycach nie potrafiłyby wywieźć tyle, ile trzeba było nam na dany dzień - mówi Piotr Matejka, plantator buraków cukrowych z Żelaznej.
Chwościk buraka zmorą plantatorów w tym sezonie
Na pytanie o największe problemy w minionym sezonie w uprawie buraków dodaje, że utrapieniem były choroby grzybowe, bo z chwastami można było sobie poradzić.
- Problem był z chwościkiem ponieważ ta choroba coraz bardziej się uodparnia na środki ochrony roślin. Faktycznie tu nam trochę brakuje tych środków, żeby zwalczyć chorobę w 100 procentach. Jeżeli jest mokra pogoda i wilgotna, to naprawdę bardzo ciężko jest to zwalczyć jakimś tanim sumptem, a to się odbija później na plonie i na zawartości cukru.
- My planujemy dalej uprawiać buraki .Ceny na ten moment są ok, chociaż mogły być wyższe, prawda? No, ale i tak są dużo wyższe niż w tamtym roku, Ten kto zaryzykował i zostawił buraka to myślę, że jest zadowolony, ale wiadomo - koszty cały czas rosną i te ceny musiałyby być jeszcze wyższe, żeby zrekompensować koszty produkcji buraków, które są bardzo wysokie w tym momencie - dodaje rolnik.
Kampania jest na finiszu i rolnicy są generalnie zadowoleni zarówno z plonów, jak i z polaryzacji.
- Plony buraka w tym roku jest zadowalający i na polaryzację również nie możemy narzekać. Super, że firma trochę podniosła nam ceny buraków, no i burak staje się rośliną opłacalną. Tak zazwyczaj oddawałem buraki na wczesną dostawę, natomiast w tym roku kampania z tego względu, że buraka uprawianego było dużo mniej, to buraki były odbierane dopiero z początkiem listopada. W moim gospodarstwie średni plon buraka to wyszedł na poziomie 85 ton z ha - mówi Jan Damboń, rolnik z Roszkowic
Dla plantatora także jedynym problemem były choroby grzybowe liści buraków cukrowych.
Plon 100 ton z 1 hektara
Kombinat Rolny Kietrz, największy dostawca surowca do cukrowni Cerekiew, uprawiał buraki na areale około 1400 hektarów i zarówno jako pierwszy jak i jako jeden z ostatnich dostarczył surowiec do przerobu.
- Jesteśmy w ostatnich dniach, jeżeli chodzi o dostawę buraka cukrowego z Kombinatu Kietrz. Pozostało nam jeszcze około 3 dni i kończymy, kończymy kampanię 2022/2023, no ale oczywiście za momencik będziemy wjeżdżać z zasiewami nowych plantacji. Jeżeli chodzi o plony buraka cukrowego w tym roku no to warunki atmosferyczne sprzyjały tej uprawie. Oczywiście polaryzacja jest troszeczkę niższa niż wieloletnia z lat poprzednich w przypadku kombinatu, aczkolwiek ta zwyżka plonu nowy dała oczywiście bardziej pozytywny rezultat niż w latach poprzednich - mówi Mariusz Sikora, prezes Kombinatu Rolnego Kietrz.
Jak dodaje, jeżeli chodzi o samą odstawę buraków, to przebiegała w miarę spokojnie.
- My na chwilę obecną współpracujemy z trzema cukrowniami zarówno po stronie polskiej, jak i po stronie czeskiej. Oprócz tych anomalii pogodowych generalnie odstawy szły w miarę w miarę spokojnie. Oczywiście ten dochód z hektara jest iloczynem plonu i ceny. Plon tutaj w naszym rejonie, który w przypadku kombinatu oscyluje w granicach 100 ton z hektara, przy tej cenie, która się pojawiła ze względu na cenę cukru na rynkach światowych spowodowało, że burak cukrowy z tych roślin, które uprawiane są tutaj w kombinacie, wysunął się na prowadzenie - wyjaśnia.
- Tegoroczna kampania potrwa do około 16 stycznia. Jeżeli Wszystko pójdzie zgodnie z planem kampania, aktualnie jesteśmy w UE końcowej fazie jej trwania - Paweł Smoła, dyrektor Cukrowni Cerekiew.
Więcej informacji w filmie, Obejrzyj koniecznie!
tekst: dr Mariusz Drożdż, Bartłomiej Czekała
zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Bartłomiej Czekała
Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, szef zespołu PWR Online
Najważniejsze tematy