Dlaczego pomimo słońca zawartość cukru w burakach jest niska?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Dlaczego pomimo słońca zawartość cukru w burakach jest niska?

23.10.2023

Zwiększenie powierzchni kontraktacji buraków spowodowało, że niektóre cukrownie we wczesnym terminie zbierają buraki z większej powierzchni niż w latach poprzednich. Wywołało to niezadowolenie wśród wielu plantatorów, ponieważ korzenie nie osiągnęły jeszcze pełnej masy. Także zawartość cukru w wielu przypadkach nie jest satysfakcjonująca. Skąd ten niski cukier?

Skąd ten niski cukier?

Pytanie Czytelnika: Dlaczego w tym roku pomimo słońca zawartość cukru w korzeniach buraka nie przekracza 15%?

Zobacz także: Ukraiński eksport wpłynie na zmniejszenie powierzchni uprawy buraków cukrowych?
Zwiększenie powierzchni kontraktacji buraków spowodowało, że niektóre cukrownie we wczesnym terminie zbierają buraki z większej powierzchni niż w latach poprzednich. Wywołało to niezadowolenie wśród wielu plantatorów, ponieważ korzenie nie osiągnęły jeszcze pełnej masy. Także zawartość cukru w wielu przypadkach nie jest satysfakcjonująca. Przyczyn tego ostatniego jest kilka.

Przyczyny niskiej zawartości cukru w burakach cukrowych

Jest to oczywiście wczesny zbiór, gdyż burak dopiero teraz zaczyna budować zawartość cukru. Kolejną przyczyną są stosunkowo ciepłe noce, co powoduje, że cukier utworzony w czasie dnia w fotosyntezie podczas ciepłej nocy jest intensywniej spalany w procesie oddychania. Przyczyną spalania cukru mogą być też odrosty liści, które są tym intensywniejsze, im więcej jest strat starych liści, np. z powodu chwościka czy uszkodzeń od suszy. Niebagatelną rolę odgrywa też zachwaszczenie, które może skutecznie zacieniać plantację. W końcu w tym roku mamy w niektórych rejonach dużo pośpiechów, które też mają mniejszą zawartość cukru. Jeśli korzeń z pośpiechem trafi do próbki na cukier, to mocno może zaniżyć średnią polaryzację.

Fot: Sierszeńska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Buraki cukrowe

Buraki cukrowe – ile można na nich zarobić? Jakie są stawki dopłat bezpośrednich?

W Polsce trwa kampania cukrownicza, dużo się mówi, że jest to najbardziej opłacalna uprawa w tym roku. Powierzchnia zasiewów się zwiększyła, ale przez warunki pogodowe nie ma to większego wpływu na podniesienie plonów. Jakie są stawki dopłat bezpośrednich do buraków cukrowych?

czytaj więcej
Buraki cukrowe

Ceny cukru i buraków cukrowych będą wysokie

Niedawno rozpoczęła się kampania cukrownicza we wszystkich koncernach działających na terenie Polski. Pierwsze dane o plonach i polaryzacji są nieco niższe od oczekiwań, ale przebieg pogody sprawia, że z dnia na dzień dane z pól są coraz lepsze. A jakie dane płyną ze światowych rynków cukru? O tym rozmawiam z Marcinem Lechowskim, prezesem Zarządu Nordzucker Polska SA.

czytaj więcej
Buraki cukrowe

Ponad 137 ton buraków cukrowych z hektara - padł nowy rekord Polski!

Plony buraków cukrowych w kampanii cukrowniczej 2023/2024 wyglądają generalnie bardzo dobrze i dochodzą w wielu regionach nawet do 100 ton, ale pod koniec października padł nowy rekord Polski - aż 137,25 ton korzeni z 1 ha! Polaryzacja wyniosła 16%. Jak osiągnięto taki wynik?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)