r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Buraki cukrowe>Burak cukrowy: jest potencjał do zwiększenia produkcji. Co o rynku buraka, mówi Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen?
Burak cukrowy: jest potencjał do zwiększenia produkcji. Co o rynku buraka, mówi Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen?
16.06.2023autor: Jacek Daleszyński
Cenna roślina płodozmianowa, jaką jest burak cukrowy, cieszy się od poprzedniego roku większym zainteresowaniem, a to wszystko dzięki cenie, która znacząco wzrosła. Dla wielu gospodarstw oznaczało to, że na burakach zarobili w 2022 r. najwięcej.
Pomimo przeciwności związanych z wycofywaniem herbicydów czy braku zapraw insektycydowych burak ma się dobrze na naszych polach, a koncerny cukrownicze zachęcają do zwiększania areału, co zresztą już ma miejsce.
– W naszym przypadku kontraktacja na ten rok zwiększyła się o 14% w stosunku do poprzedniego. Wyprodukowany cukier oprócz konsumpcji krajowej z powodzeniem sprzedajemy też za granicę do krajów, które produkują go znacznie mniej, niż wynika to z ich zapotrzebowania. Są to m.in. Grecja, Włochy, Rumunia czy Hiszpania – mówił Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska S.A. w rozmowie z nami podczas Krajowych Dni Pola w Sielinku.
Zobacz także: Nawożenie buraków mikroelementami. Dawki, terminy i objawy niedoborów
Dodał, że roślina ta powinna być rozważona do uprawy szczególnie w tych gospodarstwach, które w swojej strukturze zasiewów posiadają przede wszystkim zboża. Są takie, w których stanowią one nawet 80% płodozmianu.
Zachęcamy do obejrzenia całej rozmowy!
Jacek Daleszyński
<p>redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a