Burak cukrowy: jest potencjał do zwiększenia produkcji. Co o rynku buraka, mówi Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Burak cukrowy: jest potencjał do zwiększenia produkcji. Co o rynku buraka, mówi Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen?

16.06.2023autor: Jacek Daleszyński

Cenna roślina płodozmianowa, jaką jest burak cukrowy, cieszy się od poprzedniego roku większym zainteresowaniem, a to wszystko dzięki cenie, która znacząco wzrosła. Dla wielu gospodarstw oznaczało to, że na burakach zarobili w 2022 r. najwięcej.

Pomimo przeciwności związanych z wycofywaniem herbicydów czy braku zapraw insektycydowych burak ma się dobrze na naszych polach, a koncerny cukrownicze zachęcają do zwiększania areału, co zresztą już ma miejsce.

– W naszym przypadku kontraktacja na ten rok zwiększyła się o 14% w stosunku do poprzedniego. Wyprodukowany cukier oprócz konsumpcji krajowej z powodzeniem sprzedajemy też za granicę do krajów, które produkują go znacznie mniej, niż wynika to z ich zapotrzebowania. Są to m.in. Grecja, Włochy, Rumunia czy Hiszpania – mówił Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska S.A. w rozmowie z nami podczas Krajowych Dni Pola w Sielinku.


Zobacz także: Nawożenie buraków mikroelementami. Dawki, terminy i objawy niedoborów


Dodał, że roślina ta powinna być rozważona do uprawy szczególnie w tych gospodarstwach, które w swojej strukturze zasiewów posiadają przede wszystkim zboża. Są takie, w których stanowią one nawet 80% płodozmianu.
Zachęcamy do obejrzenia całej rozmowy!
autor Jacek Daleszyński

Jacek Daleszyński

<p>redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Buraki cukrowe

Jak to rozpoznać? Chwościk i rdza buraka - objawy, termin i zapobieganie

Cukier powstaje w liściach, a wszelkie zaburzenia ich rozwoju prowadzą z jednej strony do mniejszej fotosyntezy, a z drugiej do zużywania zapasów cukru z korzenia na potrzeby regeneracji aparatu liściowego. Kolejny, mniej znany aspekt niszczenia liści to słabsza transpiracja, a więc siła ssąca korzenia i mniej intensywne pobieranie składników pokarmowych. Z tych powodów ochrona liści ma dla wszystkich gatunków roślin wielkie znaczenie, a dla buraka tym większe, gdyż ich masa, jaka powstanie do końca sierpnia, bezpośrednio przekłada się na ilość zgromadzonego w korzeniach cukru, a tym samym na wynik ekonomiczny.

czytaj więcej
Buraki cukrowe

Opielacz nie tylko na chwasty w burakach. Zabieg wraca na pola

Do drugiej połowy XX wieku nie można było sobie wyobrazić uprawy buraka bez opielania maszynowego lub ręcznego. W miarę pojawiania się herbicydów zabieg ten pozostał jedynie na kartach starych podręczników. Teraz wraca na pola.

czytaj więcej
Buraki cukrowe

Ukraiński zakaz eksportu cukru. Czy będą wyższe ceny na rynku i stawki za buraki cukrowe?

Polska jest trzecim co do wielkości producentem cukru w Europie z areałem 255 tys. ha. Ze względu na sytuację na rynku zbóż, burak cukrowy stał się dobrą alternatywą. Z informacji, jakie docierają m.in. od Związku Producentów Cukru wynika, że rząd Ukrainy zdecydował się na wstrzymanie eksportu, zakaz ten ma obowiązywać aż do 15 września. Czy w związku z tym cukier zdrożeje i na jakie kontrakty mogą liczyć plantatorzy buraków cukrowych?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)