Za każdym warzywem stoi człowiek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Za każdym warzywem stoi człowiek

05.03.2022autor: Patrycja Bernat

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która z sukcesami realizuje kolejne działania zachęcające do prowadzenia zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety, opartej oczywiście na polskich warzywach. Cykl filmów przybliży konsumentom codzienną pracę rolników oraz wartości, którymi się kierują. 

Właśnie powstał cykl filmów przybliżających konsumentom proces uprawy oraz pracę rodzimych producentów. Poznaj codzienną pracę rolników oraz wartości którymi się kierują. W ramach kampanii poznamy tajniki produkcji pomidorów, papryki, cukinii, bakłażana, pieczarek, czosnku, kapusty, kalafiora i innych – w zasadzie wszystkich najpopularniejszych krajowych warzyw.

- Jednym z celów kampanii informacyjno-promocyjnych realizowanych z Funduszy promocji owoców i warzyw, do których należy projekt Moc Polskich Warzyw jest przekonywanie konsumentów do jakości krajowych produktów rolnych. Doszliśmy do wniosku, że watro pokazać Polakom skąd się biorą dostępne w sklepach polskie warzywa, w jaki sposób powstają, i kto za to odpowiada. Bo za każdym warzywem stoi człowiek – mówi Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP - organizacji koordynującej projekt.

- Często przez brak dostatecznej wiedzy lub świadomości nie dokonujemy właściwych wyborów konsumenckich. Zależy nam, grupom producenckim, żeby Polacy odżywiali się zdrowo, a swoją dietę opierali na krajowych warzywach, które są dla nas najbardziej odpowiednie, zdrowe i zwyczajnie pyszne. Pamiętajmy, że zimą mamy dostęp do wielu świeżych polskich warzyw np. kapusty, marchwi, czosnku, a także grzybów – pieczarek czy boczniaków. Polskie warzywa sezonowe są dostępne również w formie przetworów i mrożonek –  dodaje Mirosław Łuska.


Filmy powstałe w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw można obejrzeć na oficjalnym kanale YouTube klikając tutaj: MOC POLSKICH WARZYW, oraz na oficjalnej witrynie na Facebooku: FB MOC POLSKICH WARZYW

opr. Bernat Patrycja
Źródło: mat.pras. Moc Polskich Warzyw
Fot: Moc Polskich Warzyw

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zdrowie

Zdrowa dieta dla rolnika - 8 zasad zdrowego odżywiania

Niebawem wiosna! Już zaczęły się pierwsze prace polowe. Jeszcze trochę, a sezon agrotechniczny ruszy pełną parą. By mieć siłę do pracy trzeba się dobrze odżywiać. Dietetyczka Justyna Malinowska podpowiada, co jeść, by być zdrowym i najedzonym!

czytaj więcej

Super owoce - super zdrowie

W piątek 4 lutego 2022 świętowano Światowy Dzień Walki z Rakiem. Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny opracowała wizualizowane zalecenia w formie talerza żywieniowego. Forma ta odpowiada najnowszym wytycznym WHO i IŻŻ.  Nowotwory, zaraz po chorobach układu krążenia są drugą przyczyną zgonów w naszym kraju. 

czytaj więcej

Wszystko o podłożu popieczarkowym

Podłoże popieczarkowe może być potencjalnym zamiennikiem torfu w bezglebowej uprawie truskawki w ilości 10–25%, podłoże po uprawie shiitake w ilości 15% i 25%. Podłoże po uprawie boczniaka nie powinno stanowić więcej niż 25% podłoża.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)