Super owoce - super zdrowie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Super owoce - super zdrowie

05.02.2022autor: Patrycja Bernat

W piątek 4 lutego 2022 świętowano Światowy Dzień Walki z Rakiem. Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny opracowała wizualizowane zalecenia w formie talerza żywieniowego. Forma ta odpowiada najnowszym wytycznym WHO i IŻŻ.  Nowotwory, zaraz po chorobach układu krążenia są drugą przyczyną zgonów w naszym kraju. 

Prewencja – jak sami możemy o siebie zadbać

Przyczyn rozwoju raka może być wiele, ale to co jemy, choć często nie przykładamy do tego wagi ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Właściwe odżywianie, rezygnacja z używek obniża ryzyko zachorowania.

Alkohol, papierosy, czerwone mięso

Codzienne spożywanie czerwonego przetworzonego mięsa w ilości 50 g wiąże się ze wzrostem zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%.- Podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia.
Osoby pijące alkohol, palące papierosy również zwiększają ryzyko zachorowania na raka przełyku.

Naturalna tarcza

Witaminy, składniki mineralne są nam potrzebne w codziennym życiu, a warzywa i owoce są produktem kojarzonym ze zdrowiem. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę jak wiele substancji i związków aktywnych zawierają, które mogą pomóc w prewencji chorób nowotworowych.

  • gulokozynolany -  znajdziemy w warzywach kapustnych, rzodkiewce, rzodkwi, rzepie czy chrzanie. Gulokozynolany chronią komórki przed czynnikami kancerogennymi, które uszkadzają cząsteczki DNA.
  • fitoestrogeny - dostarczymy ich spożywając nasiona roślin strączkowych, len, owoce jagodowe jak maliny, truskawki zasobne w resweratrol. 
  • błonnik pokarmowy - włókno roślinne reguluje pracę przewodu pokarmowego. Błonnik zawarty w warzywach, owocach oraz produktach zbożowych, rozcieńcza zawarte w stolcu kancerogeny.

Nie dla nowotworu w 5 punktach

  • sezonowe owoce i warzywa niech stanowią połowę tego co zjadamy w ciągu dnia;
  • więcej roślin strączkowych, mniej czerwonego mięsa;
  • ogranicz sól, można wykorzystać suszone albo świeże zioła;
  • ruch to zdrowie;
  • unikaj tytoniu i alkoholu.
autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Darmowe szczepienia dla rolników - uwaga na kleszcze

Ruszają darmowe szczepienia przeciwko kleszczowemu zapaleniu mózgu dla pracowników z sektorów rolniczego, leśnego, łowieckiego oraz rybactwa.

czytaj więcej

Za każdym warzywem stoi człowiek

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która z sukcesami realizuje kolejne działania zachęcające do prowadzenia zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety, opartej oczywiście na polskich warzywach. Cykl filmów przybliży konsumentom codzienną pracę rolników oraz wartości, którymi się kierują. 

czytaj więcej

Promocja owoców jagodowych. Jak robić to dobrze?

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zaprasza do skorzystania z okazji na dokształcenie się w dziedzinie promocji owoców jagodowych. Na spotkaniach będzie można się dowiedzieć m. in. jak skorzystać na promocji oraz jak wzbogacić prezentacje poszczególnych gatunków.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)