Rynek produkcji żywności ekologicznej w natarciu!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rynek produkcji żywności ekologicznej w natarciu!

17.08.2021autor: Joanna Białek

Pandemia i kolejne lockdowny spowodowały, że coraz więcej Polaków skłania się ku ekologicznej żywności. Konsumenci kupując ekologiczną żywność chcą przede wszystkim zadbać o zdrowie swoje i najbliższych. Zobacz, jak zmienił się polski rynek żywności ekologicznej w ostatnich latach, i jakie są nowe kanały dystrybucji biożywności?

Ilość gospodarstw ekologicznych spada, a rynek biożywności rośnie ?

Wartość rynku ekologicznej żywności wzrosła w ciągu ostatniego roku o 10%., podaje raport „Żywności ekologiczna w Polsce” 2021, przygotowany przez Koalicje na rzecz BIO we współpracy z NielsenIQ.  Pomimo tak znaczącego wzrostu, z roku na rok spada ilość gospodarstw ekologicznych. Podstawą tego jest zmiana sposobu dotowania ekologii na przestrzeni ostatnich 10 lat. Z rynku znikają pseudo gospodarstwa, gdzie ekologia polegała na posiadaniu 1 ha samosiejek orzecha włoskiego. Producenci, którzy przetrwali zmiany, lub też zamierzają przekwalifikować produkcję na ekologiczną, mają większą wiedzę praktyczną oraz świadomi są wymagań wynikających z produkcji biożywności.

Jak sprzedawać produkty eko?

Żywność ekologiczna w największych ilościach kupują ludzie z miast pow. 150 tyś mieszkańców. Najłatwiejszym dla nich sposobem dotarcia do produktów ekologicznych są wyspecjalizowane sklepy lub działy eko w marketach i supermarketach. Niestety część tych sklepów, ze względu na lokalizację w centrach handlowych podczas lockdownu była zamknięta. Wtedy klienci, szukając innych źródeł, skierowali swą uwagę na sprzedaż bezpośrednią, ryneczki osiedlowe, oraz sprzedaż przez internet. I to właśnie ona pozwoliła producentom dotrzeć bezpośrednio do klienta, skracając tym samym łańcuch dostaw, który jest tak mocno podkreślany we Wspólnej Polityce Rolnej.  

Pomidory ekologiczne

Jakie wyzwania mają przed sobą gospodarstwa ekologiczne ?

Produkcja ekologiczna, jak planuje strategia „Zielonego Ładu”, będzie coraz istotniejszym elementem polskiej produkcji rolniczej. Rolnik decydujący się na zwiększenie lub rozpoczęcie uprawy ekologicznej musi przejść przez okres dostosowania gospodarstwa, a z drugiej strony, musi z czegoś żyć. Dlatego w całej branży trzeba stworzyć system powiązań pomiędzy producentami i przetwórcami oraz przygotować wsparcie ze strony państwa.  Obecnie najważniejsze wydaje się być, dotarcie do rolników ze sprawdzoną i kompletną wiedzą o korzyściach i wyzwaniach, związanych z rozpoczęciem takiej produkcji.

Autor: Joanna Białek
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zawodowy kierowca został hodowcą krów mlecznych. Jak mu idzie?

Wojciech Koślacz od dziecka pasjonował się samochodami i chciał zostać kierowcą. Gdy ukończył 18 lat rozpoczął pracę w wymarzonym zawodzie. Niedawno przejął gospodarstwo mleczne i stara się prowadzić je jak najlepiej, ucząc się trudnej, hodowlanej sztuki.

czytaj więcej

Wszystko o podłożu popieczarkowym

Podłoże popieczarkowe może być potencjalnym zamiennikiem torfu w bezglebowej uprawie truskawki w ilości 10–25%, podłoże po uprawie shiitake w ilości 15% i 25%. Podłoże po uprawie boczniaka nie powinno stanowić więcej niż 25% podłoża.

czytaj więcej

Odmiany marchwi dla przetwórstwa – zapraszamy na spotkanie

Na pokaz plonowania, jakości surowca i wartości przetwórczej odmian marchwi jadalnej hodowli zapraszają PNOS Ożarów Mazowiecki i Masfrost Ziębice.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)