Rynek produkcji żywności ekologicznej w natarciu!
Pandemia i kolejne lockdowny spowodowały, że coraz więcej Polaków skłania się ku ekologicznej żywności. Konsumenci kupując ekologiczną żywność chcą przede wszystkim zadbać o zdrowie swoje i najbliższych. Zobacz, jak zmienił się polski rynek żywności ekologicznej w ostatnich latach, i jakie są nowe kanały dystrybucji biożywności?
Ilość gospodarstw ekologicznych spada, a rynek biożywności rośnie ?
Wartość rynku ekologicznej żywności wzrosła w ciągu ostatniego roku o 10%., podaje raport „Żywności ekologiczna w Polsce” 2021, przygotowany przez Koalicje na rzecz BIO we współpracy z NielsenIQ. Pomimo tak znaczącego wzrostu, z roku na rok spada ilość gospodarstw ekologicznych. Podstawą tego jest zmiana sposobu dotowania ekologii na przestrzeni ostatnich 10 lat. Z rynku znikają pseudo gospodarstwa, gdzie ekologia polegała na posiadaniu 1 ha samosiejek orzecha włoskiego. Producenci, którzy przetrwali zmiany, lub też zamierzają przekwalifikować produkcję na ekologiczną, mają większą wiedzę praktyczną oraz świadomi są wymagań wynikających z produkcji biożywności.
Jak sprzedawać produkty eko?
Żywność ekologiczna w największych ilościach kupują ludzie z miast pow. 150 tyś mieszkańców. Najłatwiejszym dla nich sposobem dotarcia do produktów ekologicznych są wyspecjalizowane sklepy lub działy eko w marketach i supermarketach. Niestety część tych sklepów, ze względu na lokalizację w centrach handlowych podczas lockdownu była zamknięta. Wtedy klienci, szukając innych źródeł, skierowali swą uwagę na sprzedaż bezpośrednią, ryneczki osiedlowe, oraz sprzedaż przez internet. I to właśnie ona pozwoliła producentom dotrzeć bezpośrednio do klienta, skracając tym samym łańcuch dostaw, który jest tak mocno podkreślany we Wspólnej Polityce Rolnej.
Jakie wyzwania mają przed sobą gospodarstwa ekologiczne ?
Produkcja ekologiczna, jak planuje strategia „Zielonego Ładu”, będzie coraz istotniejszym elementem polskiej produkcji rolniczej. Rolnik decydujący się na zwiększenie lub rozpoczęcie uprawy ekologicznej musi przejść przez okres dostosowania gospodarstwa, a z drugiej strony, musi z czegoś żyć. Dlatego w całej branży trzeba stworzyć system powiązań pomiędzy producentami i przetwórcami oraz przygotować wsparcie ze strony państwa. Obecnie najważniejsze wydaje się być, dotarcie do rolników ze sprawdzoną i kompletną wiedzą o korzyściach i wyzwaniach, związanych z rozpoczęciem takiej produkcji.
Joanna Białek
Najważniejsze tematy