r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Aktualności>Koronawirus: Cebula i czosnek wycofywane z restauracyjnego menu w Indonezji
Koronawirus: Cebula i czosnek wycofywane z restauracyjnego menu w Indonezji
16.03.2020
Restauracje w Indonezji wycofują niektóre dania z menu po tym, jak ceny czosnku i cebuli poszybowały w górę w związku z koronawirusem.
Epidemia koronawirusa doprowadziła do globalnych problemów z łańcuchami dostaw. Indonezja ma ze względu na klimat ograniczone możliwości produkcjyjne cebuli i czosnku, więc importuje znaczne ich ilości z Chin.
- Mamy nadzieję, że wkrótce nadejdzie import - powiedział w tym tygodniu minister handlu Agus Suparmanto, dodając, że zapasy należy uzupełnić przed rozpoczęciem miesiąca postu muzułmańskiego, który rozpoczyna się pod koniec kwietnia.
oprac. am
źródło: reuters.com
Szybujące ceny i reakcje w restauracjach
Po tym, jak ceny cebuli wzrosły do 170 000 rupii (11,53 USD) za kilogram, dziesięć razy więcej niż zwykle (więcej niż wołowina), sieć fast foodów Carl's Junior w Dżakarcie przestała w ubiegłym tygodniu sprzedawać krążki cebulowe. W innej restauracji pojawiły się informacje o zmianie receptury niektórych potraw ze względu na brak cebuli i czosnku. Średnia cena czosnku podskoczyła z około 35 000 rupii za kilogram w zeszłym roku do ponad 55 000 rupii w połowie lutego, chociaż, jak podaje rządowa strona internetowa, od tamtej pory spadła do około 45 000 rupii.Import cebuli i czosnku żeby obniżyć ceny
W związku z problematyczną sytuacją na rynku ministerstwo handlu wydało zezwolenia na import 2 000 ton cebuli i 90 000 ton czosnku aby obniżyć ceny.- Mamy nadzieję, że wkrótce nadejdzie import - powiedział w tym tygodniu minister handlu Agus Suparmanto, dodając, że zapasy należy uzupełnić przed rozpoczęciem miesiąca postu muzułmańskiego, który rozpoczyna się pod koniec kwietnia.
oprac. am
źródło: reuters.com
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a