Jak wygląda zbiór pora zimowego? Relacja z gospodarstwa w gminie Góra Św. Małgorzaty
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak wygląda zbiór pora zimowego? Relacja z gospodarstwa w gminie Góra Św. Małgorzaty

12.05.2022autor: Patrycja Bernat Marta Szyperek

11 maja 2022 roku w gospodarstwie w gminie Góra Św. Małgorzaty, zbierany był por zimowy odmiany Oslo. Jak wygląda zbiór?

W gospodarstwie w gminie Góra Św. Małgorzaty zbierane są pory zimujące. Gospodarz zajmuje się ich uprawą na znacznym areale od wielu lat. 11 maja 2022 roku zbierał odmianę Oslo. To odmiana późna, przeznaczona do zimowania w gruncie. Podczas zbioru była w bardzo dobrej kondycji. Jak podkreślał producent jest bardzo plenna. I w tym sezonie także będzie ją sadził.

Problem ze zbytem i niskimi cenami

Niestety również na rynku pora producenci borykają się z problemami. Obecnie jest problem ze zbytem oraz niskimi cenami skupu. W poprzednim sezonie płacono od 5 do 7 złotych, teraz te ceny kształtują się na poziomie nawet 2 czy 3 złotych za kilogram i to pora bardzo dobrej, wysokiej jakości.

 

Problem tkwi w wysokiej podaży. Zeszłoroczne ceny zachęciły wielu producentów do założenia plantacji, przez co jest go znacznie więcej niż w minionym sezonie. Na rynku możemy również spotkać towar z importu, głównie z Belgii.

r e k l a m a

Ceny pora na rynkach hurtowych w Polsce

Warszawa Bronisze notowania z dnia 12.05.2022 r.

  • por od 1,80 do 2,50 za kg;
  • por import od 2,20 do 2,80 za kg.
Bydgoszcz MEWAT notowania z dnia 12.05.2022 r.
  • por od 2,00 do 2,50 za kg.

Gdańsk RENK notowania z dnia 10.05.2022 r. 

  • por od 3,00 do 3,00 za kg.

Kalisz Giełda Kaliska notowania z dnia 12.02.2022 r. 

  • por 3,00 za kg;
  • por z importu 2,50 za kg.

Łódź Zjazdowa notowania z dnia 12.05.2022 r.

  • por od 15,00 do 35,00 za 5 kg.

Poznań WGRO notowania z dnia 11.05.2022 r.

  • por od 15,00 do 20,00 za pęczek 10 sztuk.

Wrocław Targpiast notowania z dnia 10.05.2022 r.

  • por od 1,60 do 2,00 za kg.
Źródło: ceny: Fresh-market
Fot: Marta Szyperek
autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
autor Marta Szyperek

Marta Szyperek

uprawa warzyw i owoców miękkich

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Majowy zbiór szpinaku u Krzysztofa

25 maja 2022 r. od wczesnych godzin porannych towarzyszymy gospodarzowi, Krzysztofowi Skibińskiemu z Brudni w powiecie inowrocławskim podczas zbioru szpinaku.  

czytaj więcej

Jaki zbiór ogórka jest najbardziej ekonomiczny?

Zbiór ręczny, zbiór ręczny z samolotu i wreszcie oczekiwany kombajnowy zbiór ogórka. Czy jest możliwy i przede wszystkim ekonomicznie uzasadniony?

czytaj więcej

Wszystko o podłożu popieczarkowym

Podłoże popieczarkowe może być potencjalnym zamiennikiem torfu w bezglebowej uprawie truskawki w ilości 10–25%, podłoże po uprawie shiitake w ilości 15% i 25%. Podłoże po uprawie boczniaka nie powinno stanowić więcej niż 25% podłoża.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)