Śledząc sprzedaż ogórka w poszczególnych latach, możemy dostrzec, że charakteryzuje ją tzw. huśtawka cenowa. W latach, kiedy uprawa ogórka przestaje być opłacalna, częściej myśli się o zmechanizowaniu zbioru, zwłaszcza że równocześnie brakuje pracowników. Mechaniczny zbiór ogórka wiąże się dzisiaj ze zbiorem jednokrotnym, ponieważ w trakcie zbioru rośliny ogórka ulegają zniszczeniu.
Jak zatem uzyskać skumulowane plonowanie?
Przeanalizujmy kilka czynników. Będziemy korzystać z doświadczeń tych, którzy już na tym temacie „zjedli zęby”, aby nie wyważać już otwartych drzwi. Zasygnalizujemy także skromne spostrzeżenia poczynione na gruncie polskim. W końcu, po zanalizowaniu, zadamy zasadnicze pytanie, czy w naszych krajowych warunkach uprawa na jednokrotny zbiór będzie możliwa w praktyce?
Oceniane cechy
Doświadczenia z uprawą na jednokrotny zbiór, przeprowadzane w innych krajach, opierały się na analizie wielu czynników, ale zawsze decydującym ostatecznie był czynnik ekonomiczny. Trzeba było najpierw przeprowadzić doświadczenia poletkowe z różnymi odmianami, aby sprawdzić, które z nich będą najlepiej nadawać się do mechanicznego zbioru, a także określić moment, w którym jednokrotny zbiór będzie najkorzystniejszy. W tych doświadczeniach opisywano poszczególne cechy roślin, z części poletek zbierano owoce ręcznie, a pozostałą część poletka zbierano maszyną zbierającą. Po ocenie wielkości i jakości plonu można było wyznaczyć odmiany, które najlepiej nadawały się do jednokrotnego zbioru.
Oceniano następujące cechy:
- długość pędu głównego;
- liczbę pędów bocznych;
- liczbę liści;
- siłę ukorzenienia;
- długość owocu;
- średnicę owocu (z tych obliczano stosunek długości do średnicy);
- długość szypułki owocu;
- siłę odrywania owocu od pędu oraz uszkodzenia owocu, jakie mogą powstać podczas odrywania od pędu;
- długość międzywęźli;
- liczbę owoców na węzłach pędu głównego;
- liczbę owoców na węzłach pędów bocznych;
- w jakiej odległości od podstawy rośliny znajdują się owoce na pędzie głównym i na pędach bocznych i jaka jest ich liczba.
W końcu oceniano zebrany plon owoców handlowych oraz przedstawiano udział procentowy poszczególnych frakcji plonu: owoce przerośnięte o średnicy większej niż 5 cm, owoce o średnicy: 2,5–3,5 i 3,5–5 cm (plon handlowy) oraz odpad, na który składały się owoce niekształtne, kawałki owoców i owoce uszkodzone. Ogórki te zbierano na tzw. pikle.