Białe, zielone, fioletowe - szparagi w poznańskim Novotelu
Białe, zielone, fioletowe – takie wypustki zagościły w wykwintnych wersjach na stołach poznańskiego Novotelu, gdzie po dwóch latach przerwy 05 maja 2022 r. miała miejsce Szparagowa konferencja prasowa, zorganizowana przez Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu 05 maja 2022 r. zorganizowali Szparagową konferencję prasową. Jak wygląda aktualna sytuacja w produkcji szparaga? Jakie są możliwości rozwoju produkcji i konsumpcji szparaga w Polsce?
fot. prof. Mikołaj Knaflewski z prawej dr Tomasz Spiżewski
Szparagi to jedno z pierwszych warzyw zbieranych wiosną z gruntu
Coraz liczniejsi w Polsce amatorzy szparagów właśnie w maju mogą się cieszyć ich smakiem i korzystać z ich prozdrowotnych walorów. Organizowana zawsze w tym czasie konferencja prasowa ma na celu popularyzację tego warzywa wśród konsumentów.
Wielkopolska to ponad 50% produkcji krajowej
Konferencję prowadzili prof. Mikołaj Knaflewski z UP w Poznaniu i prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga – Marian Jakobsze.
fot. prof. Mikołaj Knaflewski z UP w Poznaniu
fot. prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga – Marian Jakobsze
Profesor Knaflewski przekazał wiele ciekawych informacji dotyczących szparagów. Otóż aktualną powierzchnię szparagów w Polsce szacuje się na 2500 ha, a roczna produkcja wypustek oscyluje między 10 i 13 tys. ton. Uprawa jest prowadzona w 250 polskich gminach (czyli co dziesiątej, liczba gmin w Polsce wynosi 2477). W produkcji przoduje Wielkopolska, która odpowiedzialna jest za ponad 50% produkcji krajowej.
Kolejne cztery miejsca przypadają na województwa:
- dolnośląskie;
- lubuskie;
- opolskie i lubelskie.
Schodząc do poziomu powiatów – góruje powiat wolsztyński (25% krajowej produkcji) i zaraz za nim – nowotomyski. Szparagową można nazwać gminę Przemęt - pierwsze miejsce w Polsce. Druga na podium jest gmina Wolsztyn.
Szparagi we wszystkich kolorach
– To jest ta sama odmiana – stwierdził prof. Knaflewski, prezentując wypustki białe (bielone, produkowane pod ziemią, w wałach) i zielone, rosnące nad ziemią. Różnią się tylko technologią produkcji. Pokazał też pęczek szparagów jasnozielonych – bezantocyjanowych. Zainteresowanie budziły wypustki fioletowe (po ugotowaniu brązowe). W tej grupie znajdziemy odmiany: Burgundine, Erasmus czy Purple Passion.
W Polsce najczęściej są uprawiane odmiany Gijnlim, Backlim oraz Cumulus. Na zielone wypustki przeznacza się przede wszystkim odmiany Gijnlim, Ariane i Primaverde.
Muzeum szparaga - ciekawie i smacznie
Warto było poznać kilka ciekawostek, przekazanych przez prof. Knaflewskiego. Otóż w wielu miastach Polski ulice noszą nazwę Szparagowa, taką znajdziemy też w Poznaniu. Nazwisko Szparag występuje rzadko, częściej Szparaga, chociaż z punktu widzenia warzywa poprawna jest tylko forma męska – ten szparag, ale jak wiadomo nazwiska rządzą się swoimi prawami. Dowiedzieliśmy się też o idei i początkach tworzenia muzeum szparaga w Nowym Tomyślu.
Wykwintne dania – na ciepło, na zimno, wytrawne i słodkie przygotował zespół pod kierunkiem szefa kuchni Grzegorza Gajdy. Doskonałej jakości wypustki do stworzenia tych dań pochodziły z plantacji państwa Knop z gminy Przemęt (na zdjęciu Bożena Knop) i stacji doświadczalnej Katedry Warzywnictwa w Marcelinie.
Katarzyna Wójcik
Najważniejsze tematy