Białe, zielone, fioletowe - szparagi w poznańskim Novotelu
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Białe, zielone, fioletowe - szparagi w poznańskim Novotelu

06.05.2022

Białe, zielone, fioletowe – takie wypustki zagościły w wykwintnych wersjach na stołach poznańskiego Novotelu, gdzie po dwóch latach przerwy 05 maja 2022 r. miała miejsce Szparagowa konferencja prasowa, zorganizowana przez Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu 05 maja 2022 r. zorganizowali Szparagową konferencję prasową. Jak wygląda aktualna sytuacja w produkcji szparaga? Jakie są możliwości rozwoju produkcji i konsumpcji szparaga w Polsce?


fot. prof. Mikołaj Knaflewski z prawej dr Tomasz Spiżewski

Szparagi to jedno z pierwszych warzyw zbieranych wiosną z gruntu

Coraz liczniejsi w Polsce amatorzy szparagów właśnie w maju mogą się cieszyć ich smakiem i korzystać z ich prozdrowotnych walorów. Organizowana zawsze w tym czasie konferencja prasowa ma na celu popularyzację tego warzywa wśród konsumentów.

Wielkopolska to ponad 50% produkcji krajowej

Konferencję prowadzili prof. Mikołaj Knaflewski z UP w Poznaniu i prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga – Marian Jakobsze.

r e k l a m a

fot. prof. Mikołaj Knaflewski z UP w Poznaniu


fot. prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga – Marian Jakobsze

Profesor Knaflewski przekazał wiele ciekawych informacji dotyczących szparagów. Otóż aktualną powierzchnię szparagów w Polsce szacuje się na 2500 ha, a roczna produkcja wypustek oscyluje między 10 i 13 tys. ton. Uprawa jest prowadzona w 250 polskich gminach (czyli co dziesiątej, liczba gmin w Polsce wynosi 2477). W produkcji przoduje Wielkopolska, która odpowiedzialna jest za ponad 50% produkcji krajowej. 

Kolejne cztery miejsca przypadają na województwa:

  • dolnośląskie;
  • lubuskie;
  • opolskie i lubelskie.

Schodząc do poziomu powiatów – góruje powiat wolsztyński (25% krajowej produkcji) i zaraz za nim – nowotomyski. Szparagową można nazwać gminę Przemęt - pierwsze miejsce w Polsce. Druga na podium jest gmina Wolsztyn.

Szparagi we wszystkich kolorach

– To jest ta sama odmiana – stwierdził prof. Knaflewski, prezentując wypustki białe (bielone, produkowane pod ziemią, w wałach) i zielone, rosnące nad ziemią. Różnią się tylko technologią produkcji. Pokazał też pęczek szparagów jasnozielonych – bezantocyjanowych. Zainteresowanie budziły wypustki fioletowe (po ugotowaniu brązowe). W tej grupie znajdziemy odmiany: Burgundine, Erasmus czy Purple Passion.

W Polsce najczęściej są uprawiane odmiany Gijnlim, Backlim oraz Cumulus. Na zielone wypustki przeznacza się przede wszystkim odmiany Gijnlim, Ariane i Primaverde.




Muzeum szparaga - ciekawie i smacznie

Warto było poznać kilka ciekawostek, przekazanych przez prof. Knaflewskiego. Otóż w wielu miastach Polski ulice noszą nazwę Szparagowa, taką znajdziemy też w Poznaniu. Nazwisko Szparag występuje rzadko, częściej Szparaga, chociaż z punktu widzenia warzywa poprawna jest tylko forma męska – ten szparag, ale jak wiadomo nazwiska rządzą się swoimi prawami. Dowiedzieliśmy się też o idei i początkach tworzenia muzeum szparaga w Nowym Tomyślu.


Wykwintne dania – na ciepło, na zimno, wytrawne i słodkie przygotował zespół pod kierunkiem szefa kuchni Grzegorza Gajdy. Doskonałej jakości wypustki do stworzenia tych dań pochodziły z plantacji państwa Knop z gminy Przemęt (na zdjęciu Bożena Knop) i stacji doświadczalnej Katedry Warzywnictwa w Marcelinie.

Katarzyna Wójcik
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rolnicy likwidują plantacje szparagów. Brakuje rąk do pracy

Ponad 50% polskich szparagarni znajduje się w Wielkopolsce, ale jaka jest ich przyszłość? Wojna w Ukrainie mocno ograniczyła liczbę dostępnych pracowników, przez co brakuje rąk do pracy, a producenci myślą o likwidacji plantacji.

czytaj więcej

Ceny szparagów i krajowej truskawki

Jak kształtują się ceny szparagów i krajowej truskawki na polskich hurtowych rynkach?

czytaj więcej

Optymalne warunki, przyspieszyły zbiory szparagów

Dzięki wyjątkowo słonecznej pogodzie, jak informuje stowarzyszenie rolników z Dolnej Saksonii, pierwsze odmiany szparagów wchodzą już na rynek.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)