Jak chronić warzywa i truskawki według nowych zasad. Zapraszamy na webinarium z ekspertami
Podczas webinarium omówione zostaną możliwości ochrony warzyw i truskawek w Zielonym Ładzie oraz czy narzędzia, którymi dysponują plantatorzy, są wystarczające do spełnienia tych założeń.
W ostatnim czasie pojęcie Zielony Ład jest odmieniane przez wszystkie przypadki. Formułowane są okrągłe zdania typu: do 2030 roku zużycie chemicznych środków ochrony roślin ma być zmniejszone o połowę, nawozów „sztucznych” o 20% itd., ale nikt nie przedstawia konkretów.
Redakcja WiOM postara się przejść w tej sprawie na poziom konkretów. Zamierzamy pokazać możliwości ochrony warzyw i truskawek w Zielonym Ładzie bez kamuflażu. Czy narzędzia, którymi obecnie dysponują plantatorzy są wystarczające do spełnienia tych szczytnych założeń?
- Dr Małgorzata Tartanus z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach przedstawi swój punkt widzenia w temacie – Zielony Ład – szansa czy zagrożenie dla ochrony truskawki;
- Dr Beatę Studzińską – doradcę ekologicznego poprosiliśmy o wystąpienie na temat – Agroekologia w uprawie marchwi, kapusty i cebuli – przed czym można ochronić te gatunki, stosując rozwiązania dzisiaj dostępne dla systemów ekologicznych, a co wymaga nowych opracowań?
Zaprosiliśmy do udziału wiele firm, które zaprezentują swoje rozwiązania w dążeniu do zrównoważonej ochrony.
Zapraszamy serdecznie już 1 marca o godz. 10.00
Katarzyna Wójcik
Redaktor naczelna magazynu WiOM Warzywa i Owoce Miękkie
Redaktor naczelna magazynu "WIOM – warzywa i owoce miękkie"
Najważniejsze tematy