r e k l a m a
Partnerzy portalu
Grzyb termooporny w truskawkach
01.04.2022autor: Patrycja Bernat
Grzyb termooporny Talaromyces flavus w uprawie truskawki.
Talaromyces flavus został wyizolowany z roślin truskawek, które pobrano z plantacji na Mazowszu. Identyfikacja tego gatunku wskazuje na duże ryzyko wystąpienia na owocach.
Skutki
- szybkie psucie owoców;
- skażenie mykotoksynami.
Grzyb ten ma również negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Związki w nim występujące są odpowiedzialne za uszkadzanie systemu nerwowego, szkodliwie wpływają na płód, mogą wywoływać reakcje alergiczne, a nawet nowotwory.
Zagrożenie
- odporny na pasteryzacje;
- może się rozwijać już w temperaturze od 4oC, także w chłodniach i lodówkach;
- zatruwa przetwory mykotoksynami.
fot. innvigo/envatoelements
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a