Gruyère - czyj to ser?
Wydawałoby się, że odpowiedź jest prosta. Alpejski ser Gruyère, jak utrzymują Szwajcarzy, może pochodzić wyłącznie ze szwajcarskiego miasta Gruyère, podobnie jak prawdziwy szampan tylko z Szampanii.
Francja i USA mają swój Gruyère
Francuzi nie do końca się zgadzają, produkując słynny Gruyère również na francuskiej ziemi. Co prawda jest to ser o innym wyglądzie i smaku niż wersja szwajcarska, ale wciąż nazywa się Gruyère. A gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta.
W spór szwajcarsko-francuski wkroczył kolejny przeciwnik – USA, produkując Gruyère u siebie. Dziesięciolecia importu, produkcji i sprzedaży Gruyère osłabiły nazwę sera i uczyniły ją ogólną – tak tłumaczą to Amerykanie, zupełnie nie kojarząc nazwy sera Gruyère z jego historią i pochodzeniem.
Artur Puławski
Zdjęcie: Unsplash
Artur Puławski
Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl
Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl
Najważniejsze tematy