r e k l a m a
Partnerzy portalu
Brązowy ser Brunost przysmakiem narodowym Norwegów
08.05.2022autor: Artur Puławski

Z okazji objęcia przewodnictwa w Radzie Bezpieczeństwa ONZ, Norwegia pokazała światu swój przysmak narodowy – brązowy norweski ser karmelowy produkowany pod marką „Ski Queen” (królowa nart).
Brązowy ser symbolem Norwegii
1 stycznia 2022 roku norweska ambasador Mona Juhl rozpoczęła swoją pierwszą kadencję jako szefowa prezydencji w Radzie Bezpieczeństwa ONZ w Nowym Jorku od prezentacji kulturowego symbolu swojego kraju – bloku brązowego sera – jako symbolicznego daru dla innych państw członkowskich.
Spółdzielnia mleczarska TINE, producent sera (wg receptury z 1863 roku), w 2021 roku wyeksportowała od 700 do 800 ton brązowego sera produkowanego z mleka od norweskich krów i kóz. To o 30% więcej niż jeszcze 3 lata wcześniej.
”Królowa nart” jest tradycyjnie spożywana w Norwegii ze świeżym pieczywem.
Artur Puławski
fot. Adobe Stock
Artur Puławski
fot. Adobe Stock
Artur Puławski
Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl
Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a