Rolnik spod Lublina: buraki cukrowe najbardziej opłacalną uprawą w sezonie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rolnik spod Lublina: buraki cukrowe najbardziej opłacalną uprawą w sezonie

16.12.2022autor: Krzysztof Janisławski

Buraki cukrowe w sezonie 2021/22 okazały się najbardziej opłacalną uprawą w naszym gospodarstwie – informuje Przemysław Wójcik z Nowin w woj. lubelskim. - Plantatorzy którzy w ostatnich latach ograniczali tę uprawę, planują zwiększone siewy. 

Plon buraka cukrowego w gospodarstwie pod Lublinem powodem do zadowolenia

- Miałem duże obawy o plon, ponieważ występowały niedobory wody, a grunty, na których prowadzimy uprawy należą do lżejszych – mówi Przemysław Wójcik. – Po zbiorze mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony.

Rolnik prowadzi gospodarstwo wspólnie z bratem Sławomirem na ponad 100 ha gruntów w Nowinach pod Lublinem. W tym gospodarstwie średnia polaryzacja wyniosła 19%, zanieczyszczenia były na poziomie 5,27%, a plon buraka cukrowego to 68 t/ha. Korzenie odbiera cukrownia w Krasnymstawie należąca do Krajowej Grupy Spożywczej.

- Z informacji, które docierają od plantatorów, od których cukrownia odebrała już wykopane buraki wynika, że  wskaźniki polaryzacji zaczynają się od 17% - mówił w listopadzie pan Przemysław. Jeszcze niedawno plantatorzy z lubelskiego narzekali na ceny i wskaźniki, które o jej wysokości decydują. Co się zmieniło?

- Władze spółki zorientowały się, że plantatorzy odwracają się od tej produkcji wybierając kukurydzę. A to oznaczało coraz większe problemy z zapewnieniem surowca – mówi rolnik. – Zmieniło się podejście. Jest lepsza cena i wsparcie dla plantatorów ze strony odbiorcy. Jeśli to się utrzyma, to w najbliższych latach przed tą uprawą na Lubelszczyźnie są dobre perspektywy. Tym bardziej, że jest bardzo atrakcyjną rośliną w zmianowaniu.

W ostatnich kilku sezonach w gospodarstwie część upraw była prowadzona w technologii bezpłużnej. W przypadku buraków cukrowych do głębokiej uprawy jesienią wykorzystywany był kultywator dłutowy Mandam TOP z podwójnym 600-milimetrowym wałem c-ring. Siew w mulcz odbywał się wiosną po bezpośrednio po przeprowadzeniu lekkiej uprawy.

r e k l a m a

W kolejnym sezonie buraki tylko w technologii płużnej

Jeszcze rok temu pan Przemysław porównując własne plantacje buraków prowadzone w technologii płużnej i bezpłużnej, wskazywał, że te drugie lepiej znoszą niedobory wody. – Technologię bezorkową wprowadziliśmy pięć lat temu, żeby - szczególnie w przypadku roślin wysiewanych wiosną - nie przesuszać gleby przed siewem i zapewnić roślinom jak najwięcej wilgoci na start – wyjaśnia plantator. 

I ta technologia sprawdzała się, przynosząc w tym zakresie oczekiwane efekty. – Mimo to będziemy musieli wrócić do orki i to już od przygotowania stanowisk pod siewy buraków wiosną – stwierdza Przemysław Wójcik. – Obserwuję bowiem coraz większe problemy z zachwaszczeniem. Warstwa resztek pożniwnych okrywająca powierzchnię gleby chroni ją przed erozją i wysuszaniem, ale jednocześnie sprzyja łatwiejszemu startowi chwastów. A także ślimakom nagim, których presja z roku na rok jest większa i wymaga zwalczania chemicznego, szczególnie przy miedzach.

Rolnik po kilku latach doświadczeń w gospodarstwie jest zdania, że technologie bezorkowe lepiej sprawdzają się na glebach ciężkich, minutowych, gdzie są problemy z doprawieniem i gdzie większe znaczenie ma ograniczenie do minimum przejazdów.

Jak oszczędzić na nawożeniu? Tylko tyle składników mineralnych, ile potrzeba

Podobnie jak wszyscy rolnicy, także ci prowadzący gospodarstwo w Nowinach starają się ograniczyć koszty nawożenia. Najlepiej byłoby kupić nawozy tanio, z tym jednak, jak każdy się orientuje, jest największy problem.

– Utrzymywanie właściwego pH poprzez wapnowanie (co ważne - przeprowadzane na ściernisko) oraz systematycznie prowadzone badania zasobności gleby pozwalają na aplikowanie takich dawek nawozów, jakie są niezbędne – mówi rolnik. Zaznacza, że w tym roku badania zasobności zostały już przeprowadzone na praktycznie całym areale gospodarstwa. Zaplanowane jest też badanie poziomu glebowego azotu mineralnego na dwóch głębokościach profilu glebowego: 30 i 60 cm.

– Dysponując wiedzą na temat zasobności gleby w składniki pokarmowe można bezpiecznie obniżyć nawożenie fosforem i potasem w danym roku i tak zrobiliśmy w naszym gospodarstwie - mówi pan Przemysław. – Co do wiosennego nawożenie ozimin azotem należy dostosowywać jego poziom do obsady i możliwości danego stanowiska – dodaje. – Oczywiście azot jest głównym fundamentem plonu i do zmniejszania jego udziału w wiosennych planach nawozowych trzeba podchodzić ostrożnie, ale dysponując wynikami badań glebowego azotu mineralnego będziemy mogli to zrobić.

Biostymulatory się sprawdzają, w przyszłym roku zwiększy się ich zastosowanie

Sytuacja na rynku nawozów sprawiła, że wśród rolników rośnie zainteresowanie biostymulatorami i biopreparatami. Nie zastępują one nawozów, ale poprawiając kondycję roślin mają pozytywny wpływ na plon.

Charakteryzują się różnymi mechanizmami i obszarami działania. Usprawniają przebieg procesów biochemicznych zachodzących w glebie i roślinach, przyczyniając się do zwiększenia odporności tych ostatnich na sytuacje stresu biotycznego.

Sprzyjają lepszemu wykorzystaniu składników pokarmowych znajdujących się w glebie. Na rynku są też preparaty bakteryjne mające za zadanie zapobiegać kolonizacji roślin we wczesnych fazach rozwojowych przez niepożądane mikroorganizmy. Do gleby wprowadzane są odpowiednie kultury bakterii wyizolowane ze środowiska naturalnego.

- W sezonie 2021/22 stosowaliśmy BaktoTarczę zabezpieczającą kiełkujące ziarna i siewki rzepaku oraz buraków przed patogenami grzybowymi – mówi pan Przemysław. – Nasze doświadczenia  a także znajomych rolników były bardzo pozytywne. W przypadku tych rzepaków, gdzie zaplanowane były trzy zabiegi fungicydowe, w naszym gospodarstwie można było poprzestać na dwóch.

Rolnik informuje też, że w gospodarstwie były w kończącym się roku prowadzone próby z AzotoPowerem i FosfoPowerem. Zawarte w pierwszym w tych preparatów bakterie redukują azot atmosferyczny do form dostępnych dla roślin, tym samym zaopatrując je w azot. Drugi zawiera wyselekcjonowane szczepy bakterii PSB. Wytwarzają m.in. kwasy organiczne oraz enzymy które efektywnie rozpuszczają trudnodostępne formy fosforu z glebowych zasobów nieorganicznych jak i organicznych.

Fajnie to wyglądało, na pewno w przyszłym roku będziemy zwiększać użycie tych preparatów – mówi Przemysław Wójcik.

Krzysztof Janisławski

Fot. Krzysztof Janisławski

autor Krzysztof Janisławski

Krzysztof Janisławski

dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Lublina

dziennikarz "Tygodnika Poradnika Rolniczego", korespondent z Lublina

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

KGS skupiła ponad 6,4 mln ton buraków cukrowych. Gdzie był najwyższy plon?

Czas na podsumowanie XXI kampania cukrownicza w Krajowej Grupie Spożywczej! Jakie przebiegała właśnie zakończona kampania cukrownicza?

czytaj więcej

Pfeifer & Langen podsumowuje kampanie cukrowniczą. "Plony przekraczały 80 t/ha"

Styczeń 2023 roku upłynął spółce cukrowniczej Pfeifer & Langen Polska pod kątem podsumowań związanych z zakończeniem kampanii cukrowniczej. Wysokość plonów buraków osiągnęła nawet 80 t/ha!

czytaj więcej

Wzrost cen buraków nadwyżkowych w Krajowej Grupie Spożywczej. Ile za tonę?

W dniu 9 listopada br. odbyło się spotkanie negocjacyjne zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. z plantatorami buraków cukrowych, na którym ustalono podwyższenie ceny zakupu buraków nadwyżkowych w kampanii cukrowniczej w 2022 roku do poziomu 140 zł netto za 1 tonę. Przypomnijmy, że wcześniejsza kwota wynosiła 120 zł za 1 tonę.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)