AgroUnia: zdrowa, polska żywność będzie tylko dla bogatych
– To jest jakiś absurd. Naturalne i biologiczne środki ochrony roślin mają znacznie wyższą stawkę VAT, niż te chemiczne, w tym te oparte o glifosat. A to szkodzi rolnictwu ekologicznemu – mówi Michał Kołodziejczak. Lider AgroUnii prosi o szybką interwencję i zmianę zapisów.
Czy na ekologiczną żywność będzie stać jedynie bogatych?
W środę 21 kwietnia 2021 roku rolnicy z AgroUnii zorganizowali konferencję prasową przed warszawskim bazarkiem przy Hali Mirowskiej. Miejsce nie był przypadkowe, ponieważ temat dotyczył zdrowej żywności produkowanej przez polskich rolników.
– Zdrowa, polska żywność będzie tylko dla bogatych. Ludzie najubożsi poniosą konsekwencję absurdalnych działań rządu. Dochodzimy do absurdu, bo środki naturalne mają wyższy podatek VAT niż uznawany za szkodliwy glifosat – mówił Michał Kołodziejczak, lider AgroUnii.
Zmiana stawki VAT na naturalne , biologiczne preparaty do ochrony roślin
Chodzi o konsekwencję wprowadzenia przez rząd zmian w tzw. matrycy VAT-owskiej w połowie 2020 roku. Wiele produktów, choć o podobnym zastosowaniu, uzyskało różne stawki VAT. Zmiany te dotknęły także rolnictwo, w tym nagły wzrost cen nasienia byków i knurów, o czym więcej napisaliśmy w artykule: „Czy rolnicy zapłacą więcej za nasienie buhajów?”
Wówczas też została ustanowiona 23 procentowa stawka VAT na preparaty mikrobiologiczne, humusy środki bakteryjne, preparaty naturalne wspomagające uprawę gleby. Natomiast chemiczne środki ochrony roślin i nawozy pozostały przy 8% stawce VAT .
W lipcu 2020 r. te zmiany wszystkim umknęły, ale teraz jest to zauważalne, bo rolnicy wychodzą na pole i okazuje się, że ich produkcja jest dużo droższa.
Rolnictwo ekologiczne w Polsce jest dyskryminowane?
Michał Kołodziejczak podkreślał, że Polska stała się jedynym krajem w Unii Europejskiej, gdzie takie naturalne mikrobiologiczne produkty oraz hummusy są na najwyższej dopuszczalnej stawce VAT. A to ich zdaniem oznacza, że produkcja zdrowej żywność w Polsce jest dyskryminowana.
– Trendy w całej Europie idą w kierunku ekologii, aby produkować zdrową żywność. A jak my mamy ją produkować kiedy ministerstwo finansów i ministerstwo rolnictwa nie dbają o to, aby były odpowiednie stawki VAT. Od trzech lat stosuję środki ekologiczne. One bardzo mocno pomagają mi w produkowaniu zdrowej żywności. Te środki biologiczne przyczyniają się do rozwoju roślin bez nadmiernego stosowania fungicydów z ograniczonym stosowaniem nawozów mineralnych – podsumował Filip Pawlik z AgroUnii.
AgroUnia apeluje o szybką zmianę prawa i stawek VAT na preparaty do ekologicznej produkcji żywności
Jeszcze w środę 21 kwietnia działacze AgroUnii złożyli w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów list, w którym apelują do premiera Mateusza Morawieckiego o pilną interwencję i zmianę przepisów dot. stawki VAT na preparaty mikrobiologiczne, humusy środki bakteryjne, preparaty naturalne wspomagające uprawę gleby.
Paweł Mikos, wk
Fot. AgroUnia
Paweł Mikos
redaktor strony internetowej „Tygodnika Poradnika Rolniczego”
Paweł Mikos – redaktor strony internetowej „Tygodnika Poradnika Rolniczego”, specjalista z zakresu kwestii polityczno-społecznych wsi i odnawialnej energii
Najważniejsze tematy