Nowe narzędzie w edukacji żywieniowej. Co zastępuję Piramidę Żywności i żywienia?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nowe narzędzie w edukacji żywieniowej. Co zastępuję Piramidę Żywności i żywienia?

21.04.2022autor: Patrycja Bernat

Od 12 lat, a w Polsce od 2 lat, mamy nowe narzędzie do edukacji żywieniowej. Talerz, którego nazwa jest nie tylko prostsza, ale widać na nim dobrze zbilansowany posiłek. Poznaj argumenty i przykłady!

Talerz od około 2 lat w Polsce, a od 12 na świecie zastępuję z powodzeniem Piramidę Żywności i Żywienia. Jego zadaniem jest pomoc w przygotowaniu codziennych posiłków, jest czytelniejszy dla ludzi, widać na nim dobrze zbilansowany posiłek.

Jak mam jeść? 

W latach od 1992 do 2010 edukację żywieniową zdominowała Piramida. Jej pierwotnym przeznaczeniem było pokazanie pokarmów, które mają stanowić podstawę, czyli tych spożywanych najczęściej, na szczycie zaś te, których powinniśmy jeść jak najmniej. Pomysł z dobrym przesłaniem i pomysłem, który okazał się jego słabością. Piramida czytana była od góry i koncentrowała uwagę na tym, czego powinniśmy w swojej diecie jeść najmniej. Oczywiście podjęto próby naprawiania Piramidy. W roku 2005 w Stanach Zjednoczonych, grupy produktów zostały pokazane jako piętra piramidy o różnej szerokości, odpowiadającej zalecanym proporcjom w posiłkach. Był to krok do przodu, ale w dalszym ciągu patrząc na piramidę, trudno było odpowiedzieć na pytanie „jak mam jeść?”.

W Polsce w 2016 roku pojawiła się Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. W tym przypadku aktywność fizyczna ”wyprzedzała” warzywa i owoce. Wszystkie piętra zwężały się ku górze piramidy. Mimo próby ulepszeń był to krok wstecz.

r e k l a m a

Zdrowy posiłek w prosty sposób – Talerz

Amerykański Instytut Badań nad Rakiem pierwszy raz ikonę talerza wykorzystał w 1999 roku. Celem było zachęcenie do jedzenia większej ilości owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów. Talerz podzielony na cztery części przedstawiające różne grupy pomógł zrozumieć, jakie rodzaje żywności powinny być uwzględnione w każdym posiłku. Owoce i warzywa wypełniają połowę talerza, drugą zaś źródła biała i skrobi.

- Talerz wzmacnia pozycję warzyw. Przestają być dodatkiem. Polską specyfiką jest to, że rzadko jemy owoce w głównych posiłkach. Z badań wiemy, że robi to tylko 12% konsumentów. Nacje, które zaczęły promować talerz przed nami, znacznie częściej włączają owoce do śniadania, obiadu czy kolacji. Robią tak Amerykanie, Kanadyjczycy, Meksykanie, Francuzi, Hiszpanie czy Włosi. Ci ostatni robią tak od dwóch tysięcy lat. Jest takie rzymskie przysłowie „Ab ovo ad mala”, czyli „od jajka do jabłka”. To jak robić coś od początku do końca, ponieważ starożytni rozpoczynali ucztę od jaj, a kończyli jabłkami. Jeśli tej różnicy nie uwzględnimy, goły talerz tylko nas uśpi. Owoce należy pokazać obok talerza, w miejscu, które kojarzymy z owocowym kompotem. Warto promować filiżankę owoców jagodowych, jedno jabłko lub szklankę soku. W ten prosty sposób budować miejsce owoców w każdym posiłku – tłumaczy Maciej Dolata z INSPIRE smarter branding, agencji strategicznej, która wspiera producentów.

Jeść jako Polacy możemy znakomicie

Talerz zdrowego odżywania jest od 17 października 2020 roku narzędziem edukacji żywieniowej rekomendowanym przez Instytut Żywności i Żywienia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB.

- Talerz to szansa, ale żarna edukacji żywieniowej mielą zbyt wolno. Nie minęło 10 lat od pojawienia się Piramidy, a już pokazano pierwszy Talerz. Od tego czasu minęło ponad 20 lat, a my stoimy praktycznie w tym samym miejscu. W tym tempie nigdy nie dogonimy problemu. Przed nami wielka mobilizacja i edukacja całego pokolenia, w oparciu o ten bardzo sugestywny talerz,  możemy zjednoczyć lekarzy i dietetyków, kucharzy i restauratorów, producentów i przetwórców, wszystkich, którzy czują, że jesteśmy w tym temacie predestynowani. Jako Polacy jeść możemy naprawdę znakomicie – podsumowuje Maciej Dolata, INSPIRE smarter branding.

Źródło: CoreTeam

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Europejki jedzą zdrowiej

9 procent Polaków je wystarczającą ilość warzyw i owoców. Eksperci Farmy Świętokrzyskiej wskazują, że aktualnie świadomość polskich konsumentów rośnie, także ilość spożywanych tych produktów powinna być coraz większa.

czytaj więcej

Zdrowie publiczne w Europie

Kompleksowa ocena bezpiecznego poziomu cukru w diecie i potencjalne powiązania z problemami zdrowotnymi została przeprowadzona przez naukowców EFSA. Ustalenia będą stanowić wsparcie dla krajowych organów do spraw zdrowia publicznego na terenie Europy.

czytaj więcej

Czy obronimy kaptan przed wycofaniem z rynku?

Z Polskiego rynku zniknęło już 68 preparatów fungicydowych. Kolejny na liście wycofywanych środków jest Kaptan. Jakie będą skutki jego braku na rynku dla sadowników? Czy uda się go wybronić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)