Podstawą piramidy żywienia w zdrowej diecie są warzywa i owoce. Eurostat w swoich danych podaje jednak, że Polacy jedzą ich zdecydowanie mniej niż w pozostałych krajach Europy. Tylko 9 procent z nas spożywa zalecane pięć porcji tych produktów.
Jak sytuacja wygląda w innych krajach?
W Irlandii aż jedna trzecia społeczeństwa spożywa zalecaną ilość owoców i warzyw, w Dani i we Francji jedna piąta. Eksperci Farmy Świętokrzyskiej wskazują na rosnącą świadomość polskich konsumentów, za którą powinna iść w parze rosnąca ilość spożywanych zdrowych produktów.
- Mimo że polscy konsumenci wciąż znajdują się w tyle Europy pod względem ilości zjadanych owoców i warzyw, to widzimy, że udział tych produktów w naszej diecie rośnie. Pandemia podbiła ten trend, bo wiele osób zaczęło gotować w domu, a tym samym zwracać uwagę na swoją dietę. Z kolei osobom, które mają mało czasu, sprzyja rosnąca dostępność gotowych dań warzywnych, które dzięki ekologicznemu pochodzeniu i odpowiedniemu przetwarzaniu zachowują swoje wartości odżywcze. Trzeba pamiętać, że bio warzywa i owoce mają więcej składników odżywczych niż konwencjonalne, dlatego warto je wybierać - mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.