Opłacalność rolnictwa ekologicznego
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Opłacalność rolnictwa ekologicznego

10.06.2022autor: Aneta Lewandowska

W czasie naszego webinarium „Rolnictwo ekologiczne – szansa na konkurencyjność i zdrowie konsumentów” rozmawialiśmy m.in. o ekonomii inwestycji w gospodarstwo ekologiczne. Jakie są korzyści i koszty inwestycji w ekologię? Czy to się opłaca?

O korzyściach płynących z rozpoczęcia działalności ekologicznej mówił dr hab. Mariusz Maciejczak, profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W związku ze wzrostem liczby konsumentów, którym zależy na produktach wytworzonych w oparciu o dbałość o klimat i środowisko, naturalne środki i dobrostan zwierząt, rolnictwo ekologiczne staje się bezpieczną i stabilną inwestycją.

Korzyści dla środowiska i portfela

Skupiając się na ekonomicznych aspektach produkcji ekologicznej, dr Maciejczak zwrócił uwagę na oszczędności płynące ze zmniejszonego zużycia pestycydów chemicznych o 50%, a także ograniczenie strat składników pokarmowych o co najmniej 50% i nawozów o co najmniej 20%. W produkcji zwierzęcej ograniczona jest tymczasem sprzedaż antybiotyków o ok. połowę.

Rolnik zajmujący się produkcją ekologiczną sprzedaje swoje towary ze znacząco wyższą marżą rynkową, wynoszącą ok. 20%, niż rolnik konwencjonalny. Dodatkowo na opłacalność produkcji ekologicznej duży wpływ mają dotacje.

r e k l a m a

Opłacalność produkcji z i bez marży ekologicznej

– Są rolnicy, którzy interesują się tylko dotacjami, które są całkiem spore – mówił dr Maciejczak. W takiej sytuacji nie zależy im na marży rynkowej, a jedynie na dopłatach do produkcji ekologicznej.

CZY TA INWESTYCJA OPŁACI SIĘ BEZ MARŻY EKO? źródło: M.Maciejczak

Sytuacja zmienia się, kiedy sprzedane produkty wejdą na rynek z certyfikatem eko. Dochód bez dopłat, ale z uwzględnieniem marży rynkowej, jest w stanie osiągnąć poziom dochodów z produkcji konwencjonalnej z dopłatami bezpośrednimi . Doliczając do tego dopłaty z tytułu produkcji ekologicznej, zyski się podwajają, jak tłumaczył ekspert.

CZY TA INWESTYCJA OPŁACI SIĘ Z MARŻĄ EKO? źródło: M. Maciejczak 

Zyski w uprawie

Dr Maciejczak przedstawił zyski dla produkcji na podstawie badań w gospodarstwach uprawiających ziemniaki ekologiczne. Przede wszystkim ogólna kondycja roślin się polepszyła; wzmocniona ochrona przed szkodnikami, chorobami i niekorzystnymi czynnikami pogodowymi.

Według rolników, ekologia przyczyniła się do wzrostu plonów – wg 51,4% rolników od 3-5%, 10,8% rolników zadeklarowało wzrost plonów o więcej niż 10%. Tymczasem wykorzystanie preparatów biologicznych według przeważającej części rolników (70,3%) generowało koszty niższe niż uzyskane wyniki.

Koszty i ryzyko w produkcji ekologicznej

Ekspert wyjaśnił, że produkcja ekologiczna to inwestycja dla wytrwałych i cierpliwych rolników, która z czasem prowadzi do zysków i zapewnia bezpieczeństwo. Najbardziej ryzykownych okresem w tej działalności jest początek inwestycji. Do kosztów rolnictwa ekologicznego krótkookresowego można wliczyć spadek plonów, brak marży rynkowej, wzrost kosztów pośrednich oraz bezpośrednich. Średniookresowo koszty bezpośrednie spadną, ustabilizują się koszty pośrednie. W długookresowo prowadzonej działalności natomiast ustabilizują się również koszty bezpośrednie.

Ryzykiem w produkcji ekologicznej długoterminowej będzie przede wszystkim zwiększona podatność na ryzyka produkcyjne i rynkowe oraz spadek sprawności organizacyjnej. W perspektywie średniookresowej ryzykiem może być niewystarczająca wiedza produkcyjna, a w długookresowej – rynkowa.

Korzyści dla cierpliwych i wytrwałych

Ryzyko i koszty grają dużą rolę w produkcji ekologicznej krótko- i średniookresowej, natomiast spadają w dłuższej perspektywie.

Odwrotnie jest jeśli mówimy o korzyściach. Przy produkcji trwającej krótko jedyną korzyścią są dopłaty, w średnim okresie gospodarowania dochodzi do tego marża rynkowa. Natomiast rolnicy ekologiczni, którzy produkują długoterminowo, mogą liczyć nie tylko na wzrost marży rynkowej i dotacje, ale także na wzrost konkurencyjności i odporność rynkową

Obejrzyj nasze webinarium tutaj!


oprac. al

autor Aneta Lewandowska

Aneta Lewandowska

<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak zachować jakość pozbiorczą w sadzie ekologicznym?

W ekologicznych sadach jabłoniowych i gruszowych poważnym problemem jest ochrona okołozbiorcza owoców, ponieważ wybór dostępnych preparatów jest bardzo ograniczony, a w przypadku niektórych chorób – wręcz niemożliwy. Jakie zabiegi pozwolą zachować pozbiorczą jakość tych owoców? Jak to robią za granicą? 

czytaj więcej

Microlife – co kryje się pod ich technologią?

Ich naturalne produkty są sprzedawane w charakterystycznych opakowaniach, których barwny wzór z bogactwem owoców i warzyw przykuwa uwagę, nawiązując do tradycyjnych motywów ludowych. W ten sposób dumnie informują, że zostały opracowane i wyprodukowane w Polsce. Co (i kto) dokładnie kryje się za tymi technologiami? Pod lupę bierzemy firmę Microlife, i to dosłownie.

czytaj więcej

Czy rynek jest gotowy na owoce z produkcji ekologicznej?

Jakie są szanse i zagrożenia dla rozwoju produkcji ekologicznej w Polsce? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)