Złożono pierwszy wniosek o zatwierdzenie mięsa hodowlanego w Europie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Złożono pierwszy wniosek o zatwierdzenie mięsa hodowlanego w Europie

03.08.2023autor: Dominika Mulak

Jako pierwsza w Europie firma Aleph Farms chce wprowadzić na rynek sztucznie wyprodukowane mięso. Który kraj będzie pionierem?

W środę 26 lipca izraelski start-up Aleph Farms złożył wniosek do szwajcarskiego Federalnego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii (FSVO) o zatwierdzenie mięsa hodowlanego w tym kraju. Produkt o nazwie Aleph Cuts ma być sprzedawany wspólnie ze szwajcarską grupą detaliczną Migros. Dystrybucja i marketing mają odbywać się za pośrednictwem gastronomii. 
Aleph Farms planuje również w tym roku wprowadzić swoje sztuczne mięso na rynek w Singapurze i Izraelu, ale tylko w ograniczonych ilościach, współpracując z wybranymi partnerami. Firma twierdzi, że podobnie współpracuje z organami regulacyjnymi na wielu rynkach na całym świecie, aby zapewnić zgodność z ich odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa dotyczącymi wprowadzenia nowego produktu na rynek. Jednocześnie start-up wykorzystuje w każdym przypadku wiedzę i infrastrukturę wiodących producentów żywności. 
Migros po raz pierwszy zainwestował w Aleph Farms w 2019 roku w celu wprowadzenia i komercjalizacji mięsa hodowlanego. Aleph Farms twierdzi, że od tego czasu przeprowadził szeroko zakrojone badania konsumenckie w Szwajcarii, które ujawniły wysokie poparcie do tego typu innowacji. Wspólnie przeprowadzone badanie wykazało, że 74% szwajcarskich konsumentów jest otwartych na spożywanie mięsa hodowlanego. Motywowała ich do tego przede wszystkim ciekawość i chęć przestrzegania zasad takich jak zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt.
r e k l a m a

Komórki wołowe jako podstawa

Według Aleph Farms, hodowla komórkowa, oprócz zrównoważonej hodowli zwierząt, może pomóc w zwiększeniu podaży białek i tłuszczów zwierzęcych dla szwajcarskiej populacji. Ponadto, oczekiwana akceptacja nowego produktu przez konsumentów może przyczynić się do wzrostu znaczenia mięsa hodowlanego na całym świecie. 

Oferowane przez start-up sztuczne mięso produkowane jest z komórek bydlęcych. Firma postrzega swój nowy produkt "jako trzecią kategorię żywności pochodzącej od bydła, obok wołowiny i mleka". Według firmy, aby zwiększyć popularność tego produktu, potrzebne są skoordynowane wysiłki między organami regulacyjnymi, innowatorami i uznanymi firmami. 

- Hodowane mięso jest sposobem na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w sposób, który pomaga ludzkości egzystować w granicach naszej planety - podkreśla start-up Aleph Farms.

Oprac. na podstawie AgE
Fot. Envato Elements
autor Dominika Mulak

Dominika Mulak

<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Organizacja produkcji świń

Mięso z probówki: Już ponad 100 start-upów je produkuje!

Produkcja mięsa z kultur komórkowych działa. Obecnie branża dokłada wszelkich starań, aby zwiększyć jej wielkość. Mało tego! Duże zakłady rozpoczynają produkcję mięsa w laboratorium, a już ponad 100 start-upów produkuje mięso z probówki.

czytaj więcej
Aktualności

USA zezwala na sprzedaż mięsa z laboratorium

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) sklasyfikowała hodowlane mięso drobiowe jako bezpieczne. Tym samym USA stały się drugim krajem na świecie, po Singapurze, który zezwala na sprzedaż mięsa wyhodowanego w warunkach laboratoryjnych.

czytaj więcej
Aktualności

„Piątka dla zwierząt” znów na tapecie. Jakie zmiany się szykują?

Czy w nowym parlamencie wrócą pomysły z „Piątki dla zwierząt”? Takie zapowiedzi słychać już z ust niektórych posłów przyszłej koalicji rządowej. Hodowcy zwierząt przestrzegają przed niszczeniem polskiego rolnictwa i przypominają jak skończyły się poprzednie próby wprowadzenia zakazów...  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)