USA zezwala na sprzedaż mięsa z laboratorium
r e k l a m a
Partnerzy portalu

USA zezwala na sprzedaż mięsa z laboratorium

30.06.2023autor: Dominika Mulak

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) sklasyfikowała hodowlane mięso drobiowe jako bezpieczne. Tym samym USA stały się drugim krajem na świecie, po Singapurze, który zezwala na sprzedaż mięsa wyhodowanego w warunkach laboratoryjnych.

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zatwierdził sprzedaż mięsa drobiowego hodowanego w laboratorium. Jak ogłosili 21 czerwca dwaj kalifornijscy producenci Good Meat i Upside Foods, mogą teraz sprzedawać „kurczaki hodowlane” na rynku krajowym. Good Meat rozpoczął sprzedaż mięsa laboratoryjnego w Singapurze w 2020 roku. Tym samym USA stały się drugim krajem na świecie, który zezwolił na sprzedaż tego rodzaju mięsa.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) uznała hodowlane mięso drobiowe ww. firm za bezpieczne już w listopadzie ubiegłego roku. Jak poinformowali przedstawiciele obu firm, po otrzymaniu zatwierdzeń inspekcji od Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (USDA-FSIS) produkcja rozpoczęła się natychmiast. Na razie jednak tylko restauracje będą mogły oferować mięso laboratoryjne swoim gościom.

Wkrótce lista krajów się wydłuży?

– Ogłoszenie, że możemy teraz produkować i sprzedawać hodowlane mięso w Stanach Zjednoczonych, to wielki moment dla naszej firmy, branży i systemu żywnościowego – powiedział Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor generalny GOOD Meat i Eat Just, oceniając zatwierdzenie w USA. Reakcja poza Stanami Zjednoczonymi była podobna.

Brytyjska firma 3D Bio-Tissues, która planuje produkcję biologicznego materiału tkankowego w Wielkiej Brytanii do zastosowań takich jak żywność i skóra, ma teraz nadzieję, że nowa aprobata przyspieszy rozwój rynku mięsa hodowlanego w USA. Oferuje również jasne ramy, które mogą naśladować inne kraje.

Oprac. na podstawie AgE
Fot. Envato Elements
autor Dominika Mulak

Dominika Mulak

<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Złożono pierwszy wniosek o zatwierdzenie mięsa hodowlanego w Europie

Jako pierwsza w Europie firma Aleph Farms chce wprowadzić na rynek sztucznie wyprodukowane mięso. Który kraj będzie pionierem?

czytaj więcej
Aktualności

„Piątka dla zwierząt” znów na tapecie. Jakie zmiany się szykują?

Czy w nowym parlamencie wrócą pomysły z „Piątki dla zwierząt”? Takie zapowiedzi słychać już z ust niektórych posłów przyszłej koalicji rządowej. Hodowcy zwierząt przestrzegają przed niszczeniem polskiego rolnictwa i przypominają jak skończyły się poprzednie próby wprowadzenia zakazów...  

czytaj więcej
Aktualności

Szykuje się protest na granicy ukraińskiej – polscy przewoźnicy ze zgodą na blokadę

Polscy przewoźnicy 6 listopada br. rozpoczną protest na granicy z Ukrainą. Organizatorzy otrzymali oficjalną zgodę na blokadę, która może potrwać nawet dwa miesiące. Skoncentrowana będzie ona na trzech głównych przejściach granicznych. Jakie postulaty postawili?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)