r e k l a m a
Partnerzy portalu
Stołówki Volkswagena wycofują mięso z menu
11.08.2021autor: Dominika Mulak
VW chce stać się bardziej zrównoważony i ze skutkiem natychmiastowym zmienia menu - w największej firmowej stołówce w Wolfsburgu będą teraz królować dania bezmięsne. Jak wynika z komunikatu firmy, mniejsze spożycie mięsa pomaga środowisku, a wielu pracowników chce wegańskiego i wegetariańskiego jedzenia.
Jak podaje portal topagrar.com, grupa Volkswagen przestawia swoje stołówki zakładowe na dania wegańskie i wegetariańskie w niektórych swoich lokalizacjach, w tym w siedzibie marki VW w Wolfsburgu (największa firmowa stołówka VW). Według doniesień prasowych, nie oznacza to jednak, że słynny niemiecki przysmak - smażona kiełbaska curry, nie będzie w ogóle serwowana. Jej zwolennicy, a takich nie brakuje, znajdą ją po drugiej stronie ulicy - w innej stołówce tego samego zakładu. Jak wynika z danych wewnętrznych firmy, we wszystkich stołówkach VW wydano w 2019 roku około 7 milionów „currywurst”. Co ciekawe, do tego zużyto ponad 550 ton ketchupu.
- Wielu pracowników chciało wegetariańskich i wegańskich alternatyw - napisano w komunikacie. Reorientacja służy również większemu wpisaniu się firmy w strategię zrównoważonego rozwoju, ponieważ jedzenie mniejszej ilości mięsa wpływa pozytywnie na środowisko. W zakładach VW w Hanowerze ta koncepcja została z powodzeniem już wcześniej wdrożona, tamtejsi pracownicy także „przeszli na dietę bezmięsną”.
Według Niemieckiego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji (Dehoga), przejście VW na kuchnię wegetariańską i wegańską jest odpowiedzią na trend, który utrzymuje się od kilku lat. - Czasy, kiedy kuchnia wegetariańska była przez niektórych traktowana po macoszemu, wreszcie się skończyły - powiedział rzecznik.
Źródło: www.topagrar.com
- Wielu pracowników chciało wegetariańskich i wegańskich alternatyw - napisano w komunikacie. Reorientacja służy również większemu wpisaniu się firmy w strategię zrównoważonego rozwoju, ponieważ jedzenie mniejszej ilości mięsa wpływa pozytywnie na środowisko. W zakładach VW w Hanowerze ta koncepcja została z powodzeniem już wcześniej wdrożona, tamtejsi pracownicy także „przeszli na dietę bezmięsną”.
Według Niemieckiego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji (Dehoga), przejście VW na kuchnię wegetariańską i wegańską jest odpowiedzią na trend, który utrzymuje się od kilku lat. - Czasy, kiedy kuchnia wegetariańska była przez niektórych traktowana po macoszemu, wreszcie się skończyły - powiedział rzecznik.
Źródło: www.topagrar.com
Fot. poglądowe
Dominika Mulak
<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a