r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>Koniec z mięsem w Volkswagenie? Koncern chce wegetariańskich stołówek
Koniec z mięsem w Volkswagenie? Koncern chce wegetariańskich stołówek
05.10.2021autor: Dominika Mulak
Jeszcze niedawno pisaliśmy o tym, że z menu na stołówce w siedzibie Volkswagena w Wolfsburgu zniknęło mięso, a już pojawiają się sygnały o chęci wprowadzenia we wszystkich placówkach wyłącznie potraw bezmięsnych.
Jak pisaliśmy w sierpniu br. grupa Volkswagen przestawiła swoje stołówki zakładowe na dania wegańskie i wegetariańskie w niektórych swoich lokalizacjach, w tym w siedzibie marki VW w Wolfsburgu (największa firmowa stołówka VW). Nie oznaczało to jednak, że słynny niemiecki przysmak - smażona kiełbaska curry, nie będzie w ogóle serwowana. Jej zwolenników nie brakuje, a z danych wewnętrznych firmy wynika, że we wszystkich stołówkach VW wydano ich w 2019 roku około 7 milionów.
Co więcej, już wcześniej również pracownicy zakładów VW w Hanowerze „przeszli na dietę bezmięsną”.
Teraz jednak szefostwo koncernu zapowiada, że do 2025 roku wszystkie stołówki w fabryce mają być wegetariańskie.
- Wielu pracowników chciało wegetariańskich i wegańskich alternatyw - podała firma. Reorientacja służy również większemu wpisaniu się firmy w strategię zrównoważonego rozwoju, ponieważ jedzenie mniejszej ilości mięsa wpływa pozytywnie na środowisko.
Jak podkreślają przedstawiciele koncernu, dania - mimo, że bezmięsne - nie będą monotonne. Kucharze VW mają korzystać z ok. 150 różnych przepisów.
Co więcej, już wcześniej również pracownicy zakładów VW w Hanowerze „przeszli na dietę bezmięsną”.
Teraz jednak szefostwo koncernu zapowiada, że do 2025 roku wszystkie stołówki w fabryce mają być wegetariańskie.
- Wielu pracowników chciało wegetariańskich i wegańskich alternatyw - podała firma. Reorientacja służy również większemu wpisaniu się firmy w strategię zrównoważonego rozwoju, ponieważ jedzenie mniejszej ilości mięsa wpływa pozytywnie na środowisko.
Jak podkreślają przedstawiciele koncernu, dania - mimo, że bezmięsne - nie będą monotonne. Kucharze VW mają korzystać z ok. 150 różnych przepisów.
Posłanka Sylwia Spurek zadowolona
- Takich miejsc w Europie, gdzie odchodzi się od dań mięsnych na rzecz potraw wegańskich będzie przybywać. Coraz więcej ludzi zaczyna zdawać sobie sprawę, że musimy zmieniać swoje nawyki żywieniowe, aby ratować klimat. Już niedługo podobnie będzie w Polsce - napisała Sylwia Spurek na Twitterze w związku z decyzją koncernu. Jednak czy w naszym kraju jest to w ogóle możliwe?
Jak powiedział szef Solidarności w Volkwagen Poznań Piotr Olbryś dla portalu polskatimes.pl, jeśli pomysł wejdzie w życie to pracodawca musi się najpierw do nich zgłosić, aby przedyskutować temat. Jego zdaniem pracownicy powinni mieć jednak możliwość wyboru, tak jak to ma miejsce obecnie.
Źródło: www.topagrar.com, www.polskatimes.pl, Twitter/SylwiaSpurek
Dominika Mulak
<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a