Rolniczy Handel Detaliczny: przybyło 2 tys. podmiotów pod kontrolą GIW!
RHD rozwija się prężnie, zapewniając rolnikom dodatkowy dochód, a konsumentom przepyszną i zdrową żywność. Ułatwienia w sprzedaży prosto z gospodarstwa to był strzał w dziesiątkę. Rolnicy realizują się, wykorzystując naprawdę ciekawe pomysły na biznes. Jak to wygląda w liczbach?
Zainteresowanie RHD w Polsce nie słabnie, z roku na rok przybywa nowych podmiotów. Co ciekawe, od ubiegłego maja liczba podmiotów prowadzących RHD pod kontrolą GIW (produkty pochodzenia zwierzęcego) wzrosła z 11 tys. do 13,6 tys. podmiotów. To dobra informacja. Rolnicy pokazują w ten sposób swoje świetne pomysły, przedsiębiorczość i znakomite pomysły marketingowe, podbijając serca konsumentów regionalnymi potrawami dostarczając prawdziwie polskie specjały.
GIW podaje, że liczba podmiotów prowadzących obecnie działalność w ramach RHD to łącznie 13 615 (dane nie sumują się, ponieważ jeden podmiot może prowadzić kilka rodzajów działalności). GIW wymienia podmioty zajmujące się sprzedażą:
⁻ 892 w zakresie mleka surowego albo mleka surowego i siary,
⁻ 451 w zakresie surowej śmietany,
⁻ 2529 w zakresie jaj od drobiu,
⁻ 9669 w zakresie pszczelich nieprzetworzonych produktów, w tym miodu, pyłku pszczelego, pierzgi, mleczka pszczelego,
⁻ 266 w zakresie żywych produktów rybołówstwa lub uśmierconych i niepoddanych innym czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, oddzielania pletw lub wytrzewiania,
⁻ 15 w zakresie żywych ślimaków,
⁻ 750 w zakresie świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego,
⁻ 444 w zakresie świeżego mięsa drobiowego lub zajęczaków, lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego,
⁻ 36 w zakresie świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego.
⁻ 906 w zakresie produktów mięsnych,
⁻ 189 w zakresie wstępnie przetworzonych lub przetworzonych produktów rybołówstwa,
⁻ 978 w zakresie produktów mlecznych lub produktów na bazie siary,
⁻ 138 w zakresie produktów jajecznych,
⁻ 390 w zakresie gotowych posiłków (potraw) z produktów pochodzenia zwierzęcego,
⁻ 45 jaj od ptaków bezgrzebieniowych,
⁻ 585 w zakresie żywności, w tym gotowych posiłków (potraw), zawierających jednocześnie produkty pochodzenia zwierzęcego i środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego,
⁻ 353 w zakresie pieczywa cukierniczego, ciast i ciastek,
⁻ 266 w zakresie wyrobów cukierniczych,
⁻ 220 w zakresie gotowych posiłków (potraw) nie mięsnych.
Co ciekawe od czasu umożliwienia rolnikom prowadzenia rolniczych rzeźni liczba nie rośnie zbyt szybko. Zapewne obostrzenia i przepisy spędzają sen z powiek chętnym, więc nawet jeśli taki pomysł się pojawia, szybko zostaje sprowadzony na ziemię.
- Liczba podmiotów prowadzących rzeźnie rolnicze – obecnie to 5, w ostatnim czasie przybyła 1 (zatwierdzenie od 07.03.2022) – podaje GIW.
Rolnicy nie mają obowiązku przekazywania informacji, ile sprzedali i jakich produktów do GIW, więc nie znamy skali produkcji w ramach RHD, ale wiemy na pewno, że liczba podmiotów rośnie i to cieszy najbardziej!
Dorota Kolasińska
Fot. Envato Elements
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy