Pierwsza rzeźnia rolnicza na Dolnym Śląsku
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pierwsza rzeźnia rolnicza na Dolnym Śląsku

16.12.2020autor: Dorota Kolasińska

Mimo wejścia w życie ułatwień w przepisach w lutym br. niewielu rolników zdecydowało się na otwarcie rolniczej rzeźni. W wielu regionach kraju brakuje takich obiektów, a bydło jest transportowane do ubojni zlokalizowanych kilkadziesiąt kilometrów dalej. Na rozpoczęcie biznesu zdecydował się śmiałek z woj. dolnośląskiego. Ciekawe czy przetrze szlaki? 

Jak informuje wroclaw.tvp.pl we wsi Rudnica na Dolnym Śląsku pracę rozpoczęła pierwsza rzeźnia rolnicza założona przez rolnika Andrzeja Szczypka. Powstała z potrzeb własnych i okolicznych rolników. W pobliżu brakuje ubojni, a zwierzęta muszą jeździć kilkadziesiąt kilometrów. Rolnik chciał rozkręcić biznes oparty na surowcu pochodzącym z własnego gospodarstwa – wyrób wędlin. Przy takim dystansie od najbliższej rzeźni opłacalność uboju i transportu tuszy byłaby znikoma. 
– Nie mieliśmy gdzie zabijać własnego bydła, które hodujemy, żeby je wprowadzać na rynek. Musieliśmy dojeżdżać 80 km do najbliższej ubojni – mówi Szczypka. W związku z limitami ubojowymi w rzeźni można ubić w ciągu roku określoną liczbę zwierząt. 

Latem br. GIW poinformował top agrar Polska, że wówczas nie było jeszcze zarejestrowanej żadnej rzeźni rolniczej. Jest wielce prawdopodobne, że rzeźnia we wsi Rudnica jest nie tylko pierwszą na Dolnym Śląsku, ale pierwszą w Polsce. 

Główny Inspektorat Weterynarii w połowie br. roku przygotował poradnik dotyczący uruchomienia rzeźni rolniczych. Warto do niego zajrzeć i zapoznać się z wymaganiami. 

oprac. dkol na podst. wroclaw.tvp.pl/wetgiw.gov.pl
fot. poglądowe
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Komisja Rolnictwa Parlamentu Europejskiego popiera rozwój ubojni mobilnych

Podczas Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi PE poruszono temat ubojni mobilnych. Większość parlamentarzystów mówiła, o tym, że wprowadzenie przepisów na poziomie całej UE w tym zakresie ułatwiłoby wdrażanie założeń strategii „od pola do stołu”. 

czytaj więcej
Aktualności

Ile rzeźni rolniczych działa w Polsce?

Przepisy dotyczące możliwości uruchomienia rzeźni rolniczej weszły w życie rok temu. Ile podmiotów w tym czasie zarejestrowano? 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Bogna Hupa dywersyfikuje produkcję w gospodarstwie ekologicznym

Są budynki, jest areał i mnóstwo pomysłów na rozwój. Połączenie kilku gałęzi produkcji pomaga utrzymać się na rynku i w razie potrzeby wspierać te, które gorzej przędą.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)