Paszportyzacja Polskiej Żywności, czyli konsument w pełni poinformowany
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Paszportyzacja Polskiej Żywności, czyli konsument w pełni poinformowany

28.01.2021autor: Bartłomiej Czekała

Chociaż o potrzebie pełnej i rzetelnej informacji nt. pochodzenia i jakości żywności dla konsumentów mówi się od dawna, to jednak dopiero teraz ten mechanizm będzie wdrażany na wielką skalę. Paszportyzacja Polskiej Żywności –  to projekt, który ma pozbawić żywność wszelkich tajemnic dla konsumenta. Niebawem rusza jego pilotaż na rynkach: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.

W celu podpisania listu intencyjnego na rzecz realizacji projektu pod nazwą Paszportyzacja Polskiej Żywności spotkali się dziś w siedzibie resortu rolnictwa przedstawiciele MRiRW oraz państwowych organów i instytucji. Sygnatariuszami listu są:

•    pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech, KPRM Justyna Orłowska,
•    minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda,
•    zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Wojciech Kędzia,
•    główny lekarz weterynarii Bogdan Konopka,
•    zastępca głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Magdalena Świderska,
•    główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski,
•    prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Halina Szymańska,
•    główny inspektor sanitarny Krzysztof Saczka,
•    główny inspektor transportu drogowego Alvin Gajadhur.

– Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda podczas prezentacji założeń projektu.

r e k l a m a
Paszportyzacja Polskiej Żywności to jeden z elementów przygotowujących wdrażanie w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021 – 2027 idei „Od pola do stołu” . MA być to cyfrowy system gwarantujący efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw. Jego funkcjonalności mają umożliwić rejestrowanie i walidowanie transakcji w procesach produkcji i dystrybucji żywności, co istotnie przyczyni się do zwiększenia wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o jej pochodzeniu.

– Mamy bardzo dobry sektor rolny i bardzo dobry sektor cyfryzacji. Teraz łączą się te dwa światy, abyśmy wiedzieli „Od pola do stołu” co się dzieje z żywnością. Jako konsumenci jesteśmy teraz bardzo wymagający. Już nie chcemy tylko smacznej żywności, ale przede wszystkim zdrowej, naturalnej i wysokiej jakości – podkreśliła pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech Justyna Orłowska.

Prace nad projektem roboczo nazwanym Paszportyzacja Polskiej Żywności” zainicjowane zostały przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz GovTech Polska w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Po co taki system?

Do głównych przyczyn zapotrzebowania na wdrożenie systemu monitorującego śledzenie informacji o produktach żywnościowych w Polsce zaliczyć można:

−    rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produkcie żywnościowym, w tym pochodzenie, przetwarzanie i drodze od producenta do konsumenta,
−    spadające zaufanie do finalnego produktu żywnościowego,
−    malejącą przejrzystość w łańcuchach dostaw żywności,
−    rosnącą liczbę podmiotów zaangażowanych w łańcuchy dostaw,
−    pojawiające się przypadki zanieczyszczeń i skażenia żywności,
−    wysokie koszty i nieskuteczność systemów opartych na papierowych zapisach i tradycyjnych rozwiązaniach IT,
−    wysoką podatność na błędy, oszustwa i korupcję,
−    wielość konkurencyjnych organizacji wydających certyfikaty i związane z tym ryzyko nadużyć.

oprac. bcz na podst. MRiRW
Fot. MRiRW
autor Bartłomiej Czekała

Bartłomiej Czekała

Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, szef zespołu PWR Online

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Paszportyzacja wołowiny – jakie korzyści?

Niedawno pisaliśmy, o tym, że niebawem rusza pilotażowy projekt Paszportyzacji Polskiej Żywności. Produkty, które jako pierwsze trafią do systemu to ziemniaki, wieprzowina i wołowina. Co to oznacza w praktyce? 

czytaj więcej
Aktualności

Minister Puda: Uruchomiliśmy kolejne formy wsparcia dla rolników

- Uruchomiliśmy kolejne formy wsparcia dla rolników. Rodziny rolnicze mogą ubiegać się o dofinansowanie zakupu komputera dla dzieci, a termin składania wniosków o pomoc dla producentów świń w związku z ASF został wydłużony – poinformował na dzisiejszej konferencji prasowej minister rolnictwa Grzegorz Puda.

czytaj więcej
Aktualności

„Piątka dla zwierząt” znów na tapecie. Jakie zmiany się szykują?

Czy w nowym parlamencie wrócą pomysły z „Piątki dla zwierząt”? Takie zapowiedzi słychać już z ust niektórych posłów przyszłej koalicji rządowej. Hodowcy zwierząt przestrzegają przed niszczeniem polskiego rolnictwa i przypominają jak skończyły się poprzednie próby wprowadzenia zakazów...  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)