r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>Paszportyzacja Polskiej Żywności, czyli konsument w pełni poinformowany
Paszportyzacja Polskiej Żywności, czyli konsument w pełni poinformowany
28.01.2021autor: Bartłomiej Czekała
Chociaż o potrzebie pełnej i rzetelnej informacji nt. pochodzenia i jakości żywności dla konsumentów mówi się od dawna, to jednak dopiero teraz ten mechanizm będzie wdrażany na wielką skalę. Paszportyzacja Polskiej Żywności – to projekt, który ma pozbawić żywność wszelkich tajemnic dla konsumenta. Niebawem rusza jego pilotaż na rynkach: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.
W celu podpisania listu intencyjnego na rzecz realizacji projektu pod nazwą Paszportyzacja Polskiej Żywności spotkali się dziś w siedzibie resortu rolnictwa przedstawiciele MRiRW oraz państwowych organów i instytucji. Sygnatariuszami listu są:
• pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech, KPRM Justyna Orłowska,
• minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda,
• zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Wojciech Kędzia,
• główny lekarz weterynarii Bogdan Konopka,
• zastępca głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Magdalena Świderska,
• główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski,
• prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Halina Szymańska,
• główny inspektor sanitarny Krzysztof Saczka,
• główny inspektor transportu drogowego Alvin Gajadhur.
– Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda podczas prezentacji założeń projektu.
Paszportyzacja Polskiej Żywności to jeden z elementów przygotowujących wdrażanie w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021 – 2027 idei „Od pola do stołu” . MA być to cyfrowy system gwarantujący efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw. Jego funkcjonalności mają umożliwić rejestrowanie i walidowanie transakcji w procesach produkcji i dystrybucji żywności, co istotnie przyczyni się do zwiększenia wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o jej pochodzeniu.
– Mamy bardzo dobry sektor rolny i bardzo dobry sektor cyfryzacji. Teraz łączą się te dwa światy, abyśmy wiedzieli „Od pola do stołu” co się dzieje z żywnością. Jako konsumenci jesteśmy teraz bardzo wymagający. Już nie chcemy tylko smacznej żywności, ale przede wszystkim zdrowej, naturalnej i wysokiej jakości – podkreśliła pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech Justyna Orłowska.
Prace nad projektem roboczo nazwanym Paszportyzacja Polskiej Żywności” zainicjowane zostały przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz GovTech Polska w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.
Po co taki system?
Do głównych przyczyn zapotrzebowania na wdrożenie systemu monitorującego śledzenie informacji o produktach żywnościowych w Polsce zaliczyć można:
− rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produkcie żywnościowym, w tym pochodzenie, przetwarzanie i drodze od producenta do konsumenta,
− spadające zaufanie do finalnego produktu żywnościowego,
− malejącą przejrzystość w łańcuchach dostaw żywności,
− rosnącą liczbę podmiotów zaangażowanych w łańcuchy dostaw,
− pojawiające się przypadki zanieczyszczeń i skażenia żywności,
− wysokie koszty i nieskuteczność systemów opartych na papierowych zapisach i tradycyjnych rozwiązaniach IT,
− wysoką podatność na błędy, oszustwa i korupcję,
− wielość konkurencyjnych organizacji wydających certyfikaty i związane z tym ryzyko nadużyć.
oprac. bcz na podst. MRiRW
Fot. MRiRW
• pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech, KPRM Justyna Orłowska,
• minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda,
• zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Wojciech Kędzia,
• główny lekarz weterynarii Bogdan Konopka,
• zastępca głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Magdalena Świderska,
• główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski,
• prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Halina Szymańska,
• główny inspektor sanitarny Krzysztof Saczka,
• główny inspektor transportu drogowego Alvin Gajadhur.
– Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda podczas prezentacji założeń projektu.
r e k l a m a
– Mamy bardzo dobry sektor rolny i bardzo dobry sektor cyfryzacji. Teraz łączą się te dwa światy, abyśmy wiedzieli „Od pola do stołu” co się dzieje z żywnością. Jako konsumenci jesteśmy teraz bardzo wymagający. Już nie chcemy tylko smacznej żywności, ale przede wszystkim zdrowej, naturalnej i wysokiej jakości – podkreśliła pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech Justyna Orłowska.
Prace nad projektem roboczo nazwanym Paszportyzacja Polskiej Żywności” zainicjowane zostały przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz GovTech Polska w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.
Po co taki system?
Do głównych przyczyn zapotrzebowania na wdrożenie systemu monitorującego śledzenie informacji o produktach żywnościowych w Polsce zaliczyć można:
− rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produkcie żywnościowym, w tym pochodzenie, przetwarzanie i drodze od producenta do konsumenta,
− spadające zaufanie do finalnego produktu żywnościowego,
− malejącą przejrzystość w łańcuchach dostaw żywności,
− rosnącą liczbę podmiotów zaangażowanych w łańcuchy dostaw,
− pojawiające się przypadki zanieczyszczeń i skażenia żywności,
− wysokie koszty i nieskuteczność systemów opartych na papierowych zapisach i tradycyjnych rozwiązaniach IT,
− wysoką podatność na błędy, oszustwa i korupcję,
− wielość konkurencyjnych organizacji wydających certyfikaty i związane z tym ryzyko nadużyć.
oprac. bcz na podst. MRiRW
Fot. MRiRW
🗨️ #PaszportyzacjaPolskiejŻywności to projekt, który wpisuje się w światowy trend, zmierzający do zapewnienia wiarygodniej informacji o żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, ze szczególnym uwzględnieniem jej pochodzenia – minister @GrzegorzPuda. pic.twitter.com/jFG5aF496v
— Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (@MRiRW_GOV_PL) January 28, 2021
Bartłomiej Czekała
Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, szef zespołu PWR Online
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a