r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>Niemcy cierpią z powodu koronawirusa i wpuszczą pracowników sezonowych
Niemcy cierpią z powodu koronawirusa i wpuszczą pracowników sezonowych
07.04.2020autor: Grzegorz Ignaczewski
Niemcy ogłosiły, że ponownie otworzą swoje granice dla sezonowych pracowników rolnych na ściśle określonych warunkach i w ograniczonym zakresie.
Około 40 tys. pracowników w kwietniu i tyle samo w maju będzie mogło wjechać do Niemiec do prac sezonowych w rolnictwie. Ponadto niemiecki rząd chce przyciągnąć do prac sezonowych w rolnictwie dodatkowych 10 tys. pracowników z lokalnego rynku (bezrobotni, studenci, osoby ubiegające się o azyl, pracownicy zatrudnieni na krótki czas). Jeśli się to powiedzie, teoretycznie zaspokoi to popyt Niemiec na 100 tys. pracowników rolnych potrzebnych do końca maja.
Jest to reakcja na silną presję sektora rolnego, który bez pracowników sezonowych – szczególnie z krajów Europy Wschodniej – nie jest w stanie zorganizować produkcji. Według danych niemieckiego ministerstwa rolnictwa, rocznie sektor rolny w tym kraju potrzebuje 300 tys. pracowników sezonowych do takich prac jak: zbiór szparagów, truskawek i ogórków, a także sadzenie / siew warzyw, na przykład kalafiora, brokułów, sałaty, kapusty, marchwi i cebuli. Niektórzy pracownicy sezonowi pomagają również w gospodarstwach hodowlanych oraz w rzeźniach.
Niemiecki Związek Rolników, regionalne stowarzyszenia rolników ostro protestowały przeciwko zamknięciu granicy i domagały się wprowadzenia wyjątków dla pracowników sezonowych w rolnictwie. Stowarzyszenia argumentowały, że brak pracowników w sezonie sadzenia wpłynie na produkcję rolną w dłuższej perspektywie i doprowadzi do niedoboru produktów i surowców dla zakładów przetwórstwa spożywczego w dalszej części roku, co spotkał się z uznaniem władz bo jak podkreśliła minister rolnictwa Julia Kloeckner: „Można zbierać tylko to, co zostało zasadzone”.
Najważniejsze zasady wjazdu pracowników sezonowych do Niemiec:
Oprac: gi na podstawie USDA FAS
Jest to reakcja na silną presję sektora rolnego, który bez pracowników sezonowych – szczególnie z krajów Europy Wschodniej – nie jest w stanie zorganizować produkcji. Według danych niemieckiego ministerstwa rolnictwa, rocznie sektor rolny w tym kraju potrzebuje 300 tys. pracowników sezonowych do takich prac jak: zbiór szparagów, truskawek i ogórków, a także sadzenie / siew warzyw, na przykład kalafiora, brokułów, sałaty, kapusty, marchwi i cebuli. Niektórzy pracownicy sezonowi pomagają również w gospodarstwach hodowlanych oraz w rzeźniach.
r e k l a m a
Pod naciskiem rolników
Niemiecki Związek Rolników, regionalne stowarzyszenia rolników ostro protestowały przeciwko zamknięciu granicy i domagały się wprowadzenia wyjątków dla pracowników sezonowych w rolnictwie. Stowarzyszenia argumentowały, że brak pracowników w sezonie sadzenia wpłynie na produkcję rolną w dłuższej perspektywie i doprowadzi do niedoboru produktów i surowców dla zakładów przetwórstwa spożywczego w dalszej części roku, co spotkał się z uznaniem władz bo jak podkreśliła minister rolnictwa Julia Kloeckner: „Można zbierać tylko to, co zostało zasadzone”.
Rygorystyczne procedury
Najważniejsze zasady wjazdu pracowników sezonowych do Niemiec:
- W kwietniu i maju do Niemiec może wjechać do 40 tys. pracowników sezonowych. Są oni wybierani na podstawie zapotrzebowania pracodawców i rygorystycznych standardów higieny.
- Zagraniczni pracownicy sezonowi będą podróżować samolotem (bez przejazdów autobusem przez Europę ze względu na ochronę przed infekcjami). Policja federalna określi odpowiednie lotniska we współpracy ze stowarzyszeniami rolników. Pracownicy są odbierani przez pracodawcę na lotnisku (bez indywidualnego przyjazdu).
- Przy wjeździe pracownik medyczny przeprowadza kontrolę zdrowia zgodnie ze znormalizowaną procedurą.
- Nowi przybysze muszą mieszkać i pracować oddzielnie od innych pracowników w ciągu pierwszych 14 dni i nie mogą opuszczać siedziby firmy (faktyczna kwarantanna z możliwością pracy). Obowiązuje podział zespołów, zakwaterowania i pracy: praca w stałych, małych grupach od pięciu do dziesięciu, max. około 20 osób.
- Należy zachować minimalne odległości podczas pracy lub (jeżeli minimalne odległości nie są możliwe) należy stosować ochronę jamy ustnej, rękawice lub szyby / folie ochronne.
- Z wyjątkiem rodzin, maksymalna liczba osób w mieszkaniu wynosi połowę jego pojemności. W pokojach obowiązują ścisłe przepisy dotyczące higieny, które są udostępniane w odpowiednim języku narodowym.
- Jeśli istnieją podstawy, by podejrzewać, że pracownik został zarażony koronawirusem, należy go natychmiast odizolować i skontaktować się z lekarzem, aby pracownik mógł zostać przebadany pod kątem wirusa. Ponadto cały zespół powinien zostać odizolowany i przetestowany pod kątem wirusa.
Oprac: gi na podstawie USDA FAS
Grzegorz Ignaczewski
<p>redaktor „top agrar Polska”, ekonomista, specjalista w zakresie dopłat bezpośrednich, PROW i ekonomiki gospodarstw.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a