r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>Meksyk nie chce kukurydzy GMO w żywności. Spór z USA zaostrza się
Meksyk nie chce kukurydzy GMO w żywności. Spór z USA zaostrza się
31.08.2023autor: Dominika Mulak
Spór o bariery handlowe dla genetycznie modyfikowanej kukurydzy między Stanami Zjednoczonymi a Meksykiem wkracza w kolejną rundę. Czy USA utraci ważny rynek zbytu?
Jak ogłosiła w zeszłym tygodniu reprezentantka ds. handlu USA Katherine Tai, na wniosek Waszyngtonu w ramach umowy USA-Meksyk-Kanada (USMCA) powołana zostanie komisja ds. rozstrzygania sporów.
Powodem nieporozumień między dwoma krajami – Stanami Zjednoczonymi i Meksykiem – są planowane przez Meksyk ograniczenia w stosowaniu kukurydzy GMO, między innymi w tortillach i ciastach. Co więcej, w przyszłości rząd tego kraju chce stopniowo zastępować kukurydzę GMO we wszystkich produktach spożywczych i paszowych, aby przyczynić się do zachowania różnorodności odmian. Pierwotnie kukurydza GMO miała zostać zakazana wyłącznie w paszach dla zwierząt i do użytku przemysłowego od lutego 2024 roku.
Powodem nieporozumień między dwoma krajami – Stanami Zjednoczonymi i Meksykiem – są planowane przez Meksyk ograniczenia w stosowaniu kukurydzy GMO, między innymi w tortillach i ciastach. Co więcej, w przyszłości rząd tego kraju chce stopniowo zastępować kukurydzę GMO we wszystkich produktach spożywczych i paszowych, aby przyczynić się do zachowania różnorodności odmian. Pierwotnie kukurydza GMO miała zostać zakazana wyłącznie w paszach dla zwierząt i do użytku przemysłowego od lutego 2024 roku.
Poprzez powołanie komisji ds. rozstrzygania sporów konflikt między Meksykiem a USA osiąga nowy punkt kulminacyjny. Krok ten, który wydaje się być ostatecznym, został poprzedzony konsultacjami technicznymi, które, przynajmniej z punktu widzenia Waszyngtonu, nie przyniosły pożądanych rezultatów. Stany Zjednoczone chcą zachować w całości jeden z najważniejszych rynków zbytu dla kukurydzy GMO.
r e k l a m a
Spór toczy się od miesięcy
Już pod koniec czerwca br., USA oficjalnie zwróciły się o konsultacje trójstronne w ramach umowy handlowej między USA, Kanadą i Meksykiem, bowiem oskarżyły Meksykanów o jej naruszenie w związku z planowanymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania do obrotu kukurydzy GMO. Jak wyjaśniła 2 czerwca w Waszyngtonie Katherine Tai, jej kraj wielokrotnie skarżył się, że polityka Meksyku w zakresie biotechnologii nie jest naukowo uzasadniona. Co więcej, zagroziłoby to eksportowi do Meksyku ze szkodą dla amerykańskich rolników.
– Meksykańska polityka biotechnologiczna tłumi również innowacje rolnicze, które pomagają amerykańskim rolnikom reagować na pilne wyzwania klimatyczne, zwiększać produktywność i poprawiać ich źródła utrzymania – podkreśliła Katherine Tai.
Waszyngton jest szczególnie krytyczny wobec dekretu wydanego przez rząd Meksyku 13 lutego 2023 r., zgodnie z którym stosowanie kukurydzy GMO w tortillach i ciastach ma zostać zakazane. W rządowych zapowiedziach pojawiły się również plany stopniowego wycofywania kukurydzy modyfikowanej genetycznie ze wszystkich produktów spożywczych dla ludzi oraz pasz dla zwierząt. W związku z tym Meksyk odrzucił już pewne amerykańskie wnioski o zezwolenie na eksport i sprzedaż niektórych produktów biotechnologicznych.
Tymczasem sekretarz rolnictwa USA Tom Vilsack podkreślił, że biotechnologia okazała się bezpieczna przez dziesięciolecia.
Według Federalnej Służby Dyplomatycznej Rolnictwa (FAS), ok. 90% meksykańskiego importu kukurydzy pochodzi z USA. Większość z nich to genetycznie modyfikowane odmiany, wykorzystywane jako pasza dla zwierząt.
Oprac. na podstawie AgE
Fot. Sierszeńska
Dominika Mulak
<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a