Kukurydza na kiszonkę – kiedy zbierać?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kukurydza na kiszonkę – kiedy zbierać?

05.09.2023

Zbiór kukurydzy na kiszonkę, w zależności od regionu Polski, trwa, jest zakończony, albo dopiero się rozpocznie. Warto kierować się nie tylko kalendarzem, ale obserwacją roślin. Kiedy zbierać kukurydzę na kiszonkę?

Kiedy zbieramy kukurydzę na kiszonkę?

Sposobem na określenie optymalnego terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę jest obserwacja linii mlecznej ziarniaka.

Kiedy linia mleczna ziarniaka znajduję się mniej więcej w odległości około 1/3 od podstawy ziarniaka to zawartość suchej masy powinna kształtować się na poziomie 35%.


Zobacz także: W centralnej Polsce kukurydza ma 29% suchej masy


Jeżeli przebieg pogody jest normalny, pod koniec okresu wegetacji kukurydzy zawartość suchej masy zwiększa się o 0,5% dziennie, a przy pogodzie bardzo ciepłej wzrost suchej masy może zwiększać się nawet o 0,75%.

Termin zbioru kukurydzy na kiszonkę

Optymalny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę to faza woskowa lub woskowo-szklista ziarna. Zawartość suchej masy wynosi wtedy od 30% do 35%. W tej fazie w ziarniaku jest dużo skrobi oraz można go łatwo rozdrobić walcami sieczkarni.
r e k l a m a

Zbyt późny zbiór kukurydzy na kiszonkę

Jeżeli zbyt późno zbierzemy kukurydzę przeznaczoną na kiszonkę, kiedy to zawartość suchej masy jest powyżej 37%, oznacza to uzyskanie surowca, który jest suchy, twardy i trudny do rozdrobnienia.

Tak słabo rozdrobnioną zielonkę trudno dokładnie ubić w silosie czy na pryzmie. A tym samym trudno jest stworzyć warunki beztlenowe, które są niezbędne do rozwoju bakterii kwasu mlekowego.

Powietrze, które pozostało, sprzyja rozwojowi grzybów oraz pleśni, które w sprzyjających dla nich warunkach, kiedy mają wystarczającą ilość składników pokarmowych, produkują toksyny mające negatywny wpływ na rozród i zdrowie krów.

Parametry kiszonki z kukurydzy

Prawidłowo wyprodukowana kiszonka z kukurydzy powinna spełniać następujące parametry:
  • sucha masa: 30-35%,
  • skrobia: minimum 30% w suchej masie,
  • włókno surowe: maksimum 20% w suchej masie,
  • ADF: maximum 25% w suchej masie,
  • NDF: maksimum 45% w suchej masie,
  • zawartość energii: minimum 6,5 MJ NEL lub 0,9 JPM w 1 kg suchej masy.

Na podst. arch. art. dr Marii Walerowskiej
Fot: Sierszeńska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kukurydza

Kukurydza na ziarno – kiedy jest gotowa do zbioru?

W której fazie rozwojowej kukurydza z przeznaczeniem na ziarno jest gotowa do zbioru?

czytaj więcej
Kukurydza

Krajowy Dzień Kukurydzy 2023: spotkajmy się w Szepietowie 10 września!

Już 10 września br. odbędzie się Krajowy Dzień Kukurydzy w Szepietowie. Jak wiadomo "Podlasie kukurydzą stoi", więc to właśnie w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, w sercu woj. podlaskiego odbywa się jedna z największych imprez w Polsce, gdzie kukurydza, będzie odmieniana przez wszystkie możliwe przypadki. Zobacz tegoroczny program!

czytaj więcej
Aktualności

Meksyk nie chce kukurydzy GMO w żywności. Spór z USA zaostrza się

Spór o bariery handlowe dla genetycznie modyfikowanej kukurydzy między Stanami Zjednoczonymi a Meksykiem wkracza w kolejną rundę. Czy USA utraci ważny rynek zbytu?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)