Jak zmieni się polskie rolnictwo? Debata „Zielona transformacja rolnictwa”
Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową i przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce zapraszają ma debatę poświęconą przyszłości rolnictwa UE w obliczu zielonej transformacji, w której udział wezmą m.in. komisarz Janusz Wojciechowski i Małgorzata Bojańczyk, dyrektor stowarzyszenia „ASAP".
O czym usłyszymy w czasie debaty?
W czasie debaty „Zielona transformacja rolnictwa” uczestnicy poruszą szereg kluczowych zagadnień dotyczących zielonej reformy europejskiego rolnictwa i postarają się odpowiedzieć na pytania:
- Co dalej ze Wspólną Polityką Rolną Unii Europejskiej?
- Jak w obliczu Europejskiego Zielonego Ładu zmieni się rolnictwo w państwach członkowskich?
- Jak wyżywić wciąż rosnącą populację świata, nie doprowadzając do kryzysu klimatycznego?
- Jaki potencjał dla rolnictwa tkwi w nowych technologiach?
- Jak wzmocnić pozycję rolników w systemie żywnościowym oraz jakie znaczenie ma tutaj doskonalenie umiejętności pracowników sektora rolnego?
Debata jest częścią dyskusji wokół publikacji „Zielona transformacja polskiego rolnictwa – sens, filozofia i drogi do celu”, w której blisko 30 autorów próbuje odpowiedzieć na najważniejsze pytania i wątpliwości w temacie zmian i przyszłości polskiego rolnictwa.
Uczestnicy dyskusji o zielonej transformacji rolnictwa
Debatę przygotował Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową oraz Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce, a reprezentantką Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” będzie dyrektor Małgorzata Bojańczyk.
Uczestnikami debaty będą także:
- Janusz Wojciechowski, Komisarz UE ds. rolnictwa,
- Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę,
- Miłosz Szymański, redaktor podcastu „Głos Kongresu Obywatelskiego”.
Debata odbędzie się w formie internetowej w piątek, 18 listopada o godz. 14:00 – transmisja na żywo będzie dostępna na YouTube oraz na Facebooku.
O „ASAP”
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze rolnictwa zrównoważonego w Polsce.
O tym, "Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności?" Małgorzata Bojańczyk powie w trakcie webinarium "Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”, które organizujemy wspólnie z Bankiem BNP Paribas oraz Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
al na podst. mat. pras.
fot. KE
Aneta Lewandowska
<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>
Najważniejsze tematy