Jak zarabiać na zrównoważonej produkcji żywności w rolnictwie? Zapraszamy na bezpłatne webinarium!
Rolnictwo ewoluuje na naszych oczach. Doświadczamy zmian klimatu, nowych przepisów i norm prawnych, innych wymagań konsumentów oraz firm, które skupują i przetwarzają płody rolne. Jak zrozumieć te zmiany, dostosować się do nich bez strat w produkcji i – co najważniejsze – zarabiać więcej w gospodarstwie dzięki ich wdrożeniu? To zagadnienia, o których będziemy dyskutować już niebawem w gronie praktyków i ekspertów podczas webinarium dotyczącego zrównoważonej produkcji w rolnictwie.
Już w czwartek 24 listopada Polskie Wydawnictwo Rolnicze, wydawca m. in. takich czasopism i portali jak top Agrar Polska czy Tygodnik Poradnik Rolniczy, wspólnie z Bankiem BNP Paribas oraz Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” zapraszają na webinarium pt.: „Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”.
Webinarium jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie rolników i przetwórców zrównoważoną produkcją w gospodarstwach rolnych. Część z nich już wdrożyła u siebie te zasady, a niektórzy wprowadzili w swoich gospodarstwach wybrane dobre praktyki i potrzebują więcej wiedzy oraz informacji w tym zakresie. Wielu producentów rolnych stosuje już zasady produkcji zrównoważonej zarówno produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej, ale nie są tego do końca świadomi.
Czym jest produkcja zrównoważona? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w doborowym gronie ekspertów i praktyków, którzy przedstawią główne założenia, wskażą obszary działania, wytłumaczą proces certyfikacji takiej produkcji i podpowiedzą najlepsze rozwiązania do finansowania tych zmian w rolnictwie.
Poniżej ramowy program webinarium, które planujemy na 24.11.2022 r od godz. 13:00.
13:00 – Rozpoczęcie webinarium i wprowadzenie do tematu. Bartłomiej Czekała, Dyrektor PWR Online/Redaktor Naczelny Portali Grupy PWR.
13:05 - Zrównoważona produkcja w rolnictwie i jej finansowanie. Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów Agro Banku BNP Paribas.
13:15 – Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności? Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
13:30 – Certyfikacja zrównoważonego rolnictwa – najpowszechniejsze systemy. Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych SGS Polska.
13.50 - Panel dyskusyjny – debata: Jak zrównoważona produkcja żywności wygląda w praktyce okiem ekspertów i rolników? Certyfikacja, nawożenie, rolnictwo regeneratywne, produkcja roślinna oraz zwierzęca, emisyjność i inne aspekty.
- Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów AGRO Banku BNP Paribas
- Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych, SGS Polska
- Jarosław Wańkowicz, Dyrektor ds. zarządzania surowcem Farm Frites Poland SA
- Marcin Sokołowski, Menedżer Zabezpieczenia Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca z OSI Food Solutions
- Piotr Kotowski, Product Manager Timac Agro Polska
- Łukasz Haase, rolnik indywidualny, Hasse Farm
14.45 - Pytania od uczestników webinarium
14.55 - Podsumowanie debaty
15.00 - Zakończenie webinarium
Zachęcamy serdecznie do udziału w bezpłatnym webinarium. Wystarczy zarejestrować się pod adresem webinar.pwr.agro.pl. Dodatkowo podczas rejestracji można zadać pytanie naszym prelegentom. Odpowiedzi na te pytania pojawią się podczas transmisji webinarium.
Bartłomiej Czekała
Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, szef zespołu PWR Online
Najważniejsze tematy