Brazylia – COVID-19 w 9 zakładach mięsnych
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Brazylia – COVID-19 w 9 zakładach mięsnych

06.05.2020autor: Dorota Kolasińska

W Brazylii stało się to, czego obawia się branża mięsna na całym świecie. Koronawirus wykryty w zakładzie mięsnym wiąże się z kwarantanną wszystkich pracowników, a więc tymczasowym zamknięciem ubojni i działów przetwórstwa mięsa. 

Brazylijskie władze ds. zdrowia poinformowały o wybuchu COVID-19 w dziewięciu lokalnych zakładach mięsnych. Według informacji, które otrzymała redakcja Reuters, w stanie Rio Grande do Sul w Brazylii koronawirus rozprzestrzenił się w dziewięciu lokalnych zakładach mięsnych. W raporcie, który otrzymał Routers zidentyfikowano miasta, w których zlokalizowanych jest dziewięć zakładów mięsnych z potwierdzonymi przypadkami, poza JBS i BRF, nie wymieniono firm ani konkretnych zakładów dotkniętych epidemią. Potencjalnie 16 345 osób pracujących w tych zakładach jest zagrożonych. 

W Brazylii w ostatnich dniach epidemia nasiliła się z rekordowym skokiem  potwierdzonych przypadków – 78 162 osób w czwartek, przy czym odnotowano 5 466 zgonów.

Według miejscowych władz ds. zdrowia, potwierdzono 124 przypadki choroby wśród pracowników zakładów mięsnych, a co najmniej jedna osoba zmarła na COVID-19. Odnotowano również sześć zgonów osób związanych z pracownikami zakładów mięsnych, które władze nazwały „wtórnymi” zgonami COVID-19.

Ani BRF, ani JBS nie skomentował sytuacji. W ubiegłym tygodniu fabryka kurczaków JBS Passo Fundo, która zatrudnia około 2600 osób, została zamknięta w ramach dochodzenia w sprawie wybuchu COVID-19 w obiekcie.

oprac. dkol na podst. routers.com/thepigsite.com
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Brazylijski zakład mięsny BRF SA wstrzymuje działalność

Jak informuje Reuters BRF SA w Rio Verde zamyka swój zakład, ze względu na pojawienie się koronawirusa wśród pracowników. Zakład musi przeprowadzić testy około 8600 pracowników.

czytaj więcej
Bydło mięsne

COVID-19 zachęca konsumentów do zakupów u rolnika?

W USA branża mięsna lekko mówiąc, wariuje. W sklepie brakuje mięsa, a na fermach bydło przerasta… o co tu chodzi? 

czytaj więcej

Jak rolnicy powinni postępować w dobie epidemii? Komunikat GIS ws. COVID-19

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował komunikat ws. COVID-19, w którym zawarte są szczegółowe instrukcje postępowania dla rolników w dobie pandemii koronawirusa. Zobacz, jakie są zalecenia!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)