Każdy z Nas musi powoli zacząć przyzwyczajać się do nowej rzeczywistości i każdego z Nas obowiązują od jakiegoś czasu pewne wytyczne, które mają uchronić Nas przed zakażeniem koronawirusem. Te wytyczne dotyczą także rolników. Do podstawowych należą przede wszystkim:
- unikanie bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel). Ponadto osoby chore i wykazujące objawy chorobowe nie mogą pracować w zakładach spożywczych, dotyczy to również rolników i ich rodzin. Wynika to zarówno z ogólnych wymagań higienicznych przy produkcji żywności, jak również z aktualnego zagrożenia Covid-19;
- właściwa higiena rąk;
- częste stosowanie środków do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu (min. 60%);
- właściwa higiena dróg oddechowych (kasłania, kichania). Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%). NIE należy dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu;
- w miejscu gdzie produkowana, przechowywana jest żywność, niezbędne jest również częste mycie/dezynfekcja powierzchni roboczych i miejsc często dotykanych takich jak klamki, uchwyty, itd.