COVID-19 zachęca konsumentów do zakupów u rolnika?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

COVID-19 zachęca konsumentów do zakupów u rolnika?

03.05.2020

W USA branża mięsna lekko mówiąc, wariuje. W sklepie brakuje mięsa, a na fermach bydło przerasta… o co tu chodzi? 

Kryzys związany z koronawirusem stawia przemysł mięsny w USA w centrum zainteresowania tamtejszego społeczeństwa. W sklepach spożywczych obowiązywały ograniczenia, dotyczące zakupów mięsa. W Stanach Zjednoczonych przemysł mięsny kuleje, ze względu na dużą liczbę zachorowań, zwolnień lekarskich i ograniczeń godzin pracy w zakładach mięsnych i ubojowych. Kiedy półki w sklepie „Food 'n Stuff” stały puste, konsumenci żądni mięsa, musieli zdobyć je na własną rękę. 

Dla niektórych oznaczało to znalezienie rolników, którzy produkują wołowinę, wieprzowinę czy kurczaki. Wielu zwróciło się do jedynego dostępnego im zasobu - Internetu, w którym przeszukali Facebooka i strony internetowe, aby zamówić mięso online. W związku z licznymi zapytaniami w tej materii, rolnicy postanowili wziąć sprawy w swoje ręce. W sprawę sprzedaży bezpośredniej zaangażowały się organizacje rolnicze, uniwersytety i departamenty rolnictwa różnych stanów. Okazało się, że media społecznościowe i polecenia drogą pantoflową zyskały ogromną popularność, a rolnicy zaczęli pozbywać się swojego towaru. 

Pierwszą osobą, która zaczęła serię postów na FB była dziennikarka Cyndi Young z Brownfield Network, która podzieliła się ze swoimi znajomymi na Facebooku, że jej rodzinna farma z Rocking P Ranch niedaleko Jamestown w stanie Maryland ma na sprzedaż wołowinę, wieprzowinę i jajka. Był to prosty post, aby poinformować czytelników, że mimo, że półki w sklepie spożywczym mogą być puste, zamrażarki bezpośrednio u rolników są pełne. Inni hodowcy zwierząt gospodarskich poszli w jej ślady, zwiększając swoje codzienne wpisy dotyczące dostępności mięsa, ulubionych przepisów i zdjęć. Wielu rolników odnotowało wzrost liczby nowych klientów. 

Stowarzyszenie Missouri Cattleman opublikowało listę swoich członków produkujących wołowinę do bezpośredniej sprzedaży na swojej stronie internetowej i promowało ją w mediach społecznościowych. Z kolei Uniwersytet w Missouri uruchomił portal Missouri Food Finder, nowe narzędzie online, które wykorzystuje interaktywną mapę do łączenia konsumentów z rolnikami uprawiającymi i sprzedającymi lokalnie produkowaną żywność na ich obszarze. Nie dotyczyło to tylko mięsa, pojawiają się tam także oferty owoców i warzyw. 

Departament Rolnictwa Missouri również zajmował się promowaniem żywności pochodzącej z lokalnych upraw dzięki inicjatywie Missouri Grown. Strona internetowa pozwala ludziom wyszukiwać i znajdować różnorodne produkty, takie jak mięso, jajka, orzechy, a nawet dżemy. Tego rodzaju interakcje pomogły konsumentom, którzy martwili się o przyszłość swojej żywności. 

Dziennikarka Mindy Totem z Beef Magazine uważa, że podczas gdy COVID-19 zakłóca nasze codzienne życie, mimo to przywrócił Amerykę do życia, poprzez współpracę, empatię i docenienie rzeczy, których na co dzień po prostu nie zauważamy w pędzie codzienności. 

– Ten czas kryzysu dał rolnictwu szansę na lepsze nawiązanie kontaktu z konsumentami. Ludzie wyciągają rękę. Rolnicy, organizacje rolnicze, uniwersytety i śmiem twierdzić, że - rząd - przyspiesza i zdaje sobie sprawę ze znaczenia tego związku. Chociaż konsumenci nie mogą spotkać się ze swoim mięsem twarzą w twarz, a wielu może tego nie chcieć, wciąż go szukają. To dobrze wróży naszej branży – pisze Totem. 

Obecne ceny rynkowe wołowiny w USA nie są zadowalające, a pomijając elementy łańcucha dostaw, rolnicy zarobią więcej niż zwykle. 

– Byłoby wspaniale, gdybyśmy nadal korzystali z tego ruchu, budowali go i tworzyli nowy „normalny”, w którym konsumenci nie będą już wymieniać swojej ulubionej sieci sklepów spożywczych, ale swojego ulubionego rolnika z sąsiedztwa – dodała dziennikarka Beef Magazine. 

CZYTAJ CAŁY ARTYKUŁ W www.topagrar.pl
r e k l a m a

Kto zarobił na wzroście cen nawozów i gdzie trafia ukraińskie zboże? NIK to sprawdzi

23.10.2022

Na podstawie wniosku KRIR - Najwyższa Izba Kontroli będzie kontrolować polski rynek rolny. NIK ma sprawdzić czy wysokie ceny nawozów mają swoje odzwierciedlenie w kosztach produkcji, czy ktoś zarobił na rolnikach oraz co się dzieje ze zbożem i rzepakiem z Ukrainy, który trafia do Polski.

Prezes Najwyższej Izby Kontroli uwzględnił wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych i zajmie się dwoma tematami, które w ostatnim czasie mają ogromny wpływ na rynki rolne w Polsce: wysokie ceny nawozów oraz to jak ceny ziarna importowanego z Ukrainy wpływają na ceny zbóż w Polsce. 

Import zboża z Ukrainy wpływa na ceny zboża w Polsce - w jaki sposób?

Wiktor Szmulewicz, prezes samorządu rolniczego w swoim piśmie do szefa NIK zwraca uwagę na spadek cen zbóż w Polsce w ostatnim czasie, co znacznie pogarsza sytuację polskich rolników, ponieważ w tym roku znacznie wzrosły im koszty produkcji zbóż. Izby rolnicze chcą, aby kontrolerzy NIK sprawdzili w jakim stopniu wpływ na to miało otwarcie polskiej i unijnej granicy na ziarno z Ukrainy. 

– Rozumiemy trudną sytuację rolników ukraińskich, ale pomoc dla tych producentów nie może odbywać się kosztem polskich rolników, którzy z powodu niskich cen i braku możliwości sprzedaży zapasów mogą być zagrożeni upadkiem gospodarstw, tym bardziej, że wkrótce będą żniwa – napisał Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.

Obawom szefa samorządu rolniczego wtórują także przedstawiciele Lubelskiej Izby Rolniczej. W ich opinii, to głównie rolnicy z Lubelszczyzny i Podkarpacia w największym stopniu ponoszą konsekwencję napływu zbóż, kukurydzy i rzepaku z Ukrainy. Z tego powodu zarząd LIR chciałby dowiedzieć się jaka jest rzeczywista skala importu ziarna z Ukrainy i ile tego zboża zostaje w Polsce. Lubelscy rolnicy chcą także poznać listę podmiotów gospodarczych importujących te surowce na terytorium Polski. Według przedstawiciele LIR pozwoli, to lepiej zarządzać tym ryzykiem oraz podjąć odpowiednie kroki w przyszłości.

Przedstawiciele Krajowej Rady Izb rolniczych poprosili Mariana Banasia, prezesa NIK, aby ta instytucja zbadała:

  • czy zboże importowane z Ukrainy jest w Polsce tylko tranzytem i trafia ostatecznie do kolejnych państw czy część z tego ziarna zostaje w polskich magazynach? 
  • które zboże w polskich portach jest ładowane w pierwszej kolejności: ukraińskie czy polskie, a jeżeli to ziarno zza wschodniej granicy ma priorytet, to czy przez to polskie zboże nie może być eksportowane ze względu na ograniczone możliwości przeładunkowe?
  • czy ziarno ukraińskie spełnia polskie i unijne wymogi fitosanitarne?
CZYTAJ ARTYKUŁ
r e k l a m a

Czy działka nabyta po ślubie wlicza się do wspólnoty majątkowej małżeńskiej?

21.10.2022

Chciałabym zakupić działkę do majątku odrębnego, a potem przekazać ją synowi z pierwszego małżeństwa. Czy jest to możliwe, skoro mam wspólność majątkową małżeńską od ponad 20 lat? Jakie składniki wchodzą w skład majątku odrębnego małżonków?

Czym jest małżeńska wspólność majątkowa?

Artykuł 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego określa, że z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

Majątek osobisty każdego z małżonków - czyli jaki?

Z kolei według art. 33 k.r.o., do majątku osobistego każdego z małżonków należą m.in.: przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej oraz nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę (chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił). Należą do niego też te służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków. Majątkiem osobistym są również prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, oraz przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków. Do majątku osobistego wlicza się ponadto przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Istotne jest źródło finansowania

W skład majątku odrębnego wchodzą także przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Przykładowo, gdyby przed wstąpieniem w związek małżeński była Pani właścicielką lokalu, a potem go sprzedała i z tych pieniędzy zakupiła działkę budowlaną, wtedy należy podać te informacje w akcie notarialnym, że pieniądze na zakup działki pochodzą ze sprzedaży lokalu, który był własnością osobistą.

Reasumując: to, czy może Pani nabyć działkę budowlaną do majątku osobistego, zależy głównie od źródła jej finansowania.

dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
fot. M. Czubak

CZYTAJ ARTYKUŁ

Poddzierżawy - dla kogo? Ilu rolników korzysta?

20.10.2022

Od 2017 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poddzierżawił jedynie 5 tys. ha gruntów W jakich sytuacjach rolnik może liczyć na zgodę KOWR na poddzierżawienie gruntów od dzierżawcy?

Poddzierżawianie gruntów wzbudza w ostatnim czasie wiele emocji. O wyjaśnienia w tej sprawie poprosiła resort rolnictwa opozycja. - Od początku września biura poselskie są wręcz zasypywane informacjami i pytaniami od małopolskich (ale nie tylko) rolników odnośnie do bulwersującej sprawy poddzierżawy 141 ha gruntów rolnych we wsi Kępie pod Miechowem w Małopolsce przez rodzinę (brata) Norberta Kaczmarczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oburzenie rolników wzbudza zarówno opisany przez portal WP.pl tryb przystąpienia do umowy poddzierżawy członków rodziny wiceministra, jej podpisanie (zatwierdzenie wniosku przez samego ówczesnego dyrektora generalnego KOWR), wysokość czynszu dzierżawnego poddzierżawy, a w szczególności fakt, że powierzchnia całkowita poddzierżawionych nieruchomości dla jednego użytkownika (rolnikowi niespokrewnionemu z dotychczasowym dzierżawcą, prowadzącemu gospodarstwo na odległość, spoza danej gminy/gmin graniczących – nieposiadającemu gruntów rolnych w gminie, gdzie znajduje się nieruchomość, lub w gminie sąsiedniej, o powierzchni powyżej 100 ha) to aż 141 ha – napisała w interpelacji Dorota Niedziela oraz Kazimierz Plocke z Platformy Obywatelskiej, którzy zadali szereg pytań dotyczących praktyki związanej z poddzierżawianiem gruntów.

CZYTAJ ARTYKUŁ

Przeczytaj także

Aktualności

Brazylia – COVID-19 w 9 zakładach mięsnych

W Brazylii stało się to, czego obawia się branża mięsna na całym świecie. Koronawirus wykryty w zakładzie mięsnym wiąże się z kwarantanną wszystkich pracowników, a więc tymczasowym zamknięciem ubojni i działów przetwórstwa mięsa. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Jaki wybrać pastuch dla bydła mięsnego?

Na naszym rynku znajdziemy kilkadziesiąt zestawów elektryzatorów różnych firm, jednak nie wszystkie można zastosować na pastwisku dla bydła mięsnego. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas wyboru zestawów ogrodzeń – jaką moc powinien mieć elektryzator, ile zapłacisz za zestaw i jakie są najnowsze gadżety dostępne w zestawach.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Bydło mięsne i opasy – co w numerze 2/2020?

Niebawem na rynku pojawi się wydanie Bydło mięsne i opasy 2/2020. Sprawdź, co ciekawego znajduje się w tym numerze!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)