Technologia Claas Shredlage w opinii rolników
Od zeszłorocznej jesieni, pracownicy Claas Polska wraz z rolnikami testują praktyczne zastosowanie technologii Shredlage. Przedstawiamy opinię kilku rolników, którzy do przygotowania kiszonki z kukurydzy wykorzystali sieczkarnię Claas Jaguar 960 z tym systemem.
Technologia zza Wielkiej Wody
Więcej mleka
– Efektem tego jest w naszym przypadku zwiększenie wydajności krów o 1,4l oraz poprawienie ich zdrowotności. Przyjazna dla krowich żołądków struktura kiszonki dodatkowo poprawia stan zdrowia zwierząt – dodaje Jacek Rafalski.
Mniej słomy
Jednym z aspektów podkreślanych przez wszystkich testujących hodowców była redukcja ilości słomy w TMR nawet o połowę. Jak wskazuje Małgorzata Lisiecka z GR Tadeusz Lisiecki:
– Pomimo zmniejszenia ilości słomy, strukturę mieszanki i pobranie suchej masy oceniam na plus. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na udział procentowy tłuszczu 3,8 i białka 3,5.
Kwestie związane ze zużyciem słomy oraz jakością TMR zauważa także Katarzyna Trochowska ze Stadniny Koni Prudnik, która posiada obecnie około 700 krów mlecznych:
– O połowę zmniejszyliśmy zużycie słomy na farmie, a mimo to tłuszcz w mleku utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie. Zmniejszenie dawek słomy w kiszonce przekłada się także na aspekt ekonomiczny.
Zdrowie i zadowolenie zwierząt
opr. ap
fot. firmowe
Adam Płachta
redaktor magazynu Profi
<p class="MsoNormal">redaktor magazynu „profi”</p>
Najważniejsze tematy