Technologia Claas Shredlage w opinii rolników
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Technologia Claas Shredlage w opinii rolników

26.08.2021autor: Adam Płachta

Od zeszłorocznej jesieni, pracownicy Claas Polska wraz z rolnikami testują praktyczne zastosowanie technologii Shredlage. Przedstawiamy opinię kilku rolników, którzy do przygotowania kiszonki z kukurydzy wykorzystali sieczkarnię Claas Jaguar 960 z tym systemem.

Technologia zza Wielkiej Wody

Shredlage to szeroko stosowana w USA metoda kondycjonowania kukurydzy na kiszonkę. Rośliny są cięte na odcinki o długości od 26 do 30 milimetrów. Zastosowanie tak przygotowanej kiszonki z kukurydzy jako bazy dla paszy TMR pozwala zrezygnować z dodatku słomy. Długie frakcje kukurydzy zapewniają dobrą strukturę TMR, a rezygnacja z dodatku słomy pozwala na podniesienie bilansu energetycznego paszy. Rozdrabnianie w technologii Shredlage jest dokonywane przez dwa przeciwbieżne walce o specjalnie ukształtowanej powierzchni. Szczegółowe działanie systemu opisywaliśmy tutaj.

Więcej mleka

- Już pierwsze testy nowej technologii przeprowadzone 2012 przez Uniwersytet Wisconsin w USA wykazały, że Shredlage znacznie zwiększa efekt strukturalny kiszonki kukurydzianej w żwaczu krowy, a jednocześnie poprawia dostępność skrobi zawartej we wszystkich częściach rośliny. Mimo tego, że cięcie kiszonki jest dłuższe, pasza jest bardzo dobrze pobierana – mówić Jacek Rafalski, ze Stadniny Koni Nowe Jankowice.

– Efektem tego jest w naszym przypadku zwiększenie wydajności krów o 1,4l oraz poprawienie ich zdrowotności. Przyjazna dla krowich żołądków struktura kiszonki dodatkowo poprawia stan zdrowia zwierząt  – dodaje Jacek Rafalski.

r e k l a m a

Mniej słomy

Jednym z aspektów podkreślanych przez wszystkich testujących hodowców była redukcja ilości słomy w TMR nawet o połowę. Jak wskazuje Małgorzata Lisiecka z GR Tadeusz Lisiecki:

– Pomimo zmniejszenia ilości słomy, strukturę mieszanki i pobranie suchej masy oceniam na plus. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na udział procentowy tłuszczu 3,8 i białka 3,5.

Kwestie związane ze zużyciem słomy oraz jakością TMR zauważa także Katarzyna Trochowska ze Stadniny Koni Prudnik, która posiada obecnie około 700 krów mlecznych:

– O połowę zmniejszyliśmy zużycie słomy na farmie, a mimo to tłuszcz w mleku utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie. Zmniejszenie dawek słomy w kiszonce przekłada się także na aspekt ekonomiczny.

Zdrowie i zadowolenie zwierząt

Poprawienie jakości rozdrobnienia ziarna wpływa na to, że nasze zwierzęta lepiej wykorzystują pobrany w trakcie skarmiania TMR - mówi Katarzyna Trochowska. Intensywne rozgniatanie materiału wielokrotnie zwiększa powierzchnię sieczki, co umożliwia znacznie lepszą fermentację bakteryjną w trakcie zakiszania, a przede wszystkim podczas trawienia w żwaczu krowy. Bardzo duże roztarcie ziarna zwiększa ilość dostępnej dla krowiego żołądka skrobi, która stanowi źródło energii. Dodatkowo zachodzi tutaj bardzo intensywna obróbka wzdłużna łodyg. Ma ona na celu zapewnienia silniejszego efektu rozwarstwienia strukturalnego kiszonki, a tym samym lepsze przeżuwanie.

opr. ap
fot. firmowe
autor Adam Płachta

Adam Płachta

redaktor magazynu Profi

<p class="MsoNormal">redaktor magazynu „profi”</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Claas – nowe ładowarki Torion

Nowy model ładowarki przegubowej Torion 1511P został stworzony z myślą o gospodarstwach hodowlanych i biogazowniach. Producent zapewnia, że maszyna sprawdza się podczas pracy na pryzmie oraz przy przeładunku bel.

czytaj więcej

Claas - nowa gama kombajnów zbożowych

Dwa lata temu, wprowadzając nową serię kombajnów Lexion, Claas zapowiedział wymianę praktycznie całej gamy maszyn żniwnych. Dzisiaj producent zaprezentował 20 modeli nowej serii Trion.

czytaj więcej

Claas Vario kontra Convio

Od czasu, gdy Claas wprowadził na rynek własny przyrząd żniwny Convio Draper, sporo Dyskutowano na temat celowości stworzenia tej konstrukcji. Latem ubiegłego roku w trakcie zbioru porównaliśmy ją z hederem Vario.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)