Dni Soi w Głubczycach: jak było w tym roku?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Dni Soi w Głubczycach: jak było w tym roku?

06.09.2021

Pomimo późnych zbiorów w ubiegłym roku zainteresowanie uprawą soi jest wciąż ogromne. Świadczy o tym frekwencja na dorocznych XI już Dniach Soi w Głubczycach, gdzie rolnicy z całego południa kraju uczestniczyli w wykładach i odwiedzali plantacje doświadczalne.

Soja to jeden z podstawowych składników większości pasz. Dotychczas w całości była sprowadzana z Ameryki. Rząd Polski chcąc się uniezależnić od importu postanowił zwiększyć areał upraw roślin białkowych i zwiększył też nakłady na badania tych roślin.

 

Soja nie była dotychczas masowo w Polsce uprawiana, ponieważ jest to roślina ciepłolubna. Postępy naukowe w hodowli roślin sprawiły jednak, że pojawiły się odmiany soi dostosowane do naszego klimatu. A ta roślina białkowa ma wiele zalet.

W ramach tzw. inicjatywy białkowej naukowcy planują w ciągu kilku lat doprowadzić do zastąpienia połowy genetycznie modyfikowanej importowanej soi polską soją wolną od GMO. Duża w tym będzie zasługa opolskich naukowców i rolników, którzy dziesięć lat temu, jako pierwsi w kraju, zaczęli prowadzić doświadczalne plantacje tej ciepłolubnej rośliny. Doświadczenia w jej uprawie na Opolszczyźnie przyniosły jednak efekty, które zademonstrowano na jedenastych już Dniach Soi w Głubczycach.

 

dr Marcin Markowicz  Top Farms Głubczyce

dr Marta Bednarczyk  po dyr. Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach

prof. Henryk Bujak dyr. COBORU w Słupi Wielkiej

Tomasz Cichoń – rolnik z Ostrożnicy

Piotr Gogolin – rolnik ze Starego Koźla

 

tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż



r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

Trzeba postawić na polskie białko!

– Jeśli nie postawimy na białko pochodzenia krajowego możemy w przyszłości zapomnieć o opłacalności produkcji zwierzęcej w Polsce – podkreślał Jan Krzysztof Ardanowski, szef Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy prezydencie RP podczas spotkania zorganizowanego przez firmę Agrolok.

czytaj więcej
Ceny rzepaku

Drożeje ropa i soja, drożeje także rzepak

Rynek rzepakowy jest w ciągłym rosnącym trendzie, tym razem notowania rzepaku wzrosły w ślad za wzrostami cen ropy naftowej i soi.

czytaj więcej
Aktualności

Białko z owadów zamiast soi? Możliwe!

Wykorzystanie surowców, które inaczej byłyby kosztownymi odpadami, zawartość białka dwukrotnie wyższa niż w śrucie sojowej, ograniczenie wylesiania, polepszenie wizerunku hodowców. Co to takiego? Białko pochodzenia owadziego.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)