Wojciech Pichowicz: Nie ma problemu z dostępnością do surowców do pasz
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wojciech Pichowicz: Nie ma problemu z dostępnością do surowców do pasz

09.04.2020autor: Anna Kurek

Zamieszanie jakie wprowadziła epidemia koronawirusa we wszelkich dziedzinach życia nie ominęły branży paszowej. Sprawdź jak radzą sobie firmy paszowe.

Epidemia koronawirusa wpłynęła również na rynek paszowy. W początkowym okresie były duże problemy w transporcie, szczególnie tym zagranicznym. Wiele surowców wykorzystywanych do produkcji pasz jest importowanych, jednak dziś, zdaniem Wojciecha Pichowicza, szefa sprzedaży Primary Diets Polska – z głównymi substratami nie ma już problemów.

– Wszystkie surowce otrzymujemy na bieżąco. Firmy, z którymi współpracujemy wywiązują się z zawartych z nami kontraktów. Koronawirus wprowadził jednak zmiany jeżeli chodzi o funkcjonowanie firmy. Zostaliśmy zmuszeni do wprowadzenia procedur w wytwórni, m.in. utworzyliśmy zmiany, które pracują niezależnie od siebie. Jest między nimi przerwa technologiczna, podczas której odbywa się dezynfekcja pomieszczeń – mówi Pichowicz.

Część pracowników Primary Diets Polska, którzy mogą swoje obowiązki wykonywać w domu, przeszła na pracę zdalną, na tzw. home office.

Jakie będą ceny pasz?


Pichowicz twierdzi, że dziś nikt nie jest w stanie zagwarantować tego, że ceny pasz nie będą dalej rosły. Zwyżki cen pasz wynikają jego zdaniem z kursów walut, mocnej pozycji dolara, euro o funta.

– Mogę jednak zapewnić, że nie ma problemu z dostępnością surowców, tak więc i zamówienia na pasze realizujemy bez opóźnień – mówi Pichowicz.
autor Anna Kurek

Anna Kurek

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Żywienie świń

Wojciech Pichowicz (Primary Diets): Stawiamy na jakość prestarterów

Produkcja świń z roku na rok przyspiesza. Dzisiejsze mioty są coraz liczniejsze, w związku z czym prosięta rodzą się mniejsze. Odsadzanie odbywa się coraz wcześniej. Jak dokarmiać najmłodsze prosięta pytamy eksperta ds. żywienia z firmy Primary Foods, Wojciecha Pichowicza. 

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Prof. Daniel Korniewicz (LNB) wprowadziliśmy dodatkowe środki bezpieczeństwa

– Przeszliśmy na obsługę online, a więc bez kontaktów osobistych. Wizyty przedstawicieli handlowych z reguły stały się w tej chwili wyjątkiem. Wszyscy przestawiliśmy się na łączność, bądź internetową, bądź telefoniczną – mówi o tym w jaki sposób w czasie epidemii funkcjonuje firma LNB profesor Daniel Korniewicz.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Ryszard Kujawiak: Przestrzegajmy zasad higieny

Nie da się ukryć, że występują okresowe problemy w branży paszowej. Dziś najważniejsze jest, aby uchronić pracowników przed zakażeniem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)