III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie

25.06.2021

Punktualnie o 9:30 rozpoczęliśmy III edycję Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie. Bardzo cieszymy się, że wreszcie możemy się osobiście spotkać z hodowcami, ekspertami i przedstawicielami branży trzodziarskiej. Program mamy bardzo bogaty, frekwencja dopisała i jesteśmy pewni, że nie zabraknie ciekawych dyskusji na panelach i w kuluarach.

Temat tegorocznej edycji Forum to: "Jak produkować bezpiecznie i stabilnie w dobie intensywnych zmian na rynku wieprzowiny. 

Poniżej przypominamy poszczególne zagadnienia i tematy wystąpień naszych prelegentów i partnerów.

Nowe wyzwania w organizacji produkcji świń


Zarządzanie produkcją trzody chlewnej w nowych realiach – wprowadzenie redakcji oraz wypowiedzi praktyków

ASF w Polsce – bieżąca sytuacji epizootyczna i perspektywy na uwalnianie regionów ze stref – dr Bogdan Konopka, główny lekarz weterynarii
Kto będzie mógł się rozwijać w Polsce – czy nowe przepisy zablokują inwestycje w produkcję trzody chlewnej? – Piotr Włodawiec, Kancelaria Prokurent
Topowe wyniki produkcyjne w wysokoplennych stadach dzięki precyzyjnemu żywieniu oraz wykorzystaniu najnowszych technologii.

Jak odsadzać prosięta po 2023 roku, czyli odchów prosiąt bez tlenku cynku

– prof. dr hab. Anna Czech, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Możliwości ograniczenia negatywnego wpływu gorzkiego smaku na pobranie paszy i wyniki produkcyjne trzody chlewnej – dr Marcin Kamiński, Lucta Polska
Niehormonalne metody zarządzania okresem poodsadzeniowym u loch – dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol

r e k l a m a

Zdrowe stada utrzymywane w warunkach dobrostanu

Bezjarzmowe utrzymanie loch i kastracja prosiąt w znieczuleniu – czy czeka nas rewolucja w podejściu do produkcji świń? – prof. dr hab. Roman Kołacz, Instytut Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Jak nowe technologie wspomagają walkę ze zmiennym wirusem PCV2? – dr Agnieszka Mańka, Zoetis Polska
Właściwie przeprowadzone zasiedlenie chlewni i szybka ocena stanu zdrowotnego świń postawą opłacalnego tuczu – prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie, Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR

DYSKUSJA RYNKOWA: Jak w ostatnim roku zmienił się światowy i europejski rynek świń – nowe wyzwania dla branży i prognozy na przyszłe lata.
Udział w niej wezmą przedstawiciele producentów świń – członkowie Związku PolPig oraz grup producentów rolnych, branży mięsnej – reprezentanci Animex Foods oraz Good Valley oraz znawcy rynku, którzy naświetlą nam zmiany zachodzące w ostatnich miesiącach na europejskim i polskim rynku trzody chlewnej.

Nie czekaj! Zapisz się już dziś – liczba miejsc ograniczona!
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Mniej antybiotyków i igieł

Antybiotyki wciąż pozostaną ważnym narzędziem w walce z chorobami, jednak musimy je stosować racjonalnie. Potrzebna jest zmiana świadomości oraz poprawa warunków utrzymania i bardziej dostosowane żywienie. Ważnym elementem w redukcji stosowania antybiotyków są szczepienia, a te wykonywane bez użycia igieł dodatkowo ograniczają stres i transmisję chorób.

czytaj więcej

Jakie czynniki zmniejszają ryzyko agresji wśród świń w czasie upałów?

W chowie wielkotowarowym często zdarzają się przypadki agresji i kanibalizmu, które mogą prowadzić do uszkodzeń ciała, stanów zapalnych, zmian martwiczych, a w niektórych przypadkach nawet do śmierci zwierzęcia. Można temu zapobiegać poprzez zapewnienie właściwej obsady w kojcach, swobodnego dostępu do paszy i wody, odpowiednio zbilansowanej diety dostarczającej energii, włókna i składników mineralnych oraz mikroklimatu w chlewni.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Relacja z Forum „Świnie” już dostępna!

Forum „Świnie” już za nami, ale żeby nie przegapić aktualnych informacji, cennych dyskusji i ocen sytuacji na rynku mamy dla Was relację z tego wydarzenia. Link do wideo poniżej!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)