Niższa emisja CO2 w produkcji trzody chlewnej dzięki paszy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Niższa emisja CO2 w produkcji trzody chlewnej dzięki paszy

03.04.2021autor: Dorota Kolasińska

W Austrii zmieniono system utrzymania trzody chlewnej, który ma wpływać korzystnie na dobrostan zwierząt, ponadto dzięki paszy z certyfikatem Donau Soja można ograniczyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery. 

Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego (FiBM) w Austrii przeprowadził badania na temat stosowania paszy z certyfikatem Donau Soja (ekologiczna, regionalna, nie modyfikowana genetycznie) w żywieniu trzody chlewnej, okazało się, że możliwe jest obniżenie emisji dwutlenku węgla nawet o 42%. 

– To ogromna różnica, w jaki sposób utrzymujemy i karmimy nasze zwierzęta – powiedziała Susanne Fromwald, dyrektor zarządzająca Donau Soja. Pasza była stosowana przez lidera produkcji wieprzowiny w Austrii firmę Gustino w marce „Strohschwein Klimafit ”. 

– Kiedy stosuje się regionalną, wolną od GMO soję z Dunaju, korzyści dla regionalnych przedsiębiorstw, środowiska i klimatu są korzystne” – wyjaśnił dyrektor zarządzający Gustino, Johan Schlederer. 
Jak wynika z badań trzoda produkująca wieprzowinę dla marki Gustino "Strohschwein Klimafit" żywiona Donau Soja wytwarza 2,5 kg CO2 na kg produkcji wieprzowiny, podczas gdy trzoda żywiona soją importowaną produkuje 4,3 kg CO2 na kg mięsa. Oznacza to redukcję o 1,8 kg CO2 na kg wieprzowiny lub 42% redukcję emisji.
Firma Gustino produkując 20 tys. świń rocznie obniżyła emisję o 4 tys. ton CO2.
Gdyby wszystkie świnie w Austrii żywiono by Donau Soja obniżenie emisji wyniosłoby nawet 1 mln ton CO2. 

– Jako największe stowarzyszenie producentów trzody chlewnej w Austrii, jesteśmy zobowiązani do dostosowania hodowli trzody chlewnej do potrzeb rynku – podkreślił Schlederer, pełni funkcję dyrektora zarządzającego VLV i austriackiej giełdy świń. Asortyment marki Gustino istnieje na rynku od 30 lat, a teraz nastąpił czas zmian i dostosowania do wymagań środowiska i oczekiwań konsumenta. Trzoda produkowana w ramach marki ma o 60% więcej miejsca w pomieszczeniach, słomianą ściółkę, a paszę białkową stanowi Donau Soja. Certyfikatem Donau Soja gwarantuje europejskie pochodzenie, zrównoważony rozwój i wolność od inżynierii genetycznej. Co ciekawe prawie wszystkie jaja dostępne w austriackich sklepach spożywczych pochodzą od kur niosek żywionych paszą Donau Soja.

r e k l a m a
Austriacy oprócz chęci wdrożenia zrównoważonego rozwoju gospodarstw, ograniczenia emisji i poprawy dobrostanu dążą także do zwiększonej ochrony lasów deszczowych, które w ostatnich latach znikały z mapy świata w zastraszającym tempie. 

Szacuje się, że w latach 2000-2016 około 5,3 mln ha ziemi zostało wylesionych pod uprawę soi w Amazonii i Cerrado. Austriacy twierdzą, że im więcej firm i gospodarstw podąży za Gustino łatwiej będzie lokalnym konsumentom wnieść swój wkład w ochronę klimatu, nawet podczas codziennych zakupów.  

oprac. dkol na podst. topagrar.at
fot. poglądowe
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Strączkowe

Soja i jej apetyt

Mimo że soi nie potrzeba, przynajmniej w teorii, nawozić azotem to i tak ma one niemałe zapotrzebowanie na ten składnik. A co z innymi pierwiastkami?

czytaj więcej
Strączkowe

Soja do ogrzanej gleby

Na polach widać już pierwsze narzędzia uprawowe. Tam, gdzie da się wjechać można już myśleć nad siewem pszenicy czy owsa. A kiedy siać soję?

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Hodowcy i pracownicy branży komentują sytuację na rynku trzody chlewnej. Co mówią o cenach świń?

Stabilizacja na rynku wieprzowiny i utrzymujące się od miesięcy stosunkowo wysokie ceny żywca wieprzowego pozwalają odrabiać straty rolnikom. Na rynku od lat nie było takiego ożywienia. Sprawdzamy, jak obecną sytuację komentują uczestnicy rynku.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)