Niemcy produkują coraz mniej mięsa
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Niemcy produkują coraz mniej mięsa

09.02.2022autor: Dominika Mulak

W ubiegłym roku nasi zachodni sąsiedzi wyprodukowali ok. 7,6 mln ton mięsa. To o 2,4% mniej niż rok wcześniej. Tendencja spadkowa utrzymuje się już od 5 lat.

Jak donosi Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), krajowa produkcja mięsa spada od 2017 roku. Najnowsze dane za 2021 rok wskazują, że niemieckie komercyjne rzeźnie wyprodukowały rok do roku 2,4% mniej mięsa, czyli jakieś 7,6 mln ton. Negatywną tendencję widać zwłaszcza w produkcji wieprzowiny.

2,9% mniej wieprzowiny


W ubiegłym roku w Niemczech wytworzono 4,97 mln ton wieprzowiny, o 2,9% mniej niż rok wcześniej. To już piąty rok z rzędu, w którym spadła produkcja tego mięsa – łącznie o 11% (616 011 ton) w stosunku do ilości mięsa wyprodukowanego w 2016 roku.

1,8% mniej wołowiny


Produkcja wołowiny u naszych zachodnich sąsiadów również spada. Jak wynika z danych Destatis, w 2021 roku wyprodukowano o 1,8% mniej tego mięsa, czyli 1,1 mln ton. Porównując do 2016 roku jest to spadek o 7,1%.

1,6% mniej drobiu


Ilość mięsa drobiowego wyprodukowanego w Niemczech w 2021 roku zmniejszyła się o 1,6% w porównaniu do 2020 roku do prawie 1,6 mln ton. Głównym powodem spadku jest 7,4-procentowe ograniczenie produkcji mięsa indyczego do 0,4 mln ton. Natomiast produkcja mięsa młodych kurcząt wzrosła o 1,4 proc. do 1,1 mln ton. W 2016 roku wyprodukowano w Niemczech łącznie 1,5 mln ton mięsa drobiowego, o 4 proc. mniej niż w 2021 roku.

Łącznie w ubiegłym roku w niemieckich rzeźniach ubito 56,2 mln sztuk świń, bydła, owiec, kóz i koni oraz 668,7 mln kurcząt, indyków i kaczek.

oprac. na podstawie www.topagrar.com
fot. Envanto Elements
autor Dominika Mulak

Dominika Mulak

<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Afrykański pomór świń (ASF)

Niemieccy myśliwi odstrzelili ok. 690 tys. dzików. Ile zlikwidowano w Polsce?

Myśliwi w ubiegłym sezonie łowieckim odstrzelili około 690 000 dzików w Niemczech, najwięcej na terenach cierpiących z powodu ASF. Związki łowieckie domagają się w zamian większych ułatwień i przywilejów.

czytaj więcej
Aktualności

Czy Niemcy opodatkują mięso? Możliwe podwyżki cen nawet o 600%

Powołana w ubiegłym roku niemiecka komisja ds. podatku mięsnego zaproponowała kilkukrotne podwyżki cen wołowiny i produktów mlecznych. Czy konsumenci gotowi są ponosić takie koszty?

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Hodowcy i pracownicy branży komentują sytuację na rynku trzody chlewnej. Co mówią o cenach świń?

Stabilizacja na rynku wieprzowiny i utrzymujące się od miesięcy stosunkowo wysokie ceny żywca wieprzowego pozwalają odrabiać straty rolnikom. Na rynku od lat nie było takiego ożywienia. Sprawdzamy, jak obecną sytuację komentują uczestnicy rynku.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)