COVID-19 rujnuje farmy w USA
r e k l a m a
Partnerzy portalu

COVID-19 rujnuje farmy w USA

16.04.2020autor: Paulina Janusz-Twardowska

COVID-19 spowodował gwałtowny spadek wartości żywca wieprzowego w USA. To katastrofa dla tamtejszych producentów świń, którzy do końca roku stracą blisko 5 miliardów dolarów.

– W dalszym ciągu dostarczamy Amerykanom wysokiej jakości wieprzowinę, ale stykamy się z tragiczną sytuacją, która zagraża płynności finansowej tysięcy rolniczych rodzin – powiedział prezes Krajowej Rady Producentów Wieprzowiny w USA (NPPC) Howard Roth, producent wieprzowiny z Wauzeka w Wisconsin.
– Natychmiastowe działanie jest konieczne, w przeciwnym razie wiele ferm wieprzowych ulegnie zniszczeniu – dodał.

Zawieszenie działalności w pakowalniach wieprzowiny i rosnąca absencja pracowników z powodu COVID-19 ograniczyły zdolności do odbioru żywca w Ameryce. To powoduje nadwyżkę świń na rynku, co w konsekwencji wpływa na spadek cen tuczników. Utrata rynku usług gastronomicznych i spowolnienie gospodarcze związane z COVID na większości rynków eksportowych spowodowało załamanie popytu i przepełnienie chłodni.

Dr Dermot Hayes, ekonomista z Iowa State University, oraz dr Steve Meyer, ekonomista branży wieprzowej w Kerns & Associates, szacują, że hodowcy świń stracą prawie 37 USD na sztuce, czyli prawie 5 miliardów USD łącznie za wszystkie świnie, które mają być sprzedawane do końca tego roku. Przed kryzysem COVID-19 i po dwóch trudnych latach producenci oczekiwali dobrego roku, a analitycy branżowi prognozowali zarobki na średnim poziome 10 USD za tucznika.

r e k l a m a
Roth dodał – Przemysł wieprzowy opiera się na systematycznej sprzedaży żywca. Tuczniki pozostają teraz w gospodarstwach, bo nie ma gdzie ich odstawić, a tym samym rolnicy stoją przed tragicznym wyborem. Producenci mleka mogą wylać mleko. Producenci owoców i warzyw mogą ich nie zebrać. Ale hodowcy świń nie mają co zrobić z rosnącym inwentarzem żywym.

NPPC, w porozumieniu z hodowcami trzody chlewnej w całym kraju, określiło kilka środków, które mają pomóc branży:

  • ponad 1 miliard USD na zakupy wieprzowiny przez USDA w celu wyeliminowania nadwyżki żywca, uzupełniając programy banków żywności, które stoją w obliczu zwiększonego popytu z powodu rosnącego bezrobocia. Zakupy te powinny obejmować produkty wieprzowe pakowane dla restauracji i innych segmentów rynku usług gastronomicznych;
  • sprawiedliwe płatności bezpośrednie na rzecz producentów świń, bez dodatkowych ograniczeń.


NPPC pracuje również nad poprawką legislacyjną do programów pożyczek pomocowych, które omijają rolników. Zagrożonych jest około 10 000 rodzinnych hodowli świń, ponieważ nie mają one dostępu do tak potrzebnego kapitału oferowanego przez Small Business Administration. NPPC wzywa Kongres do zwiększenia limitu kwalifikujących się przedsiębiorstw do poziomu zatrudnienia do 1 500 pracowników, oraz do zakwalifikowania przedsiębiorstw rolnych do programu pożyczek na wypadek katastrof gospodarczych.

Źródło: NPPC

autor Paulina Janusz-Twardowska

Paulina Janusz-Twardowska

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Brazylia – COVID-19 w 9 zakładach mięsnych

W Brazylii stało się to, czego obawia się branża mięsna na całym świecie. Koronawirus wykryty w zakładzie mięsnym wiąże się z kwarantanną wszystkich pracowników, a więc tymczasowym zamknięciem ubojni i działów przetwórstwa mięsa. 

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Pomoc dla amerykańskich producentów świń

Wielu hodowcom świń w USA grozi bankructwo, do czego przyczynił się COVID-19. Rząd ogłosił plan pomocy.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Amerykanie wylewają mleko

Nie tylko polskie mleczarstwo ma problem z zagospodarowaniem nadwyżek mleka – także i amerykańscy farmerzy są zmuszeni, by w drastyczny sposób pozbywać się surowca. Dotyczy to nie tylko producentów mleka – owoce swojej pracy wyrzucają też producenci warzyw i jaj.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)