Nowa obora: postawiliśmy na jakość mleka
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Nowa obora: postawiliśmy na jakość mleka

27.07.2019autor: Marcin Jajor

Pozyskiwanie mleka jak najlepszej jakości – to wymóg, jaki przyświecał rodzinie Duszaków przy budowie nowej obory dla krów mlecznych.

Obora powstała w 10 miesięcy, ale nim to nastąpiło, jej przyszli właściciele przez ok. 3 lata odwiedzili wiele innych gospodarstw, spotykali się z ekspertami i dyskutowali o konkretnych systemach utrzymania zwierząt. Mowa o rodzinie Duszaków, której historię zapoczątkował dzisiejszy senior rodu Tadeusz Duszak, mając zaledwie 10 ha ziemi i 13 krów mlecznych. W latach osiemdziesiątych ub. wieku pałeczkę po nim przejął syn Leszek, który najpierw z żoną Barbarą, a następnie z synami Tomaszem i Piotrem oraz synowymi Agnieszką i Małgorzatą, rozwijali gospodarstwo, aż do teraz. Czwarte pokolenie to Olga, Julia, Kacper i Bartek.

– Pomimo ogromnego ryzyka, zdecydowaliśmy, że się rozwijamy albo zamykamy interes. Wszystkie decyzje podejmowaliśmy wspólnie i wspólnie w oborze będziemy pracować – podkreśla Piotr Duszak.
Rodzina posiada 360 ha ziemi, w tym 140 ha w dzierżawie i tak jak wielu innych rolników, cały czas boryka się z suszą. – W trudniejszym roku bazujemy na zapasie kiszonki z kukurydzy zbieranej z ok. 50 ha oraz z traw i lucerny z pierwszego pokosu ze 130 ha, a w przypadku sygnałów o kolejnej suszy podejmowana jest decyzja o zmniejszeniu areału uprawy zbóż na korzyść pasz objętościowych – mówi Tomasz Duszak, zaznaczając, że rodzina na samym początku zastanawiała się, czy nie wybudować jedynie nowej hali udojowej. Niestety, taka inwestycja nie pozwoliłaby rozwinąć stada.

r e k l a m a
Nowa obora to prawdziwy przełom, bo wraz z nowoczesnym wyposażeniem, czas pracy ma się w niej skrócić nawet o około połowę. W dużej mierze to zasługa nowej hali udojowej, która daje możliwość wydojenia nawet ok. 200 krów zaledwie w ciągu jednej godziny.

Zobacz na jakie rozwiązania zdecydowali się rolnicy w swojej nowej oborze. Zamów prenumeratę i przeczytaj w najnowszym wydaniu specjalnym „top bydło”, które z nich były dla inwestorów szczególnie istotne w kontekście dobrej jakości mleka.

mj
Fot. Kolasińska



autor Marcin Jajor

Marcin Jajor

<p>redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Bydło mięsne: hodowla all inclusive

– Zamierzamy stworzyć topowe stado rasy limousine w Polsce – mówi Piotr Reimer, prezes Przedsiębiorstwa Rolnego Długie Stare, które zainwestowało w nową oborę dla bydła mięsnego.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Stres cieplny u bydła – jak zapobiec i uchronić bydło przed konsekwencjami?

Nadchodzi kolejna fala upałów znad Sahary. Nie tylko nam będzie gorąco, bydło odczuje to jeszcze bardziej…  

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Holenderski program likwidacji gospodarstw: 644 rolników chce wycofać się z hodowli zwierząt

Faza rejestracji do holenderskiego programu likwidacji gospodarstw hodowlanych, a tym samym całkowitego odejścia od utrzymywania zwierząt, trwa już od kilku dobrych miesięcy. Jak dotąd chęć wycofania się z hodowli zgłosiło 644 rolników. A jak to wygląda w poszczególnych grupach zwierząt?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)