r e k l a m a
Partnerzy portalu
Spomlek uroczyście nawiązał do tradycji
28.06.2019autor: Andrzej Sawa
Jubileusz 110 lat tradycji mleczarskich ziemi radzyńskiej obchodziła Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek w Radzyniu Podlaskim. Uroczyste obchody miały miejsce w Klimkach koło Łukowa, na które licznie stawili się zacni goście z branży mleczarskiej i jej otoczenia. Były lokalne władze, podmioty współpracujące ze spółdzielnią, dostawcy mleka.
Po okolicznościowych przemówieniach w imieniu m.in. Prezydenta RP Andrzeja Dudy pamiątkowe odznaczenia wręczał Wicewojewoda Lubelski Robert Gmitruczuk. Po części oficjalnej z koncertem wystąpiła Kameralna Orkiestra Akordeonowa Arti Sentemo z Radzynia, nad którą mecenat, także finansowy, sprawuje Spomlek. Właśnie ci młodzi muzycy specjalizujący się głównie w muzyce poważnej wywołali największy aplauz u widowni.
W SM Spomlek udziały ma 1700 członków, z czego 1200 to rolnicy-producenci mleka. Firma zatrudnia 750 pracowników. Mleko odbiera z obszaru 10 województw. Kupuje go 700 tys. l dziennie, z których wyrabia 70 t szlachetnych, długodojrzewających serów żółtych. Najbardziej cenione to: Bursztyn, Rubin i Szafir. Oprócz Radzynia ma zakłady w Parczewie, Chojnicach i Młynarach. W ubiegłym roku przychody Spomleku wyniosły 550 mln zł.
Historia mleczarstwa tych stron rozpoczyna się w 1909 r. w Woli Skromowskiej koło Kocka, gdzie z inicjatywy inż. Zygmunta Chmielewskiego i innych lokalnych entuzjastów idei spółdzielczości powstała pierwsza samodzielna włościańska spółdzielnia mleczarska. Początkowo mieściła się w prywatnym domu powstała, by w 1911 r. spółdzielcy własnymi siłami i za własne środki postawili budynek mleczarni ze sklepem. Wówczas skupowali 500–600 l mleka dziennie i przerabiali je na masło. Takie były prawdziwe początki mleczarstwa w tych stronach.
as
W SM Spomlek udziały ma 1700 członków, z czego 1200 to rolnicy-producenci mleka. Firma zatrudnia 750 pracowników. Mleko odbiera z obszaru 10 województw. Kupuje go 700 tys. l dziennie, z których wyrabia 70 t szlachetnych, długodojrzewających serów żółtych. Najbardziej cenione to: Bursztyn, Rubin i Szafir. Oprócz Radzynia ma zakłady w Parczewie, Chojnicach i Młynarach. W ubiegłym roku przychody Spomleku wyniosły 550 mln zł.
Historia mleczarstwa tych stron rozpoczyna się w 1909 r. w Woli Skromowskiej koło Kocka, gdzie z inicjatywy inż. Zygmunta Chmielewskiego i innych lokalnych entuzjastów idei spółdzielczości powstała pierwsza samodzielna włościańska spółdzielnia mleczarska. Początkowo mieściła się w prywatnym domu powstała, by w 1911 r. spółdzielcy własnymi siłami i za własne środki postawili budynek mleczarni ze sklepem. Wówczas skupowali 500–600 l mleka dziennie i przerabiali je na masło. Takie były prawdziwe początki mleczarstwa w tych stronach.
as
Andrzej Sawa
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a