Powszechny Spis Rolny 2020: bydło w liczbach
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Powszechny Spis Rolny 2020: bydło w liczbach

24.08.2021autor: Aneta Lewandowska

Za nami Powszechny Spis Rolny 2020. Jakie zmiany w hodowli i chowie bydła obserwujemy? Czy tendencje rynkowe mają odzwierciedlenie w liczbach?

Jak wynika z Powszechnego Spisu Rolnego 2020, przez ostatnią dekadę w Polsce nasiliły się zmiany w rolnictwie, które zachodzą również w innych miejscach na świecie. Ale nie tylko zmiany klimatyczne, nowe źródła energii, inne nawyki żywieniowe i metody chowu zwierząt mają wpływ na polskie rolnictwo – także Wspólna Polityka Rolna, współpraca w Unii Europejskiej i choroby zakaźne zwierząt w ostatnich latach grają ogromną rolę w przemianach gospodarczych.

Tendencje ostatniej dekady

Odsetek gospodarstw prowadzących wyłącznie produkcję zwierzęcą pozostał na tym samym poziomie, ale zdecydowanie mniej rolników zajmuje się produkcją mieszaną, a więc roślinną i zwierzęcą. W ten sposób, podobnie jak w innych krajach, polscy rolnicy dążą do specjalizacji.

W tym czasie spada również średnia powierzchnia gospodarstw trudniących się hodowlą zwierząt. Produkcja zwierzęca rozwija się głównie w województwach wielkopolskim, mazowieckim, podlaskim i łódzkim.

Niewielki był wzrost pogłowia bydła, jednak pojawiają się spore zmiany strukturalne w stadach – rolnicy specjalizują się w chowie opasów lub hodowli bydła mlecznego.

Porównanie pogłowia głównych gatunków zwierząt gospodarskich wygląda następująco:

  • bydło – 6 306 tys. sztuk, w tym krów – 2 475 tys. sztuk, (5 742 tys. sztuk w 2010 r., w tym 2 646 tys. sztuk krów);
  • świnie – 11 153 tys. sztuk, w tym loch – 814 tys. sztuk;
  • drób – 225 636 tys. sztuk, w tym kur niosek – 55 082 tys. sztuk.
r e k l a m a

Struktura stada

Całkiem dynamiczny wzrost pogłowia bydła (9,8%) przy spadku liczebności krów (6,4%) to efekt rozwoju chowu opasów i hodowli bydła mięsnego. Zlikwidowane kwoty mleczne i niestabilność rynku mleka wpłynęły na decyzje o rezygnacji z produkcji na mniejszą skalę – jednocześnie wzrosła produkcja mleka w stadach specjalizujących się i spadło pogłowie krów mlecznych (11,6%).

W ciągu ostatniego dziesięciolecia rolnicy postawili na chów bydła z przeznaczeniem na rzeź. Wzrost odnotowano w grupie młodego bydła – od 1 do 2 lat (5,7%) i w grupie cieląt (2%). Co więcej, przybyło krów pozostałych (250 tys. sztuk) – utrzymywanych w produkcji cieląt do opasu.

Wielkość gospodarstw

Według PSR 2020 gospodarstwa o powierzchni 1 ha i mniej użytków rolnych utrzymywały 0,4% krajowego pogłowia (0,3% w 2010 r.). Powyżej 1 ha UR najwięcej bydła utrzymywały gospodarstwa o powierzchni 20-50 ha. Średnia obsada w kraju to 43 sztuki bydła na 100 ha (39 sztuk w 2010 r.).

Regionalnie największa obsada na 100 ha UR pojawia się w województwach podlaskim (98 szt.), wielkopolskim (62 szt.) i mazowieckim (60 szt.), najmniejsza jest statystycznie w dolnośląskim (12 szt.) i zachodniopomorskim (13 szt.).

Ponad połowa polskiego pogłowia bydła znajduje się na terenach województw mazowieckiego – 18,5% (w 2010 r. 18,4%), wielkopolskiego – 17,4% (w 2010 r. 14,7%) i podlaskiego – 16,5% (w 2010 r. – 15,3%). Najmniej bydła jest na Podkarpaciu – tylko 1,3% (w 2010 r. 2,0%), i w województwach lubuskim – 1,4% (w 2010 r. 1,2%) i dolnośląskim – 1,7% (w 2010 r. 1,9%).

al na podst. GUS,
fot. GUS, pixabay

autor Aneta Lewandowska

Aneta Lewandowska

<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Profilaktyka gorączki mlecznej u krów - najważniejsze zasady

W okresie zasuszania krowa potrzebuje od 17 do 21 gramów wapnia na dobę. Po wycieleniu, dzienne zapotrzebowanie gwałtownie wzrasta do 31 g przy wydajności 10 litrów siary i aż do 51 g przy wydajności 20 litrów siary.

czytaj więcej
Bydło mleczne

„Schłodzona” krowa da więcej mleka

Upały nie sprzyjają produkcji mleka. Narażone na stres cieplny krowy nie wykorzystują swojego potencjału wydajności – co innego te, które utrzymywane są w klimatyzowanych oborach.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Bydło mięsne i opasy: aktualne informacje, żywienie, opłacalność hodowli i ciekawe reportaże!

Ubojnia rolnicza, krzyżowanie towarowe, wybór buhaja hodowlanego i rasa chianina - to tylko niektóre z tematów, o których przeczytasz w najnowszym wydaniu kwartalnika „Bydło mięsne i opasy”. Zobacz, jakie tematy poruszamy! 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)