Z artykułu dowiesz się
- Eksport brazylijskich jaj coraz większy
- Eksport rolno-spożywczy na rekordowym poziomie. Skąd ten wynik?
- USDA: to mięso zastąpi europejskie
- Skąd kupują Chiny
Z artykułu dowiesz się
Brazylijski eksport jaj (zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych), osiągnął we wrześniu poziom 1,663 mln dolarów. Ten wynik stanowi 12,3% wzrost w porównaniu z tym samym okresem 2021 roku, kiedy wartość sprzedaży jaj przyniosła kwotę 1,480 mln USD, o czym świadczą dane ABPA – Brazylijskiego Stowarzyszenia Białka Zwierzęcego.
Jednocześnie wielkość eksportu wyniosła 479 ton – aż o 26,3% mniej niż we wrześniu ubiegłego roku, kiedy wysłano poza granice kraju 650 ton jaj.
Przez pierwszych 9 miesięcy 2022 roku skumulowany wzrost przychodów osiągnął 55,4% - Brazylijczycy zarobili na eksporcie jaj 17,9 mln USD w okresie od stycznia do września tego roku, wobec 11,5 mln USD w poprzednim. Wielkość sprzedaży w czasie tych 3 kwartałów również była większa o 10% niż w analogicznym okresie poprzedniego roku 8,062 tys. ton wobec 7,329 tys. ton w 2021 r.
Największymi odbiorcami brazylijskich jaj są Zjednoczone Emiraty Arabskie, które kupiły 4 323 ton w okresie od stycznia do września (o -1,9% mniej niż przed rokiem) i Japonia (815 ton, co oznacza wzrost o 25,5%). Co ciekawe, Gospodarz Mistrzostw Świata w piłce nożnej, Katar, zwiększył w tym roku import brazylijskich jaj o 222,16%, kupując 783 ton.
– Pojawił się ogólny wzrost importu wśród dwunastu największych nabywców brazylijskich jaj w tym roku, co oznacza tendencję do rozszerzenia zdolności eksportowych produktu, zwłaszcza dla narodów islamskich, w Azji i w obu Amerykach – podsumowuje Ricardo Santin, prezes ABPA.
Jak zaznacza amerykański departament rolnictwa, eksport wszystkich brazylijskich towarów rolno-spożywczych osiągnął we wrześniu 2022 r. wartość 13,97 mld dolarów. Jest to kwota rekordowa jak na wrzesień (wzrost aż o 38,4% w porównaniu rok do roku) co analitycy USDA tłumaczą m.in. rosnącymi cenami w sektorze rolniczym.
Również eksport brazylijskiego mięsa odnotował we wrześniu rekordową wartość – stawki wzrosły o 11,2% i mimo wysyłki 1,3% mniej, producenci mięsa zarobili 2,43 mld USD.
Amerykański departament rolnictwa prognozuje, że w 2023 r. brazylijski eksport mięsa osiągnie rekordową wartość za sprawą silnego popytu na kluczowych rynkach, przy jednoczesnych problemach konkurentów – w tym Unii Europejskiej. Ogniska grypy ptaków w Ameryce Północnej i Europie, rosnące koszty energii w UE i zakłócenia produkcji na Ukrainie to niektóre z powodów, dla których zmniejszyły się dostawy z Europy i ich konkurencyjność cenowa.
Tym samym Brazylia może pełnymi garściami czerpać korzyści z silnego globalnego popytu, ponieważ konsumenci poszukują najtańszego białka zwierzęcego, szczególnie w warunkach inflacji cen. Brazylijczycy sprzedają na Bliski Wschód ogromne ilości mięsa halal, gdzie przewiduje się duży popyt w 2023 r., tym samym eksporterzy utrzymają silną pozycję.
Prognozy wskazują, że w 2023 r. eksport wołowiny z Brazylii wzrośnie o około 1% i utrzyma się na pierwszej pozycji na świecie, odpowiadając za około 25% światowego handlu wołowiną. Chiny pozostaną największym rynkiem zbytu. Dane celne wskazują, że tylko we wrześniu 2022 r. do Chin wjechało 248 tys. ton wołowiny, z czego 45% stanowiła brazylijska (135,5 tys. ton), a prognozy wskazują na utrzymujący się trend zakupowy w ostatnim kwartale roku.
Oprócz Chin, oczekuje się, że dostawy mięsa z Brazylii na rynki Bliskiego Wschodu i Azji Południowo-Wschodniej wzrosną w przyszłym roku, ponieważ eksport z Indii utrzyma się na tym samym poziomie.
Analitycy USDA przewidują, że Brazylia utrzyma swoją pozycję czwartego eksportera wieprzowiny na świecie z około 10% udziałem w rynku. Możliwe, że sprzedaż brazylijskiej wieprzowiny do Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodnie wzrośnie o około 3%, szczególnie tam, gdzie afrykański pomór świń ogranicza produkcję krajową. Chociaż Chiny pozostaną głównym odbiorcą mięsa wieprzowego, z powodu rosnącej cały czas produkcji krajowej mogą w perspektywie roku zmniejszyć import.
al na podst. ABPA, USDA, EuroMeatNews
fot. EnvatoElements
Aneta Lewandowska
<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>
Najważniejsze tematy