Polscy hodowcy w światowej czołówce najlepszych wydajności mleka i parametrów!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Polscy hodowcy w światowej czołówce najlepszych wydajności mleka i parametrów!

20.01.2023autor: Dorota Kolasińska

Polskie mleczarstwo rozwija się dynamicznie, a takie wyróżnienia pokazują, że polscy hodowcy wraz ze swoim bydłem mlecznym znajdują się w światowej czołówce mleczarstwa. Co mówią o swoim sukcesie i jakie mają plany na przyszłość?

Z artykułu dowiesz się

  • Jak Sylwester i Małgorzata Pszczoła osiągają tak wysoką wydajność mleczną w stadzie?
  • Jaka jest metoda na sukces Macieja Pohla na wysokie wyniki produkcyjne? 
  • Czy wyróżnienie przez Holstein International jest ważne dla rolników? 
  • Jakie mają plany na przyszłość hodowcy? 
18 stycznia br. odbyło się uroczyste wręczenie statuetek w MRiRW. Nagrody wręczył wiceminister Lech Kołakowski, a hodowcom gratulował Leszek Hądzlik, prezydent PFHBiPM.

Hodowcy zostali wyróżnieni w elitarnym zestawieniu gospodarstw mlecznych prowadzonym przez czasopismo „Holstein International”, które prowadzi ranking wśród najlepszych, najbardziej wydajnych gospodarstw analizując jednocześnie parametry mleka. Wyróżniono 4 hodowców bydła mlecznego z Polski.

r e k l a m a


Na 9. miejscu w rankingu dziesięciu najlepszych hodowców bydła holsztyńsko-fryzyjskiego na świecie pod względem sumy kilogramów tłuszczu i białka znalazł się Maciej Pohl, hodowca z woj. wielkopolskiego. Na 4. miejscu na świecie i 2. w Europie w rankingu dziesięciu najlepszych hodowców bydła holsztyńsko-fryzyjskiego na świecie pod względem najwyższej  średniej wydajności mleka od krowy uplasowali się Małgorzata i Sylwester Pszczoła, rolnicy z Gutanowa w woj. lubelskim. Wyróżnienie również otrzymał Łukasz Brzechwa oraz Andrzej Mórawski.

Wyróżnieni hodowcy współpracują z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Ranking Holstein International - Polacy w czołówce

  • Maciej Pohl – ranking produkcji kilogramów tłuszczu i białka – 9 miejsce na świecie i 3 w Europie (1 220 kg tłuszcz + białko, 16 508 kg mleka).
  • Łukasz Brzechwa – wyróżnienie w rankingu produkcji kilogramów tłuszczu i białka wydajnościowym (1 152 kg tłuszcz + białko, 13 980 kg mleka).
  • Małgorzata i Sylwester Pszczoła – ranking wydajnościowy (kilogramy mleka) – 4 miejsce na świecie i 2 w Europie (16 555 kg mleka).
  • Andrzej Mórawski – wyróżnienie w rankingu wydajnościowym (kilogramy mleka) – 15 039 kg mleka.

Sukces Macieja Pohla z Wielkopolski

Maciej Pohl z woj. wielkopolskiego w powiecie krotoszyńskim utrzymuje 120 krów mlecznych w oborze wolnostanowiskowej z 2002 r. (50 m x 24 m), łącznie z młodzieżą w gospodarstwie jest 270 szt. Średnia wydajność w stadzie wynosi 16,5 tys. l przy zawartości tłuszczu 3,94% i białka 3,45%. Średnia długość laktacji w stadzie wynosi 374 dni, a krowy są utrzymywane średnio przez 2,3 laktacji.

W oborze są utrzymywane tylko krowy mleczne, w nieco rozrzedzonej obsadzie. Hodowcy pozostawiają kilka pustych legowisk. Jałówki są utrzymywane na głębokiej ściółce z dostępem do okólnika, a cielęta przebywają w indywidualnych budkach igloo. W gospodarstwie uprawianych jest 140 ha (80 ha własnych), głównie trawy i kukurydza z niewielkim udziałem zbóż.

- Jest to bardzo duże wyróżnienie. Pracujemy, tak jak pracowaliśmy cały czas, staramy się nic nie zmieniać, nie kombinować, żeby nie przedobrzyć – mówi hodowca.

Receptą na wysoką wydajność wcale nie jest tylko dawka paszowa czy genetyka. Do sukcesu jak zaznacza rolnik jest potrzebne stworzenie dobrego teamu, któremu można zaufać.

- Także współpraca na linii żywieniowiec, weterynarz, Polska Federacja, pracownicy, rodzina. Wszyscy siebie wspieramy i uzupełniamy i to chyba jest cały ten sukces – mówi Pohl. Zaznacza, że ważna jest oczywiście prawidłowa dawka paszowa, ale najważniejsze zaufanie do żywieniowca.

- Jeżeli ma się duże zaufanie do żywieniowca, to można mieć pewność, że stworzy się coś dobrego. Trzeba pamiętać, że to nie ma być sprzedawca dodatków, tylko doradca. Trzeba być ostrożnym w kwestii nowinek żywieniowych, bo można narobić sobie kłopotów w stadzie – dodaje rolnik.

Mleko odbiera od rolnika firma Danone. Stawki za mleko w miesiącu styczniu nie uległy zmianie, ale rolnicy spodziewają się niestety spadku cen.

- Poprzedni rok był bardzo satysfakcjonujący pod względem cen mleka. Bieżący rok przynosi dużą niepewność. Nie wiadomo czego się spodziewać. Uważam, że rolnictwo powinno być taką gałęzią gospodarki, w której nie ma tak dużych i dynamicznych wahań kosztów produkcji, bo opłacalność wtedy spada i ma to bezpośredni wpływ na ceny żywności. Rolnicy są głównym dostawcą żywności na świecie, powinno się bardziej o to dbać i pilnować stabilności na tym rynku - podkreśla hodowca. 

Najwyższe noty w małym stadzie

O rodzinie Sylwestra i Małgorzaty Pszczołów z Gutanowa w woj. lubelskim pisaliśmy na łamach naszego miesięcznika top agrar Polska wielokrotnie. (Hiperwydajność w małym stadzie, Pracowici jak pszczoły)
Oprócz produkcji mleka pasją rodziny jest hodowla pszczół i produkcja miodu na własny użytek.
Od kilku lat nazwisko "Pszczoła" można znaleźć w najwyższych notach krajowych i wojewódzkich pod względem wydajności zwierząt. Tym razem średnia wydajność krów przekroczyła wszelkie możliwe rekordy. Zajęli 4. miejsce na świecie i 2. miejsce w Europie!

Rolnicy utrzymują w niewielkiej oborze uwięziowej do 20 sztuk krów mlecznych (krzyżówek z montbeliardem). Średnia wydajność na 2021 r. wyniosła 16 555 kg mleka o zawartości 3,25% tłuszczu i 3,55% białka.

– To miłe uczucie, że ktoś tą pracę zauważa i docenia. Takie wyróżnienie bardzo cieszy – mówi Sylwester Pszczoła.
Doskonałe pasze objętościowe, indywidualne podejście do każdej krowy, krzyżowanie międzyrasowe i profilaktyka – to tylko niektóre z podwalin rekordowych w skali kraju wyników w zakresie wydajności produkcji mleka rodziny Pszczołów.
Co ciekawe, rolnicy nie chcą i nigdy nie chcieli się rozwijać pod względem rozbudowy stada. Ich obora wymaga modernizacji (dobrostan i rezygnacja z uwięzi), powiększenie stada krów ogranicza powierzchnia gospodarstwa, bo zakup ziemi w okolicy graniczy z cudem.

Maszyny również wymagają remontu lub zakupu. Stale poszerzają wiedzę, poprawiają dawkę paszową i profilaktykę w stadzie. Bazują na tym co mają i jak widać, świetnie im to wychodzi, a krowy są dopieszczone pod każdym względem.
dkol
Fot. MRiRW/

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

Zapraszamy na Forum Mleko: Przyszłość produkcji mleka

Zapraszamy na Forum Mleko "Przyszłość produkcji mleka: opłacalność, środowisko, dobrostan i oczekiwania konsumentów". W programie m. in. sesje dotyczące żywienia i zdrowia krów, użytków zielonych, dobrostanu i utrzymania zwierząt oraz perspektywy dla rynku mleka. Sprawdź szczegóły i zapisz się! 

czytaj więcej
Organizacja produkcji bydła

Jak zwiększyć opłacalność produkcji mleka? Akademia Mlecznego Biznesu

Tylko nieco ponad 50% gospodarstw na świecie w 2021 r. było w stanie pokryć pełne koszty produkcji mleka – mówił Łukasz Wyrzykowski z IFCN podczas Akademii Mlecznego Biznesu. Co robić, żeby zwiększyć opłacalność produkcji mleka?

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Stop Dezinformacji Żywnościowej – jak branża rolno-spożywcza będzie walczyć z hejtem w Internecie?

Jak walczyć z dezinformacją oraz hejtem w Internecie zastanawiali się przedstawiciele branży rolno-spożywczej. Kłopot jest spory, ponieważ z badań wynika, że w zeszłym roku wykryto 260 publikacji medialnych, powielających fałszywe informacje dotyczące żywności oraz 80 kont automatycznie rozpowszechniających w sieci fake newsy na ten temat.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)