r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>Na chiński rynek trafi polska mąka i permeat serwatkowy?
Na chiński rynek trafi polska mąka i permeat serwatkowy?
05.02.2021autor: Dorota Kolasińska
Grzegorz Puda podpisał zdalnie bilateralną umowę o warunkach określających zasady eksportu mąki i produktów mlecznych, z przeznaczeniem na pasze do Chin. Na razie nie oznacza to otwarcia rynku na te produkty.
Jak podkreślił minister, podpisanie umowy jest zwieńczeniem wieloletniej pracy nad dostępem tych produktów do chińskiego rynku, tym bardziej w okresie pandemii. Zaznaczył, że odbyło się to dzięki zaangażowaniu polskich służb dyplomatycznych, weterynaryjnych i fitosanitarnych, a dokument popisano zdalnie.
Jak podkreślił szef resortu rolnictwa podjęte działania były odpowiedzią na ogromne zainteresowanie przedstawicieli branży mleczarskiej i zbożowej rozpoczęciem sprzedaży na rynek Chin. Produkty mleczne z przeznaczeniem na pasze (permeat serwatkowy) oraz mąka mają bardzo duży potencjał na chińskim rynku.
– Strona polska liczy na szybkie zakończenie procedury zatwierdzającej pasze pochodzenia mlecznego oraz mąkę do eksportu do Chin, przez co polscy producenci zyskają dodatkową możliwość rozwoju współpracy handlowej z chińskimi kontrahentami – informuje ministerstwo.
Aż 10 zakładów mleczarskich czekało na otwarcie rynku, a negocjacje trwały 4 lata.
Permeat serwatki w proszku jest otrzymywany z płynnego permeatu serwatki. Powstaje w procesie wytwarzania koncentratu białek serwatkowych. Następnie jest suszony rozpyłowo. Znajduje zastosowanie w produkcji wyrobów cukierniczych, napojów, lodów, słodyczy oraz w przemyśle paszowym. Jest bogaty w laktozę i sole mineralne. Permeat serwatki znajduje się m.in. w ofercie Mlekovity, ale również wielu innych polskich zakładów mleczarskich, które od kilku lat interesowały się otwarciem rynku na ten produkt.
Jak podkreślił szef resortu rolnictwa podjęte działania były odpowiedzią na ogromne zainteresowanie przedstawicieli branży mleczarskiej i zbożowej rozpoczęciem sprzedaży na rynek Chin. Produkty mleczne z przeznaczeniem na pasze (permeat serwatkowy) oraz mąka mają bardzo duży potencjał na chińskim rynku.
– Strona polska liczy na szybkie zakończenie procedury zatwierdzającej pasze pochodzenia mlecznego oraz mąkę do eksportu do Chin, przez co polscy producenci zyskają dodatkową możliwość rozwoju współpracy handlowej z chińskimi kontrahentami – informuje ministerstwo.
Aż 10 zakładów mleczarskich czekało na otwarcie rynku, a negocjacje trwały 4 lata.
r e k l a m a
2/2 @Mlekovita i 10 polskich producentów czekało na te wieści od lat. Dziękuje @GrzegorzPuda @AmbLiuGuangYuan @WetGIW @MRiRW_GOV_PL dobry prognostyk na 2021 Rok Bawołu, który zaczyna się za kilka dni 👍👏🙌 @ChinaEmbPoland @portalspozywczy https://t.co/47NUPK4Jdv
— AgnieszkaMaliszewska (@PolskaIzbaMleka) February 5, 2021
Permeat serwatki w proszku jest otrzymywany z płynnego permeatu serwatki. Powstaje w procesie wytwarzania koncentratu białek serwatkowych. Następnie jest suszony rozpyłowo. Znajduje zastosowanie w produkcji wyrobów cukierniczych, napojów, lodów, słodyczy oraz w przemyśle paszowym. Jest bogaty w laktozę i sole mineralne. Permeat serwatki znajduje się m.in. w ofercie Mlekovity, ale również wielu innych polskich zakładów mleczarskich, które od kilku lat interesowały się otwarciem rynku na ten produkt.
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a