Jak dobrze zrobić kiszonkę z traw i lucerny wysokiej jakości?
O dobrych praktykach przygotowania kiszonki z traw i lucerny o wysokiej jakości rozmawiali eksperci, praktycy i przedstawiciele resortu rolnictwa w Szepietowie na konferencji zorganizowanej przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, firmę Magia Agro i Lallemand Animal Nutirtion.
Spotkanie rolników na Podlasiu
W połowie lutego w Brzóskach koło Szepietowa odbyła się konferencja „Dobre praktyki przygotowania kiszonek z traw i lucerny”, zorganizowana przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, firmę Magia Agro i firmę Lallemand Animal Nutirtion.
Na konferencji spotkali się rolnicy, przedstawiciel i sekretarz stanu MRiRW Lech Antoni Kołakowski, Jacek Bogucki – Senator Rzeczypospolitej Polskiej, Katarzyna Roszkowska – Dyrektor Podlaskiego Oddziału Regionalnego ARiMR w Łomży, Henryk Dębowski i Wojciech Mojkowski, dyrektor PODR w Szepietowie oraz prof. dr hab. Marcin Gołębiewski – dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW.
Ponad 200 uczestników spotkania zapoznało się z tematyką i rekomendacjami związanymi z produkcją dobrej jakości kiszonek i informacji o Krajowym Planie Strategicznym.
Przygotowanie dobrych kiszonek z traw i lucerny
W żywieniu przeżuwaczy kiszonki odgrywają ogromną rolę, stanowiąc największy udział w dawce pokarmowej. Ich jakość bezpośrednio wpływa na wydajność i zdrowie bydła. Fermentacja mikrobiologiczna kiszonki to proces, który należy kontrolować, tak, żeby pasza miała wysoką jakość przez cały rok. Jednym z dodatków stosowanych przy produkcji kiszonek są inokulanty, zawierające mikroorganizmy oraz enzymy wpływając na poprawę efektywności procesu fermentacji podczas produkcji kiszonek z trawy i roślin motylkowych.
W czasie spotkania o zakiszaczach biologicznych Magniva mówił przedstawiciel producenta, dr Frank Kuechenmeister -Technical Support Manager, odpowiedzialny za wsparcie merytoryczne i jakościowe kategorii inokulantów w Lallemand Animal Nutition. Specjalista pokazali jak należy dbać o kiszonkę podczas przechowywania czy wybierania oraz jakich częstych błędów należy unikać, żeby zapewnić najwyższą możliwą wartość pokarmową swoich kiszonek oraz uzyskać efektywną produkcję zwierzęcą, co jest szczególnie istotne przy wzrostach cen paszy i surowców.
Jak zapobiegać i walczyć z mastitis
O nowych metodach zapobiegania i walki z mastitis mówił prof. dr hab. Marcin Gołębiewski – dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW. Prof. Gołębiewski zaprezentował innowacyjne rozwiązania, które mogą zatrzymać rozprzestrzenianie się choroby i przedstawił praktyczne porady, jak chronić przed bakteriami krowy poprzez dbanie o codzienną higienę i czystość w oborze.
źródło: Lallemand Animal Nutrition
Najważniejsze tematy