Jak dobrze zrobić kiszonkę z traw i lucerny wysokiej jakości?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak dobrze zrobić kiszonkę z traw i lucerny wysokiej jakości?

24.02.2023

O dobrych praktykach przygotowania kiszonki z traw i lucerny o wysokiej jakości rozmawiali eksperci, praktycy i przedstawiciele resortu rolnictwa w Szepietowie na konferencji zorganizowanej przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, firmę Magia Agro i Lallemand Animal Nutirtion.

Spotkanie rolników na Podlasiu

W połowie lutego w Brzóskach koło Szepietowa odbyła się konferencja „Dobre praktyki przygotowania kiszonek z traw i lucerny”, zorganizowana przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, firmę Magia Agro i firmę Lallemand Animal Nutirtion.

konferencja szepietowo

Na konferencji spotkali się rolnicy, przedstawiciel i sekretarz stanu MRiRW Lech Antoni Kołakowski, Jacek Bogucki – Senator Rzeczypospolitej Polskiej, Katarzyna Roszkowska – Dyrektor Podlaskiego Oddziału Regionalnego ARiMR w Łomży, Henryk Dębowski i Wojciech Mojkowski, dyrektor PODR w Szepietowie oraz prof. dr hab. Marcin Gołębiewski – dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW.

konferencja szepietowo

Ponad 200 uczestników spotkania zapoznało się z tematyką i rekomendacjami związanymi z produkcją dobrej jakości kiszonek i informacji o Krajowym Planie Strategicznym.

konferencja szepietowo

r e k l a m a

Przygotowanie dobrych kiszonek z traw i lucerny

W żywieniu przeżuwaczy kiszonki odgrywają ogromną rolę, stanowiąc największy udział w dawce pokarmowej. Ich jakość bezpośrednio wpływa na wydajność i zdrowie bydła. Fermentacja mikrobiologiczna kiszonki to proces, który należy kontrolować, tak, żeby pasza miała wysoką jakość przez cały rok. Jednym z dodatków stosowanych przy produkcji kiszonek są inokulanty, zawierające mikroorganizmy oraz enzymy wpływając na poprawę efektywności procesu fermentacji podczas produkcji kiszonek z trawy i roślin motylkowych.

konferencja szepietowo

W czasie spotkania o zakiszaczach biologicznych Magniva mówił przedstawiciel producenta, dr Frank Kuechenmeister -Technical Support Manager, odpowiedzialny za wsparcie merytoryczne i jakościowe kategorii inokulantów w Lallemand Animal Nutition. Specjalista pokazali jak należy dbać o kiszonkę podczas przechowywania czy wybierania oraz jakich częstych błędów należy unikać, żeby zapewnić najwyższą możliwą wartość pokarmową swoich kiszonek oraz uzyskać efektywną produkcję zwierzęcą, co jest szczególnie istotne przy wzrostach cen paszy i surowców. 

Jak zapobiegać i walczyć z mastitis

O nowych metodach zapobiegania i walki z mastitis mówił prof. dr hab. Marcin Gołębiewski – dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW. Prof. Gołębiewski zaprezentował innowacyjne rozwiązania, które mogą zatrzymać rozprzestrzenianie się choroby i przedstawił praktyczne porady, jak chronić przed bakteriami krowy poprzez dbanie o codzienną higienę i czystość w oborze.

konferencja szepietowo

źródło: Lallemand Animal Nutrition

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Żywienie bydła

Uprawa lucerny: co ile kosić, lepiej w mieszance czy solo, jak zakiszać?

  Podczas Forum Mleko red. Marcin Jajor miał okazję porozmawiać o tajnikach uprawy i zbioru lucerny. Przemysław Sowul z firmy Sowul&Sowul w kilkuminutowym wywiadzie podał świetne wskazówki uprawy, zbioru i zakiszania lucerny. Co ile kosić lucernę, żeby uzyskać 20% białka? Jak lepiej ją siać – solo czy w mieszance i jak zakiszać, aby uzyskać wysoką wartość pokarmową dla bydła?

czytaj więcej
Bydło mleczne

Jak wykorzystać użytki zielone w żywieniu krów? Forum Mleko 2023

Użytki zielone to naturalna fabryka pasz o niedocenianym potencjale. Jak obniżyć koszty produkcji przy spadających stawkach skupu mleka i rosnących kosztach produkcji? Na te i wiele innych pytań odpowiemy 1 marca br. podczas Forum Mleko, które odbędzie się pod hasłem: kryzys opłacalności, środowisko, dobrostan i oczekiwania konsumentów. 

czytaj więcej
Żywienie bydła

Żywienie krów mlecznych: Jak obniżyć koszty produkcji mleka? Forum Mleko

Jak produkować efektywniej i obniżać koszty przy spadających stawkach w skupach mleka? Jak poprawić ekonomikę produkcji mleka przy rosnących cenach środków produkcji i szalejącej inflacji? Na te i wiele innych pytań odpowiemy 1 marca br. podczas Forum Mleko, które odbędzie się pod hasłem: kryzys opłacalności, środowisko, dobrostan i oczekiwania konsumentów.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)